Żytnie kajzerki

Właściwie to mój pierwszy wypiek z tej mąki - żytnia typ 720. Ciasto wychodzi dość kleiste, takie gliniaste i bałam się, że bułki też takie będą, ale nic takiego się nie zdarzyło! Bułeczki wyszły dość puszyste, delikatne i bardzo smaczne.




składniki:
  • 3 czubate szkl. mąki żytniej typ 720 (szkl. poj. 250 ml)
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 10 dkg rozpuszczonego masła albo margaryny
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

sposób przygotowania: drożdże roztarłam z cukrem, dolałam ciepłe mleko, wymieszałam i odstawiłam żeby zaczyn zaczął rosnąć. Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól. Jajko i żółtko roztrzepałam z maślanką, dolałam do mąki. Dolałam też rozczyn i lekko ciepły tłuszcz. Wyrobiłam dość miękkie ciasto - jeśli będzie się bardzo lepić to można dosypać jeszcze trochę mąki, ale niedużo bo ten typ tak ma, że ciasto jest dość klejące....
Odstawiłam ciasto w misce przykrytej ściereczką na ok. 1,5 godziny żeby wyrosło. Następnie zagniotłam je lekko, podzieliłam na 12 części oprószając mąką. Z każdej uformowałam kulkę, lekko je spłaszczyłam i ostrzem noża zrobiłam nacięcia na krzyż. Ułożyłam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiłam na 15 min.. Przed wstawieniem do pieca posmarowałam mlekiem i posypałam odrobiną mąki żytniej typ 2000. Piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 190 st. C, studziłam na kratce

9 komentarzy:

  1. domowe bułeczki to sama frajda pieczenia a i smak zwykle dużo lepszy od kupnych...i wiemy co jemy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, poproszę jedną na śniadanie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Stanowczo do wypróbowania! Przepis już sobie zapisałam :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  4. oj ja mąkę żytnią 720 bardzo lubie ....pyszne rzeczy z niej wychodzą:) a bułeczki mają przepiękny kształt:) pozdrawiam ciepło Jola szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  5. Jolu, ja ją dopiero poznaję, ale już ją polubiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. czy można czymś zastapić maślankę? akurat nie mam a bardzo chciałabym je zrobić..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maślankę możesz zastąpić kefirem albo zsiadłym mlekiem, ew. zwykły zmieszanym pół na pół z wodą

      Usuń
    2. zrobiłam w całości ze zwykłym mlekiem i wyszły takie trochę słodkie, nie mniej jednak bardzo smaczne :)
      moje ciasto się aż tak bardzo nie kleiło chyba dzięki temu masłu :) nie wyrosły za bardzo w piekarniku i mogłam je upiec na jednej blaszce :) nampewno do powtórzenia :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger