wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 19 lipca 2011

Placuszki cukiniowe z sosem jogurtowym

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywko. Można z niej robić bardzo różne potrawy, chętnie przyjmuje dodatek intensywnych przypraw bo sama jest bardzo delikatna w smaku. A do tego bardzo szybko mięknie więc szybko można z niej coś wyczarować.


składniki
:
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
  • 1 jajko (chociaż nie jest chyba konieczne)
  • kilka łyżek mąki pszennej (ilość zależy od wielkości cukinii)
  • do smaku: sól, pieprz mielony czarny, pieprz ziołowy
  • do smażenia: olej

  • SOS - 0,5 l gęstego jogurtu naturalnego
  • 0,5 strączka papryczki chili - można dodać mniej lub więcej w/g uznania
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 - 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • do smaku: sól i pieprz mielony kolorowy

sposób przygotowania:
cukinię dokładnie umyłam. Ze starszego okazu trzeba łyżką usunąć watowaty środek, ale moja była młoda więc tego nie robiłam. Nie obierałam tylko razem ze skórką starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej. Masę posoliłam 1 łyżeczką soli, przełożyłam na plastikowe sito i odstawiłam na jakieś 15 - 30 min. aby odciekł nadmiar soku. Następnie jeszcze lekko odcisnęłam i przełożyłam do miski. Dodałam miętę, doprawiłam pieprzami, dosypałam 5 - 6 łyżek mąki i wbiłam jajko. Masę dokładnie wymieszałam. Kładłam porcje masy na rozgrzany olej, dociskała masę i ładnie formowałam, smażyłam do zrumienienia z obu stron, przekładałam na ręczniki papierowe aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Tłuszcz do smażenia musi być bardzo rozgrzany - inaczej placki bardzo go chłoną. Podałam na gorąco z dodatkiem sosu jogurtowego.

SOS - Czosnek przecisnęłam przez praskę. Jogurt wlałam do miseczki, dodałam czosnek, posiekane drobno chili, zioła, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszałam, doprawiłam odrobiną soli i pieprzu. Odstawiłam na min. 30 min. do lodówki. Podałam schłodzony

4 komentarze:

  1. Jedno z moich ul;ubionych letnich połaczeń:)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się dodatek mięty. ja najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny, lekki, letni obiad!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cukinię pod wszelką postacią! Dziś na obiadek było leczo. Oprócz placków dobre są zwykłe krążki w bułce tartej lub płatkach owsianych/ otrębach.
    Podziwiam blog!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...