Naszło mnie na pieczenie kruchych ciasteczek. BożeNarodzenie to nie tylko pierniczki więc takie ciastka z żurawiną i orzechami zrobiłam z przyjemnością. Ciasteczka Cranberry Noel to świąteczna klasyka, także u nas w domu.
Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasteczka (klik,klik)
|
ciasteczka cranberry noel są bardzo maślane, bardzo kruche i bardzo pyszne |
Te delikatne i bardzo kruche ciasteczka maślane pochodzą z Ameryki, a autorką przepisu jest Martha Stewart. Przepis ukazał się już dawno w Jej magazynie Living, albo programie telewizyjnym który prowadzi, i z powodzeniem krąży po sieci. Nic dziwnego, bo ciasteczka są proste do zrobienia i niezwykle smaczne. Piekę je nie tylko na święta i zawsze szybko znikają.
Zapraszam po przepis na bardzo delikatne i kruche ciasteczka z dodatkiem żurawiny i orzechów.
|
świąteczne ciasteczka z żurawiną i orzechami pekan |
Cranberry Noel - ciasteczka maślane z żurawiną i orzechami
czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny chłodzenia + 15 minut pieczenia
składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru - (ok.1/2 szkl.)
- 2-3 łyżki mleka
- 400 g mąki pszennej t. 450 - (ok. 2,5 szkl.)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo 1 op. cukru waniliowego
- 120 g żurawiny suszonej - (ok. 3/4 szkl.)
- 70 g orzechów pekan albo innych - (ok. 1/2 szkl.)
-
- do obtoczenia - 50 g wiórków kokosowych
Zobacz też przepis na pyszne gwiazdki kawowe z dżemem
Jak zrobić ciasteczka maślane z żurawiną i orzechami?
Do miski przełożyła miękkie masło. Miksowałam je kilka chwil dosypując powoli cukier. Masa powinna nabrać puszystości i zrobić się dużo jaśniejsza. Nie przerywając miksowania partiami dosypywałam mąkę wymieszaną z solą. Dolałam też ekstrakt waniliowy oraz mleko.
Żurawinę i orzechy grubo posiekałam, dosypałam do ciasta i zagniotłam je rękami. Ciasto jest dość delikatne i nie lepi się do dłoni ani stolnicy więc nie ma potrzeby podsypywania mąką.
|
zagniecione ciasto uformowałam w wałeczki śr. 3-4 cm |
|
wałeczki z ciasta posmarowałam wodą i obtoczyłam w wiórkach kokosowych |
Z ciasta ulepiłam wałeczki śr. 3-4 cm. Można zrobić 2, ale łatwiej robić krótsze więc zrobiłam 4. Wałeczki posmarowałam odrobiną zimnej wody i obtoczyłam w wiórkach kokosowych. Można zamiast wiórków użyć kruszonych orzechów albo nie obtaczać w niczym.
Wałeczki zawinęłam w folię spożywczą żeby nie wysychały i odłożyłam do schłodzenia, do lodówki, na przynajmniej 2 godziny. Można ciasto przygotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc. Chodzi o to żeby uformowane ciasto stwardniało.
|
po mocnym schłodzeniu ciasto pokroiłam w krążki grubości 4-5 mm |
|
ciasteczka ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia |
Mocno schłodzone ciasto kroiłam na krążki grubości 4-5 mm, ostrym nożem z ząbkami. Trzeba to robić stanowczo, ale też delikatnie, tak żeby nie pokruszyć ciasta. Krążki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mogą leżeć blisko siebie, bo podczas pieczenia nie rosną ani się nie rozlewają.
Blachę z ciasteczkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piekłam 12-15 minut, grzanie góra/dół. Ciasteczka są gotowe kiedy ładnie się zezłocą.
Gotowe, upieczone ciasteczka studziłam przekładając je na kratkę, a po wystudzeniu przechowuję w szczelnie zamykanych pojemnikach.
|
upieczone ciasteczka maślane studziłam na kratce |
Smaczna Pyza radzi: Do ciasta możecie dodać dowolne orzechy, to nie muszą być orzechy pekan,
ale te według mnie najlepiej tu pasują. Możecie je jednak zamienić na
pistacje, orzechy włoskie lub laskowe, dodajcie po prostu takie jakie
macie.
|
ciasteczka kruche trzeba przechowywać w dobrze zamkniętym pojemniku |
Iza, pasztet z kaszy i soczewicy wg Twojego przepisu zrobił furorę na naszej wigilii firmowej. A wczoraj sama zeżarłam jedną foremkę. Dziękujemy! Jak zwykle przed świętami zaglądam do Ciebie, a Twoje makowce piekę już 3 rok. Tak więc jesteś naszą Ćwierczakiewiczową:)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że przepisy się przydają, ale na Lucyna się nie przerzucę :D
UsuńHmmmm moje niestety się rozlały :/ nie wiem dlaczego... są pyszne ale jednak nie zachowały idealnego kształtu tak jak u Ciebie. Będę robić jeszcze jedno podejście za jakiś czas.
OdpowiedzUsuńA na pewno użyłaś prawdziwego masła i dobrze schłodziłaś ciasto? Robiłam je wiele razy i nigdy się nie rozlewają
UsuńTak, masło jest prawdziwe (stosuję je do wielu wypieków), ale może faktycznie za krótko było w lodówce. Następnym razem zostawię na noc do schłodzenia. Dziękuję :)
UsuńJa je zrobiłam na te święta i muszę przyznać, że ciastka stały się moim osobistym faworytem :-) Super przepis!
OdpowiedzUsuńU mnie są już wspomnieniem, ale składniki mam więc zrobię kolejną porcję
UsuńPrzepiękne ciasteczka :-) Muszę kiedyś wypróbować :D
OdpowiedzUsuńNie czekaj za długo, bo szkoda czasu. Są takie pyszne!
UsuńPyszne ciastka,robilam je juz dwa razy,ciasto lezakowalo przez noc,bylo twarde,nie rozlewalo sie przy pieczeniu,bede do nich wracala
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis i pozdrawiam
Iwona
Ps.pisze juz trzeci raz komentarz do tych ciastek,dlatego ze nie ma moich poprzednich,nie wiem dlaczego
Może był jakiś błąd platformy, ale jak widzisz komentarz jest 😊
Usuń