Tort kanapkowy. Tort wytrawny z chleba

Słysząc lub czytając "TORT" od razu myślimy o czymś słodkim, prawda? Ale zaraz Wam udowodnię, że tort nie musi być słodki. Tort może być wytrawny, ale równie pyszny! Zapewniam, że taki tort pokochają wszyscy, nawet miłośnicy słodyczy.

Efektowny Tort kanapkowy zadowoli nawet wybredne podniebienia
 

 Tort kanapkowy to danie, które świetnie sprawdzi się na każdej imprezie takiej jak urodziny, imieniny, czy po prostu na małej domówce lub świątecznym, rodzinnym śniadaniu. Jest efektowny i bardzo smaczny. Można go wygodnie kroić na porcje i zaserwować kilkunastu osobom. Bazą jest chleb, który razem ze smakowitymi, kolorowymi pastami tworzy wspaniałą, pyszną całość. Pasty mogą być różne - pasta rybna, jajeczna, warzywna, z dodatkiem sera, wędliny lub pieczonego mięsa - możecie zrobić je z tego co macie i co lubicie. Ważne żeby takie pasty były dobrze doprawione i dobrze się ze sobą komponowały. Ale...

 

Najważniejszy jest dobry chleb np. Chleb Bielański. Kupicie go w piekarniach stacjonarnych Putka i sklepie internetowym www.putkaonline.pl

 Ale podstawą dobrego tortu kanapkowego jest chleb. Dobry chleb i bez niego ani rusz. Radzę kupić już pokrojony maszynowo na równe kromki, bo to po prostu wygodne. Ja wybrałam bardzo smaczny Chleb Bielański z szerokiej oferty Piekarnie Cukiernie Putka. Jest dostępny zarówno w sklepach stacjonarnych jak i sklepie internetowym. Zamówicie go na stronie www.putkaonline.pl  Znajdziecie tu duży wybór chlebów, bułek, ciast i ciasteczek. Sklep internetowy oferuje dostawę na terenie całej Polski, a kurier dostarczy Waszą paczkę prosto pod drzwi lub do najbliższego punktu odbioru, jeśli tak wolicie. Sprawdźcie, bo mają mnóstwo pysznych wypieków! 

 Wybrany przeze mnie Chleb Bielański to chleb w 100% żytni, na zakwasie, pieczony w prostokątnej formie, dzięki czemu kromki są równe z całej długości bochenka i łatwo okroić je ze skórki. W sklepie ekspedientka pokroi go Wam na życzenie, z zamawiając w dostawie macie do wyboru chleb krojony pakowany lub cały.


*** Hej, Bezglutenowcy! ***

 Mam dla Was doskonałą wiadomość! Wy też możecie zrobić i zjeść podobny tort, bo Piekarnie Cukiernie Putka mają w ofercie wybór pieczywa bez glutenu. Chleb Bielański możecie zastąpić np. bezglutenowym Chlebem Rustykalnym, dostępnym również w sprzedaży wysyłkowej na www.putkabezglutenu.pl 

 

W wersji tortu dla osób z nietolerancją glutenu użyjcie bezglutenowego Chleba Rustykalnego Putka

Każdy tort trzeba ładnie przybrać, taki wytrawny też


Tort kanapkowy, chlebowy

czas przygotowania: ok. 1 godz. + kilka godzin chłodzenia

składniki:

  • chleb żytni na zakwasie - polecam wykorzystać Chleb Bielański Putka lub bezglutenowy Chleb Rustykalny Putka- potrzebne będą 24 kromki chleba bielańskiego lub 26-28 kromek chleba rustykalnego, bo są nieco mniejsze
  •  
  •  PASTA 1 - 120g sera białego półtłustego
  • 180g papryki czerwonej pieczonej (2 sztuki)
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • 2 łyżki posiekanych grzybków marynowanych - podgrzybki
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 łyżeczka majonezu 
  • do smaku: sól
  •  
  • PASTA 2 - 100g sera białego półtłustego
  • 180g miąższu awokado (1 sztuka)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • do smaku: sól i pieprz czarny mielony 
  •  
  • PASTA 3 - 6 jajek na twardo, niezbyt dużych, 300g po obraniu 
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 czubata łyżka ostrej musztardy
  • 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony 
  •  
  • DODATKOWO czyli krem do wykończenia tortu - 250g sera białego półtłustego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18%
  • do smaku: sól

  • DO PRZYBRANIA - małe pomidorki, kawałek żółtej papryki, kilka grzybków marynowanych, listki świeżego szpinaku, listki bazylii, posiekany szczypiorek, posiekany koperek, jasny sezam


Chleb Bielański z Piekarnie Cukiernie Putka, żytni, na zakwasie

Składniki na pasty do przełożenia wytrawnego tortu

Kremowe pasty do tortu kanapkowego powinny być kolorowe i dobrze doprawione

Jak zrobić pastę z pieczonej papryki? 

2 strąki papryki czerwonej umyłam i przekroiłam wzdłuż na pół. Ułożyłam na blasze przecięciem do dołu i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200st.C. Piekłam ok. 25 minut aż papryka zmiękła. Po upieczeniu przełożyłam do miski i przykryłam szczelnie folią spożywczą, odstawiłam żeby ostygła, a następnie obrałam ze skórki, oczyściłam z pestek i dobrze osączyłam z soku (trzeba to zrobić dokładnie żeby pasta nie wyszła za rzadka).

Do pojemnika blendera wrzuciłam kawałki pieczonej papryki i ser biały, zblendowałam na gładką pastę. Dodałam pozostałe składniki - posiekaną chili, majonez, koncentrat, sezam i wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku solą.

 

Składamy tort starannie, na zmianę warstwa chleba i warstwa kremu

Jak zrobić pastę z awokado?

Awokado kupiłam jeszcze twarde, niedojrzałe. Ale włożyłam je do papierowej torebki razem z jabłkiem, zamknęłam i odłożyłam na 2 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjęłam je już miękkie, gotowe do jedzenia.

Awokado przekroiłam na pół, usunęłam pestkę i łyżeczką oddzieliłam miąższ od skórki, przełożyłam go do pojemnika blendera. Czosnek obrałam, pokroiłam w plasterki. Na patelnię wlałam odrobinę oleju, wrzuciłam czosnek i liście szpinaku. Smażyłam kilka chwil aż listki zwiędły i odparowała puszczona przez nie woda, przestudziłam i dodałam do awokado. Dorzuciłam ser biały i koperek, zblendowałam na gładką pastę. Doprawiłam solą i pieprzem, dosypałam drobno posiekaną czerwoną cebulę, dokładnie wymieszałam. 

 

Pasta jajeczna świetnie nadaje się do takiego tortu

Jak zrobić pastę z jajek? 

Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam ze skorupek. Starłam na tarce o średnich oczkach na małe wiórki. Dodałam majonez, musztardę i posiekany szczypiorek. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam dokładnie

Jak przygotować dodatki do wykończenia tortu? 

Wszystkie składniki kremu do wykończenia tortu przełożyłam do pojemnika blendera i zblendowałam na gładką pastę.

Pomidorki pokroiłam na połówki i ćwiartki, kawałek żółtej papryki w cienkie paski, kilka grzybków marynowanych w ładne plasterki. Jasny sezam lekko podprażyłam na suchej patelni.


Tort kanapkowy może składać się z dowolnej ilości warstw. Ja proponuję 4 warstwy chleba, 3 kolorowe kremy i biały krem do wykończenia.

Jak zrobić tort kanapkowy, chlebowy?

 

 Kromki Chleba Bielańskiego okroiłam równo ze skórki - wszystkie powinny mieć tę samą wielkość. 6 sztuk ułożyłam obok siebie, tak żeby się stykały, na podłużnej paterze (można użyć ładnej deski do serwowania). Pod chleb, ze wszystkich stron, podłożyłam paski papieru do pieczenia - zabezpieczy paterę przed ubrudzeniem.

 Na warstwę chleba nałożyłam pastę jajeczną, równo rozsmarowałam. Na paście jajecznej ułożyłam kolejne 6 kromek chleba, na które wyłożyłam pastę z awokado. Po równym rozsmarowaniu przykryłam ją następną warstwą chleba. Na nią nałożyłam pastę z pieczonej papryki i ostatnią partię chleba. Starałam się leciutko dociskać warstwy chleba, ale nie za mocno, żeby pasty spod nich nie wypływały. Tak przygotowany tort odstawiłam na godzinę do lodówki. 

 W tym czasie przygotowałam krem biały do wykończenia tortu i schłodzony tort posmarowałam nim starannie z wierzchu oraz dookoła. Ponownie odstawiłam tort do lodówki. Tym razem na dłużej - najlepiej na całą noc żeby całość dobrze się schłodziła i stężała. Tort udekorowałam dopiero bezpośrednio przed podaniem. Szczególnie całe, świeże, zielone liście w tej wersji szpinaku i bazylii, dodaje się w ostatniej chwili, bo szybko więdną. Co i jak ułożyłam widać na zdjęciach, a zresztą dekorując po prostu puśćcie wodze fantazji i zróbcie tak jak uważacie. 

Tort kroiłam bardzo ostrym nożem. Można w plastry albo w trójkąty, jak Wam wygodniej. W lodówce może stać jakieś 3 dni.


Przekrój tortu kanapkowego. Przyznacie, że wygląda bardzo apetycznie

  

SMACZNA PYZA RADZI: Nie ma obawy, że okrawki z kromek chleba się zmarnują! Nie ma takie opcji. Pokroiłam je w kostkę i wysypałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180st.C. Piekłam kilkanaście minut - uwaga, trzeba pilnować! - aż ładnie się zrumieniły i wyschły. Napisałam, że trzeba pilnować, bo łatwo je przypalić. Takie grzanki są świetnym dodatkiem do kremowych zup albo różnych sałatek. Przechowuję je nie dłużej niż miesiąc w szklanym, szczelnie zamykanym słoju żeby nie zawilgotniały.

Nie lubię marnować jedzenia więc skórki z kromek chleba wykorzystałam do zrobienia grzanek



3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Rewelacja��niby takie proste ale ciężko wpaść na pomysł �� gratuluję pomysłu i wykonania ������

      Usuń
    2. Często to właśnie proste rzeczy i pomysły są najlepsze. A tort szczerze polecam!

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger