Ciasteczka maślane z żurawiną i orzechami pekan

Naszło mnie na pieczenie kruchych ciasteczek. BożeNarodzenie to nie tylko pierniczki więc takie ciastka z żurawiną i orzechami zrobiłam z przyjemnością. Ciasteczka Cranberry Noel to świąteczna klasyka, także u nas w domu. 

Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasteczka (klik,klik)


ciasteczka maslane, kruche ciastka, zurawina suszona, orzechy pekan, z orzechami, z zurawina, swiateczne wypieki,
ciasteczka cranberry noel są bardzo maślane, bardzo kruche i bardzo pyszne


Te delikatne i bardzo kruche ciasteczka maślane pochodzą z Ameryki, a autorką przepisu jest Martha Stewart. Przepis ukazał się już dawno w Jej magazynie Living, albo programie telewizyjnym który prowadzi, i z powodzeniem krąży po sieci. Nic dziwnego, bo ciasteczka są proste do zrobienia i niezwykle smaczne. Piekę je nie tylko na święta i zawsze szybko znikają.

Zapraszam po przepis na bardzo delikatne i kruche ciasteczka z dodatkiem żurawiny i orzechów.


kruche ciasteczka, cranberry noel, zurawina suszona, orzechy pekan, swiateczne wypieki, ciastka na swieta, bozenarodzenie, moje wypieki
świąteczne ciasteczka z żurawiną i orzechami pekan

 

Cranberry Noel - ciasteczka maślane z żurawiną i orzechami


czas przygotowania: 30 minut + 2 godziny chłodzenia + 15 minut pieczenia
składniki:
  • 225 g miękkiego masła 
  • 150 g drobnego cukru - (ok.1/2 szkl.)
  • 2-3 łyżki mleka 
  • 400 g mąki pszennej t. 450 - (ok. 2,5 szkl.) 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo 1 op. cukru waniliowego
  • 120 g żurawiny suszonej - (ok. 3/4 szkl.)
  • 70 g orzechów pekan albo innych - (ok. 1/2 szkl.)
  •  
  • do obtoczenia - 50 g wiórków kokosowych

Zobacz też przepis na pyszne gwiazdki kawowe z dżemem

Jak zrobić ciasteczka maślane z żurawiną i orzechami?


Do miski przełożyła miękkie masło. Miksowałam je kilka chwil dosypując powoli cukier. Masa powinna nabrać puszystości i zrobić się dużo jaśniejsza. Nie przerywając miksowania partiami dosypywałam mąkę wymieszaną z solą. Dolałam też ekstrakt waniliowy oraz mleko.

Żurawinę i orzechy grubo posiekałam, dosypałam do ciasta i zagniotłam je rękami. Ciasto jest dość delikatne i nie lepi się do dłoni ani stolnicy więc nie ma potrzeby podsypywania mąką.

ciasteczka z zurawina i orzechami, formowanie ciasta, walki, cranberry noel
zagniecione ciasto uformowałam w wałeczki śr. 3-4 cm
waleczki, ciasteczka maslane, ciastka kruche, cranberry noel
wałeczki z ciasta posmarowałam wodą i obtoczyłam w wiórkach kokosowych

Z ciasta ulepiłam wałeczki śr. 3-4 cm. Można zrobić 2, ale łatwiej robić krótsze więc zrobiłam 4. Wałeczki posmarowałam odrobiną zimnej wody i obtoczyłam w wiórkach kokosowych. Można zamiast wiórków użyć kruszonych orzechów albo nie obtaczać w niczym.

Wałeczki zawinęłam w folię spożywczą żeby nie wysychały i odłożyłam do schłodzenia, do lodówki, na przynajmniej 2 godziny. Można ciasto przygotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc. Chodzi o to żeby uformowane ciasto stwardniało.

ciasto z zurawina i orzechami, ciasteczka maslane, kruche ciasteczka, cranberry noel
po mocnym schłodzeniu ciasto pokroiłam w krążki grubości 4-5 mm
kruche ciastka, maslane, cranebrry noel, z zurawina i orzechami, swiateczne wypieki
ciasteczka ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Mocno schłodzone ciasto kroiłam na krążki grubości 4-5 mm, ostrym nożem z ząbkami. Trzeba to robić stanowczo, ale też delikatnie, tak żeby nie pokruszyć ciasta. Krążki układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Mogą leżeć blisko siebie, bo podczas pieczenia nie rosną ani się nie rozlewają.

Blachę z ciasteczkami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piekłam 12-15 minut, grzanie góra/dół. Ciasteczka są gotowe kiedy ładnie się zezłocą.

Gotowe, upieczone ciasteczka studziłam przekładając je na kratkę, a po wystudzeniu przechowuję w szczelnie zamykanych pojemnikach.

ciasteczka maslane, z zurawina, z orzechami, kruche, swiateczne, ciastka, cranberry noel
upieczone ciasteczka maślane studziłam na kratce

Smaczna Pyza radzi: Do ciasta możecie dodać dowolne orzechy, to nie muszą być orzechy pekan, ale te według mnie najlepiej tu pasują. Możecie je jednak zamienić na pistacje, orzechy włoskie lub laskowe, dodajcie po prostu takie jakie macie.

ciasteczka maslane, zurawina, orzechy pecan, kruche ciastka, swiatecznie, zapach swiat
ciasteczka kruche trzeba przechowywać w dobrze zamkniętym pojemniku


8 komentarzy:

  1. Iza, pasztet z kaszy i soczewicy wg Twojego przepisu zrobił furorę na naszej wigilii firmowej. A wczoraj sama zeżarłam jedną foremkę. Dziękujemy! Jak zwykle przed świętami zaglądam do Ciebie, a Twoje makowce piekę już 3 rok. Tak więc jesteś naszą Ćwierczakiewiczową:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że przepisy się przydają, ale na Lucyna się nie przerzucę :D

      Usuń
  2. Hmmmm moje niestety się rozlały :/ nie wiem dlaczego... są pyszne ale jednak nie zachowały idealnego kształtu tak jak u Ciebie. Będę robić jeszcze jedno podejście za jakiś czas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A na pewno użyłaś prawdziwego masła i dobrze schłodziłaś ciasto? Robiłam je wiele razy i nigdy się nie rozlewają

      Usuń
    2. Tak, masło jest prawdziwe (stosuję je do wielu wypieków), ale może faktycznie za krótko było w lodówce. Następnym razem zostawię na noc do schłodzenia. Dziękuję :)

      Usuń
  3. Ja je zrobiłam na te święta i muszę przyznać, że ciastka stały się moim osobistym faworytem :-) Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie są już wspomnieniem, ale składniki mam więc zrobię kolejną porcję

      Usuń
  4. Przepiękne ciasteczka :-) Muszę kiedyś wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger