Kurka z charakterem
Kolejna, i zapewniam że nie ostatnia, zupa z kurkami. Co ja poradzę, że lubię takie? Byle tylko były kurki to mogę je jeść codziennie :D
składniki:
sposób przygotowania: Grzyby dobrze oczyściłam z resztek ściółki i opłukałam z piasku. Skrzydełka umyłam, zalałam ok. 1/2 litra zimnej wody, ugotowałam do miękkości, wyjęłam z wywaru i oddzieliłam mięso od kości. Do wywaru wrzuciłam pokrojone na nieduże kawałki ziemniaki, gotowałam aż zmiękły. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam pokrojoną w cienkie pół krążki cebulę z dodatkiem posiekanej chili, dodałam posiekane warzywa i kurki, dusić razem 5 min. pod przykryciem. Następnie posypałam sproszkowaną papryką, rozmieszałam dokładnie, przełożyłam wszystko całość do ziemniaków, dolałam trochę gorącej wody bo było za gęsto i gotowałam 5-8 min.. Śmietanę rozmieszałam z mąką, zahartowałam odrobiną gorącego wywaru, wlałam do zupy, zagotowałam, doprawiłam solą i dorzuciłam mięsko ze skrzydełek i koperek.
składniki:
- 2 - 3 skrzydełka kurczaka
- 30 dkg świeżych kurek
- 3 - 4 średnie ziemniaki
- 1/2 szklanki warzyw pokrojonych w drobną kosteczkę (marchewka, korzeń pietruszki i selera)
- 1 cebula
- 1/2 strączka czerwonej chili
- 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 szklanki śmietany 12%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 - 2 łyżki siekanego koperku
- 1 liść laurowy + 2 ziarenka ziela angielskiego
- do smaku: sól
sposób przygotowania: Grzyby dobrze oczyściłam z resztek ściółki i opłukałam z piasku. Skrzydełka umyłam, zalałam ok. 1/2 litra zimnej wody, ugotowałam do miękkości, wyjęłam z wywaru i oddzieliłam mięso od kości. Do wywaru wrzuciłam pokrojone na nieduże kawałki ziemniaki, gotowałam aż zmiękły. Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam pokrojoną w cienkie pół krążki cebulę z dodatkiem posiekanej chili, dodałam posiekane warzywa i kurki, dusić razem 5 min. pod przykryciem. Następnie posypałam sproszkowaną papryką, rozmieszałam dokładnie, przełożyłam wszystko całość do ziemniaków, dolałam trochę gorącej wody bo było za gęsto i gotowałam 5-8 min.. Śmietanę rozmieszałam z mąką, zahartowałam odrobiną gorącego wywaru, wlałam do zupy, zagotowałam, doprawiłam solą i dorzuciłam mięsko ze skrzydełek i koperek.
ślinotoku takiego dostałam,że szok:d
OdpowiedzUsuńChyba kupię kurki w tym tygodniu...tylko mam nadzieję, że będą na targu, bo w zeszłym tygodniu poszłam na darmo... Świetna zupka!!! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupę z kurkami. bardzo fajna, sezonowa zupa :)
OdpowiedzUsuńoj ja tez dzisiaj zrobie zupe z kurkami z Twojego przepisu :) Dzieki :) Kurki tanie.Za 30 dkg zapłaciłam 4 zł .pozdrawiam
OdpowiedzUsuńi tak bym nie kupiła - ja to taka jestem, że albo sama nazbieram albo nie jem :)
UsuńJejku jak zupy to tylko ze smaczną pyzą!!! Wyszła pyszna, pikantna, rozgrzewająca i delikatna jednocześnie, mniaaam! Dziekuje za kolejny udany przepis
OdpowiedzUsuńpolecam się, dziękuję za miłe słowa
Usuń