Co i jak przyrządzić z żółciaka siarkowego
Żółciak siarkowy to grzyb nadrzewny, najczęściej rosnący wiosną. Najczęściej żółciaki można spotkać właśnie teraz czyli w maju, ale pojawiają się aż do września. Rozglądajcie się podczas spacerów i szukajcie tego grzyba, bo warto go spróbować. A kiedy już go znajdziecie to warto przygotować coś pysznego!
Gdzie szukać żółciaków?
Żółciak siarkowy to dość pospolity grzyb. Nie mówcie, że nigdy go nie spotkaliście, bo prawdopodobnie po prostu nie zwróciliście na niego uwagi. Kto by przyglądał się jakimś hubom na drzewach? Ale jak widać warto, szczególnie tym żółtym. Żółciaki najczęściej rosną na starych wierzbach i innych drzewach liściastych takich jak dąb, robinia akacjowa, topola czy drzewa owocowe. Owocniki wyrastają zarówno na żywych, stojących drzewach jak i na powalonych kłodach. Sporadycznie pojawiają się na drewnie iglastym, ale tych zbierać nie radzę - będą miały żywiczny posmak.
Z jakim trującym grzybem można pomylić żółciaka?
Żółciaka siarkowego nie sposób pomylić z żadnym innym rosnącym u nas, w Polsce, grzybem. Żadna inna "huba" nie ma jednocześnie tak intensywnego, żółtego koloru, tak miękkiej, soczystej struktury i dachowkowato ułożonych wachlarzowatych owocników. będą miały żywiczny posmak.
Jak sprawdzić czy żółciak jest dobry do zbioru i jedzenia?
Kiedy już znajdziecie żółciaka dotknijcie go. Sprawdźcie czy jest miękki i wilgotny. Bardzo młode owocniki mają konsystencję miękkiej, nawet nieco piankowej, gąbki. Wyglądają jak pianka montażowa na pniu. Trzeba im dać jeszcze trochę czasu na podrośnięcie. Tak żeby wykształciły dachówkowate "kapelusze". I takie właśnie młode owocniki w formie dachówek nadają się do zbioru. Powinny być cały czas wilgotne i nawet soczyste, o intensywnym, siarkowożółtym kolorze od spodu. Starsze żółciaki zdecydowanie bledną, są suche, łykowate i nie smakują dobrze.
Jak zbierać żółciaki?
Żółciaka delikatnie odcinamy od drewna. Można odciąć całą grupę owocników albo odcinać pojedynczo, każdą "dachówkę" oddzielnie. Jeśli nie zabraliście noża to delikatnie odłamcie grzyby tuż przy pniu. Najlepiej, tak jak w przypadku wszystkich grzybów, transportować żółciaki w przewiewnym koszu. Wilgotny grzyb w foliowej torbie łatwo może się zaparzyć i można się nim zatruć! W koszu spokojnie i bezpiecznie doniesiecie go do domu.
Co można zrobić z żółciakiem siarkowym?
Żółciaka siarkowego można smażyć, dusić, gotować, marynować i to na wiele sposobów. To wydajny grzyb i zwykle rośnie w formie przynajmniej kilku, dachówkowato ułożonych owocników więc można go zebrać za jednym zamachem nawet kilka/kilkanaście kilogramów. Na szczęście można żółciaka też zamrozić na zapas. Przed mrożeniem trzeba grzyby oczyścić i lekko obgotować, a następnie zamrozić w porcjach, w dużych kawałkach, pokrojone drobniej lub zmielone.
Niżej znajdziecie kilka propozycji potraw z użyciem żółciaka siarkowego. Mam nadzieję, że kiedy znajdziecie żółciaki to skorzystacie z moich podpowiedzi jak je przyrządzić.
Kotlety mielone z żółciaka
Żółciak a'la flaczki
Tarta z żółciakiem
Żółciak w miodowo-korzennej marynacie
Placki z żółciaka i podagrycznika
Pulpety z kaszy jaglanej i żółciaka w sosie pomidorowym
Pasztet z żółciaka
Paprykarz z żółciakiem
Żółciak a'la schabowy
Makaron cannelloni nadziewany żółciakiem, zapiekany pod beszamelem
CIĄG DALSZY NASTĄPI
Gdzie szukać żółciaków?
Żółciak siarkowy to dość pospolity grzyb. Nie mówcie, że nigdy go nie spotkaliście, bo prawdopodobnie po prostu nie zwróciliście na niego uwagi. Kto by przyglądał się jakimś hubom na drzewach? Ale jak widać warto, szczególnie tym żółtym. Żółciaki najczęściej rosną na starych wierzbach i innych drzewach liściastych takich jak dąb, robinia akacjowa, topola czy drzewa owocowe. Owocniki wyrastają zarówno na żywych, stojących drzewach jak i na powalonych kłodach. Sporadycznie pojawiają się na drewnie iglastym, ale tych zbierać nie radzę - będą miały żywiczny posmak.
Z jakim trującym grzybem można pomylić żółciaka?
Żółciaka siarkowego nie sposób pomylić z żadnym innym rosnącym u nas, w Polsce, grzybem. Żadna inna "huba" nie ma jednocześnie tak intensywnego, żółtego koloru, tak miękkiej, soczystej struktury i dachowkowato ułożonych wachlarzowatych owocników. będą miały żywiczny posmak.
Jak sprawdzić czy żółciak jest dobry do zbioru i jedzenia?
Kiedy już znajdziecie żółciaka dotknijcie go. Sprawdźcie czy jest miękki i wilgotny. Bardzo młode owocniki mają konsystencję miękkiej, nawet nieco piankowej, gąbki. Wyglądają jak pianka montażowa na pniu. Trzeba im dać jeszcze trochę czasu na podrośnięcie. Tak żeby wykształciły dachówkowate "kapelusze". I takie właśnie młode owocniki w formie dachówek nadają się do zbioru. Powinny być cały czas wilgotne i nawet soczyste, o intensywnym, siarkowożółtym kolorze od spodu. Starsze żółciaki zdecydowanie bledną, są suche, łykowate i nie smakują dobrze.
Jak zbierać żółciaki?
Żółciaka delikatnie odcinamy od drewna. Można odciąć całą grupę owocników albo odcinać pojedynczo, każdą "dachówkę" oddzielnie. Jeśli nie zabraliście noża to delikatnie odłamcie grzyby tuż przy pniu. Najlepiej, tak jak w przypadku wszystkich grzybów, transportować żółciaki w przewiewnym koszu. Wilgotny grzyb w foliowej torbie łatwo może się zaparzyć i można się nim zatruć! W koszu spokojnie i bezpiecznie doniesiecie go do domu.
Co można zrobić z żółciakiem siarkowym?
Żółciaka siarkowego można smażyć, dusić, gotować, marynować i to na wiele sposobów. To wydajny grzyb i zwykle rośnie w formie przynajmniej kilku, dachówkowato ułożonych owocników więc można go zebrać za jednym zamachem nawet kilka/kilkanaście kilogramów. Na szczęście można żółciaka też zamrozić na zapas. Przed mrożeniem trzeba grzyby oczyścić i lekko obgotować, a następnie zamrozić w porcjach, w dużych kawałkach, pokrojone drobniej lub zmielone.
Niżej znajdziecie kilka propozycji potraw z użyciem żółciaka siarkowego. Mam nadzieję, że kiedy znajdziecie żółciaki to skorzystacie z moich podpowiedzi jak je przyrządzić.
Kotlety mielone z żółciaka
Żółciak a'la flaczki
Tarta z żółciakiem
Żółciak w miodowo-korzennej marynacie
Placki z żółciaka i podagrycznika
Pulpety z kaszy jaglanej i żółciaka w sosie pomidorowym
Pasztet z żółciaka
Paprykarz z żółciakiem
Żółciak a'la schabowy
Makaron cannelloni nadziewany żółciakiem, zapiekany pod beszamelem
CIĄG DALSZY NASTĄPI
Czy te grzyby można zamrażać?
OdpowiedzUsuńTak, można. Radzę oczyścić, krótko obgotować, osączyć dobrze, osuszyć i zamrozić w porcjach. Ja mrożę pokrojony na mniejsze kawałki, paski lub kostkę, albo już zmielony.
UsuńThanks for finally writing about >"Co i jak przyrządzić z ż�łciaka siarkowego" <Liked it!
OdpowiedzUsuńWay cool! Some very valid points! I appreciate you wriuting this
OdpowiedzUsuńarticle and also the rest of the website is extremely good.
Iza, pięknie zebrane i zaprezentowane przepisy na żółciaka :-)
OdpowiedzUsuńI na czasie, i czekamy na więcej :-)
jeśli tylko będą żółciaki to będą też nowe przepisy
UsuńEch, a u mnie żółciaka jak na lekarstwo... Od 2 tygodni poluję na niego na rowerze w miejscach gdzie rok temu było ich wiele i trafił mi się tylko gigant staruszek. A przecież muszę jeszcze placków spróbować :))
OdpowiedzUsuńseBapiwko
jeszcze trafisz, sezon na żółciaki dopiero się zaczął
UsuńProszę o radę. Zebrałem trochę żółciaków z dębu. Obgotowałem jak należy i potem wysmażyłem. Nie do zjedzenia. Twarde, że widelca nie wbić! Wybierałem młode i małe. Gdzie błąd? Aha. Mieszkam na peryferiach Nowego Jorku. Może tutejsze są niejadalne?
OdpowiedzUsuńnie wiem jakoś tak rosną, ale może mimo niedużych rozmiarów były po prostu już zbyt suche i dlatego wyszły twarde
Usuń