Krokiety ziemniaczane z grzybami

Kuleczki ziemniaczane z dodatkiem grzybów. Puszyste, miękkie w środku, z chrupiącą, skórką. Można je podać na wigilijną kolację lub świąteczny obiad. Mogą być też przekąską podczas jakiejś imprezy.

Krokiety z ziemniaków są bardzo smaczne. Na pewno zasmakują Waszym domownikom i gościom. W Wigilię popijcie je barszczem, podczas świątecznego obiadu będą doskonałym dodatkiem do pieczonego drobiu czy pieczeni, a na imprezie podajcie je z dipem czosnkowym lub ziołowym. Zawsze będą pyszne!

krokieciki, kuleczki ziemnaczane, z ziemniakow, krokiet ziemniaczany, kulka, wigilia, do barszczu, na impreze, z grzybami, grzyby suszone

Krokiety ziemniaczane z grzybami


czas przygotowania: ok. 90 minut
składniki na ok. 30 sztuk:
  • 800 g mączystych ziemniaków 
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła 
  • 150 g mąki pszennej typ. 550
  • 30-40 g grzybów suszonych 
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu grubo mielonego
  • 1/3-1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

  • do grzybów - 2 szkl wody
  •  
  • do panierowania: 2 jajka
  • mąka 
  • bułka tarta 
  • do smażenia: olej roślinny

krokieciki, kuleczki ziemniaczane, chrupiace kulki, ziemniaki, grzyby, menu swiateczne


Jak zrobić krokiety z ziemniaków i grzybów?


Grzyby suszone zalałam w garnku gorącą wodą, przykryłam i odstawiłam na 30 minut, a następnie gotowałam ok. pół godziny. Ostudzone bardzo dokładnie osączyłam, odcisnęłam i osuszyłam rozkładając na ręczniku papierowym, a następnie dość drobno pokroiłam. Wywar można zużyć do zupy lub sosu.

Ziemniaki wyszorowałam, zalałam wodą i ugotowałam. Lekko przestudziłam, obrałam ze skórki i przecisnęłam przez praskę. Nie macie praski? To zmielcie ziemniaki przez maszynkę, ale broń Boże nie używajcie blendera, bo ziemniaki bardzo tego nie lubią.

Do przeciśniętych lub zmielonych ziemniaków dodałam pokrojone grzyby, żółtka, roztopione masło i mąkę. Wyrobiłam ręką. Doprawiłam do smaku solą, pierzem, białym lub czarnym, i świeżo startą gałką muszkatołową.

krokieciki ziemniaczane, kuleczki z ziemniakow, kulki panierowane, masa ziemniaczano grzybowa, wigilia

Posmarowanymi olejem rękami nabierałam niewielkie porcje masy ziemniaczano grzybowej i formowałam kuleczki wielkości orzechów włoskich.  Kulki panierowałam kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Krokiety ziemniaczane smażyłam partiami, po kilka sztuk, na dość mocno rozgrzanym oleju, w tzw. głębokim oleju czyli żeby mogły w nim swobodnie pływać. Kiedy ładnie się zrumieniły wyjmowałam je łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawałam na gorąco.

krokiety ziemniaczane, kuleczki z ziemniakow, z grzybami, grzyby, kulki, wigilia, menu imprezowe, ziemniaki, dodatek

Uprzedzając pytania - krokiety można zrobić nieco wcześniej tzn. uformować i opanierować, ale smażyć lepiej tuż przed podaniem żeby były chrupiące.

Smaczna Pyza radzi: pamiętajcie o dobrym odciśnięciu ugotowanych grzybów i odparowaniu ziemniaków. Jeśli masa będzie miała w sobie zbyt dużo wilgoci krokiety popękają podczas smażenia. 

 
chrupiace kuleczki, krokieciki z ziemniakow, grzyby suszone, dodatek, impreza, wigilia, ziemniaki

 

2 komentarze:

  1. Cóż za fajny przepis. Szukała alternatywy dla kopytek i innych dań z ziemniaków. Wykorzystam. Są bardzo smaczne kiedyś jadłam ale nie wiedziałam w jaki sposób je przygotować. Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są proste do zrobienia, ale efektowne i zapewniam, że wszystkim smakują

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger