Pizza ze szparagami, marchewką i twarożkiem
Nazwałam to pizzą, ale wiem, to raczej po prostu placek drożdżowy z warzywami. Nie czepiajcie się jednak nazwy, ale lećcie do kuchni i też sobie taki placek upieczcie. Jest pyszny!
Cienkie, drożdżowe ciasto. Na nim delikatne, słodkie warzywa i warstwa białego sosu z twarożku. To doskonałe połączenie. Taka pizza z warzywami i białym serem smakuje wybornie zarówno na gorąco jak i na zimno. Jest po prostu pyszna i do tego łatwa w przygotowaniu. Poproście swoje dzieci żeby ułożyły z warzyw piękny obrazek, a potem razem cieszcie się smakiem.
Co zrobić ze szparagów? Tutaj znajdziecie kilka pomysłów (klik,klik)
Placek drożdżowy a'la pizza, z warzywami i twarożkiem
czas przygotowania: 90 minut
składniki:
Jak zrobić ciasto na pizzę vel placek drożdżowy?
Suche drożdże wsypałam do leniej wody. Dodałam cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 10 minut. Można nie robić takiego rozczynu i drożdże dodać bezpośrednio do mąki z resztą składników, ale ja wolę mieć pewność, że będą pracować i dlatego wolę najpierw aktywować je w w/w sposób.
Kiedy rozczyn zaczął się pienić wlałam do do miski z połączonymi obiema mąkami i solą. Zagniotłam elastyczne ciasto i wyrabiałam je kilka minut. Uformowane w kulę zostawiłam w misce do wyrastania, przykrywając miskę folią spożywczą. Ciasto powinno podwoić swoją objętość co trwało nieco ponad pół godziny w ciepły dzień.
Jak przygotować składniki na wierzch pizzy?
Warzywa oczyściłam. Ze szparagów odłamałam dolne, twarde części. Część łodyg pokroiłam w ukośne plasterki. Grubsze szparagi można poprzekrawać wzdłuż na pół. Wszystkie kawałki surowych szparagów skropiłam odrobiną oleju. Marchewki pokroiłam w plasterki i obgotowałam je przez dosłownie 2 minuty w wodzie. Odcedziłam, osuszyłam i też skropiłam odrobiną oleju. Jeśli tak jak ja będziecie używali kolorowych marchewek to purpurową obgotujcie oddzielnie, na końcu, bo inaczej zabarwi Wam pozostałe marchewki.
Twarożek przełożyłam do miseczki i rozmieszałam z kilkoma łyżeczkami śmietanki żeby go nieco rozrzedzić, żeby łatwiej było go potem rozsmarować na placku. Czosnek obrałam, posiekałam bardzo drobno, dodałam do twarożku. Doprawiłam solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozciągnęłam na arkuszu papieru do pieczenia na dość cienki placek, formując go w prostokąt, ale kształt nie ma większego znaczenia. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15-20 minut żeby ponownie podrosło. Na wyrośnięty placek nałożyłam masę twarożkową i rozsmarowałam ją równo. Na wierzchu ułożyłam kawałki warzyw. Lekko posypałam niewielką ilością startego oscypka.
Piekarnik nagrzałam do 220 st. C. Kiedy blacha w piecu była rozgrzana delikatnie przełożyłam pizzę przygotowaną na papierze, razem z nim oczywiście, żeby jej nie uszkodzić. Piekłam kilkanaście minut aż brzegi się zrumieniły. Podałam na gorąco, ale jest świetna też na zimno.
Cienkie, drożdżowe ciasto. Na nim delikatne, słodkie warzywa i warstwa białego sosu z twarożku. To doskonałe połączenie. Taka pizza z warzywami i białym serem smakuje wybornie zarówno na gorąco jak i na zimno. Jest po prostu pyszna i do tego łatwa w przygotowaniu. Poproście swoje dzieci żeby ułożyły z warzyw piękny obrazek, a potem razem cieszcie się smakiem.
Co zrobić ze szparagów? Tutaj znajdziecie kilka pomysłów (klik,klik)
Placek drożdżowy a'la pizza, z warzywami i twarożkiem
czas przygotowania: 90 minut
składniki:
- CIASTO - 150 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml letniej wody
- FARSZ - 150 g twarożku kanapkowego, u mnie Mój ulubiony z Wielunia
- kilka łyżeczek rzadkiej śmietanki
- 1 ząbek czosnku
- do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony
- kilka zielonych szparagów
- po kawałku marchewki żółtej, pomarańczowej, purpurowej
- trochę oleju do posmarowania warzyw
- ew. 3-4 łyżki drobno startego oscypka lub innego sera wędzonego
Jak zrobić ciasto na pizzę vel placek drożdżowy?
Suche drożdże wsypałam do leniej wody. Dodałam cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszałam i odstawiłam na 10 minut. Można nie robić takiego rozczynu i drożdże dodać bezpośrednio do mąki z resztą składników, ale ja wolę mieć pewność, że będą pracować i dlatego wolę najpierw aktywować je w w/w sposób.
Kiedy rozczyn zaczął się pienić wlałam do do miski z połączonymi obiema mąkami i solą. Zagniotłam elastyczne ciasto i wyrabiałam je kilka minut. Uformowane w kulę zostawiłam w misce do wyrastania, przykrywając miskę folią spożywczą. Ciasto powinno podwoić swoją objętość co trwało nieco ponad pół godziny w ciepły dzień.
Jak przygotować składniki na wierzch pizzy?
Warzywa oczyściłam. Ze szparagów odłamałam dolne, twarde części. Część łodyg pokroiłam w ukośne plasterki. Grubsze szparagi można poprzekrawać wzdłuż na pół. Wszystkie kawałki surowych szparagów skropiłam odrobiną oleju. Marchewki pokroiłam w plasterki i obgotowałam je przez dosłownie 2 minuty w wodzie. Odcedziłam, osuszyłam i też skropiłam odrobiną oleju. Jeśli tak jak ja będziecie używali kolorowych marchewek to purpurową obgotujcie oddzielnie, na końcu, bo inaczej zabarwi Wam pozostałe marchewki.
Twarożek przełożyłam do miseczki i rozmieszałam z kilkoma łyżeczkami śmietanki żeby go nieco rozrzedzić, żeby łatwiej było go potem rozsmarować na placku. Czosnek obrałam, posiekałam bardzo drobno, dodałam do twarożku. Doprawiłam solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozciągnęłam na arkuszu papieru do pieczenia na dość cienki placek, formując go w prostokąt, ale kształt nie ma większego znaczenia. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 15-20 minut żeby ponownie podrosło. Na wyrośnięty placek nałożyłam masę twarożkową i rozsmarowałam ją równo. Na wierzchu ułożyłam kawałki warzyw. Lekko posypałam niewielką ilością startego oscypka.
Piekarnik nagrzałam do 220 st. C. Kiedy blacha w piecu była rozgrzana delikatnie przełożyłam pizzę przygotowaną na papierze, razem z nim oczywiście, żeby jej nie uszkodzić. Piekłam kilkanaście minut aż brzegi się zrumieniły. Podałam na gorąco, ale jest świetna też na zimno.
Wyglada przepieknie. Musze zrobic!!!!
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie i daj znać jak smakowało
UsuńTo raczej obrazek kulinarny, namalowany wyobraźnią kucharki! Wyglada pysznie, gratuluję, spróbuję upiec. Ela
OdpowiedzUsuńprosty placek, smaczne dodatki, ale całość musi przecież wyglądać!
UsuńPrzedziwne połączenie, ale już się nie mogę doczekać, aż tego spróbuje!
OdpowiedzUsuńZapewniam, że to bardzo smaczne połączenie
UsuńŚwietny pomysł! Szczególnie atrakcyjne dla dzieci, muszę wypróbować, pozdrawiam! :D
OdpowiedzUsuńZapewniam, że dorośli też ja chętnie zjedzą.
UsuńNo proszę Pani,taka pizza,rekord świata.Jem oczami.Proponuję zająć się malarstwem.Jest w Pani coś takiego zmysłowego,jeżeli chodzi o gotowanie,przyprawianie i dekorację potraw,o smaku już nawet nie wspomnę.A, zaczęłam z Panią korespondencję też wiosną od....Rumtopfa :)).Pozdrawiam serdecznie-marna kucharka -tea
OdpowiedzUsuńTo wygląda wprost wyśmienicie! Genialne to jest ułożone!!
OdpowiedzUsuń