Karkówka z porem, jabłkami i siedzuniem
Co dzisiaj u Was na obiad? U nas mięciutka karkówka, duszona ze słodkimi jabłkami, porem i siedzuniem. Mięso rozpływa się w ustach po prostu! Pysznie to wyszło! Takie danie na pewno będzie Wam smakowało.
Karkówka wieprzowa bardzo dobrze komponuje się z jabłkami. Do tego delikatny por i aromatyczny siedzuń, zebrany i zasuszony ubiegłej jesieni. Całość bardzo aromatyczna i smakowita. Takie obiady to my lubimy!
Lubię dodawać owoce do dań wytrawnych - zup czy mięsa. Szczególnie jabłka są tu bardzo wdzięcznym produktem. Podczas duszenia czy gotowania rozpadają się zagęszczając potrawę i dodając jej słodko winnego smaku. Szczególnie wieprzowina lubi ich towarzystwo, ale warto je dodawać też do wątróbki czy pieczonego drobiu. Bardzo wzbogacają smak i nadają mięsnym potrawą lekkości.
czas przygotowania: 2 godziny + czas marynowania mięsa
składniki na 8 porcji:
Zobacz przepis na Wątróbkę z jabłkami na sałacie
Chudą, ładną karkówkę pokroiłam w plastry grubości ok. 2 cm. Przyprawy sypkie wymieszałam i równomiernie oprószyłam nimi wszystkie kawałki mięsa. Przełożyłam je do miski, przykryłam szczelnie i odstawiłam na minimum godzinę w chłodne miejsce. Mięso można też zamarynować nawet poprzedniego dnia i przechować w lodówce.
Zamarynowane mięso obtoczyłam w mące. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju i obsmażyłam karkówkę na rumiano. Zrumienione mięso przełożyłam na talerz a patelnię przetarłam ręcznikiem papierowym.
Zobacz przepis na Gęsie udka pieczone z jabłkami
Suszonego siedzunia zalałam w misce gorącą wodą, przykryłam i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie odcedziłam, wodę z moczenia zachowałam, bo zawiera dużo smaku. Wymieszałam ją ze śmietanką i doprawiłam solą oraz pieprzem. Używając siedzunia świeżego wystarczy go tylko bardzo dokładnie oczyścić i porwać na kawałki.
Nie masz siedzunia? Nic nie szkodzi! Użyj innych suszonych grzybów albo świeżych pieczarek.
Pora oczyściłam z wierzchnich, nieładnych liści. Przekroiłam wzdłuż na pół i dokładnie wypłukałam. Pokroiłam w grube półplasterki. Jabłka Grójeckie cienko obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Na gorącej patelni, przetartej z resztek oleju po smażeni mięsa, rozpuściłam masło, szybko wrzuciłam kawałki pora i jabłek. Smażyłam mieszając przez 2-3 minuty, starając się nie dopuścić do zrumienienia. Wlałam żubrówkę i podpaliłam. Kiedy ogień zgasł dodałam kawałki namoczonego grzyba, wymieszałam, ale już nie dusiłam razem. Doprawiłam jeszcze tymiankiem. Połowę zawartości patelni przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na przesmażonym porze z jabłkami siedzuniem ułożyłam obsmażone mięso. Na wierzch dodałam resztę mieszanki z patelni. Wlałam wodę z moczenia grzyba ze śmietanką - w przypadku użycia świeżego grzyba dolewam po prostu zwykłą wodę ze śmietanką.
O jabłkach słów kilka tu napisałam (klik, klik)
Naczynie przykryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po wstawieniu zmniejszyłam temperaturę do 150 st. C i piekłam całość ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie odkryłam naczynie i piekłam jeszcze ok. 15 minut.
Ja użyłam jednego naczynia, głębokiej patelni. Najpierw na niej obsmażyłam składniki, a potem w niej zapiekałam wszystko w piecu. Można też danie po prostu dusić na kuchence.
Takę mięciutką karkówkę w aromatycznym i gęstym sosie podałam z kaszą gryczaną.
Karkówka wieprzowa bardzo dobrze komponuje się z jabłkami. Do tego delikatny por i aromatyczny siedzuń, zebrany i zasuszony ubiegłej jesieni. Całość bardzo aromatyczna i smakowita. Takie obiady to my lubimy!
Lubię dodawać owoce do dań wytrawnych - zup czy mięsa. Szczególnie jabłka są tu bardzo wdzięcznym produktem. Podczas duszenia czy gotowania rozpadają się zagęszczając potrawę i dodając jej słodko winnego smaku. Szczególnie wieprzowina lubi ich towarzystwo, ale warto je dodawać też do wątróbki czy pieczonego drobiu. Bardzo wzbogacają smak i nadają mięsnym potrawą lekkości.
Karkówka duszona z porem, jabłkami i grzybami
czas przygotowania: 2 godziny + czas marynowania mięsa
składniki na 8 porcji:
- ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej, 8 grubych plastrów
- do doprawienia mięsa: po 1 łyżeczce soli, pieprzu czarnego mielonego, kminku mielonego, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej mielonej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej 556
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 3-4 łyżki oleju roślinnego do obsmażenia mięsa
- 1 duży por
- 2 duże Jabłka Grójeckie Red Jonaprince
- 1 łyżka masła
- 50 ml wódki żubrówki albo brandy
- 2 duże garści suszonego siedzunia sosnowego albo jeden średni świeży owocnik
- 1,5 szkl wody do namoczenia grzyba suszonego
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 100 ml śmietanki kremówki
- do doprawienia sosu: po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu
Zobacz przepis na Wątróbkę z jabłkami na sałacie
Karkówka duszona - przygotowanie mięsa
Chudą, ładną karkówkę pokroiłam w plastry grubości ok. 2 cm. Przyprawy sypkie wymieszałam i równomiernie oprószyłam nimi wszystkie kawałki mięsa. Przełożyłam je do miski, przykryłam szczelnie i odstawiłam na minimum godzinę w chłodne miejsce. Mięso można też zamarynować nawet poprzedniego dnia i przechować w lodówce.
Zamarynowane mięso obtoczyłam w mące. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju i obsmażyłam karkówkę na rumiano. Zrumienione mięso przełożyłam na talerz a patelnię przetarłam ręcznikiem papierowym.
Zobacz przepis na Gęsie udka pieczone z jabłkami
Karkówka duszona - przygotowanie sosu
Suszonego siedzunia zalałam w misce gorącą wodą, przykryłam i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie odcedziłam, wodę z moczenia zachowałam, bo zawiera dużo smaku. Wymieszałam ją ze śmietanką i doprawiłam solą oraz pieprzem. Używając siedzunia świeżego wystarczy go tylko bardzo dokładnie oczyścić i porwać na kawałki.
Nie masz siedzunia? Nic nie szkodzi! Użyj innych suszonych grzybów albo świeżych pieczarek.
Pora oczyściłam z wierzchnich, nieładnych liści. Przekroiłam wzdłuż na pół i dokładnie wypłukałam. Pokroiłam w grube półplasterki. Jabłka Grójeckie cienko obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Na gorącej patelni, przetartej z resztek oleju po smażeni mięsa, rozpuściłam masło, szybko wrzuciłam kawałki pora i jabłek. Smażyłam mieszając przez 2-3 minuty, starając się nie dopuścić do zrumienienia. Wlałam żubrówkę i podpaliłam. Kiedy ogień zgasł dodałam kawałki namoczonego grzyba, wymieszałam, ale już nie dusiłam razem. Doprawiłam jeszcze tymiankiem. Połowę zawartości patelni przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na przesmażonym porze z jabłkami siedzuniem ułożyłam obsmażone mięso. Na wierzch dodałam resztę mieszanki z patelni. Wlałam wodę z moczenia grzyba ze śmietanką - w przypadku użycia świeżego grzyba dolewam po prostu zwykłą wodę ze śmietanką.
O jabłkach słów kilka tu napisałam (klik, klik)
Naczynie przykryłam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po wstawieniu zmniejszyłam temperaturę do 150 st. C i piekłam całość ok. 1-1,5 godziny. Po tym czasie odkryłam naczynie i piekłam jeszcze ok. 15 minut.
Ja użyłam jednego naczynia, głębokiej patelni. Najpierw na niej obsmażyłam składniki, a potem w niej zapiekałam wszystko w piecu. Można też danie po prostu dusić na kuchence.
Takę mięciutką karkówkę w aromatycznym i gęstym sosie podałam z kaszą gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.