wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

sobota, 9 lipca 2011

Bułeczki koniczynki

Taki jakiś dzisiaj pieczeniowy dzień się zrobił... 

 Były bułeczki grahamki na śniadanie i już ślad po nich zaginął... potem słodkie co nieco i jeszcze bułki na jutro, do kanapek albo porannej jajecznicy. Narobiłam się troszkę, ale lubię patrzeć na uśmiechnięte pyski moich Żarłoczków pochłaniające te wszystkie wytwory.



składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 - miałkiej - szkl. poj. 220 ml
  • 4 czubate łyżki otrąb pszennych prażonych
  • 1 op. suchych drożdży 7 g
  • ok. 80 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła albo margaryny
  • 150 ml maślanki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

  • do posmarowania: 2 łyżki mleka
  • do posypania: 2 łyżki otrąb pszennych prażonych

sposób przygotowania:
drożdże wsypałam do wody i rozmieszałam aż się rozpuściły, odstawiłam na chwilę żeby zaczęły się pienić. Mąkę wsypałam do miski, dodałam cukier, sól, otręby. Jajko roztrzepałam z maślanką, wlałam do suchych składników. Dodałam rozczyn, rozpuszczony, przestudzony tłuszcz i wymieszałam ciasto dokładnie drewnianą łyżką. Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam na ok. 1 , 5 godziny żeby wyrosło. Następnie wyłożyłam je na blat posypany obficie mąką (taką samą jak do ciasta), wyrobiłam lekko i podzieliłam na 8 równych części. Każdą podzieliłam jeszcze na 4 małe części, z których utoczyłam kuleczki. Układałam je po 4 obok siebie, tak żeby się stykały, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą czwórkę w odległości 4-5 cm od następnej. Przykryłam bułeczki ściereczką i odstawiłam do napuszenia czyli żeby podrosły, na jakieś 20-30 min.. Przed pieczeniem posmarowałam je mlekiem i posypałam otrębami. Piekłam ok. 20 - 25 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Studziłam na kratce.

2 komentarze:

  1. Tu zawsze coś nowego i ciekawego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne do domowych konfitur i dzemow. juz widze je na moim sniadaniu!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...