Sałatka z muchomorkami

Już kiedyś pisałam Wam, że nie wszystkie muchomory są trujące - niektóre z nich są nawet jadalne i wiele osób je zbiera. Muchomorki rdzawobrązowe, nazywane panienkami, zbieram od małego - nauczyła mnie tego Babcia - marynuję tylko młode owocniki, z kapelusikami o jeszcze dzwonkowatym kształcie. Do słoiczków dodaję blanszowane paski papryki, krążki marchewki, plasterki cebuli i tym sposobem mam gotowy dodatek do sałatki.

O muchomorach rdzawobrązowych możecie przeczytać więcej na stronie Grzybland



składniki:
  • 6 liści sałaty zwykłej
  • 3 jajka
  • 1 słoiczek (poj. 250 ml) muchomorków rdzawobrązowych marynowanych
  • 2 - 3 plasterki szynki gotowanej
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • do smaku: sól, koperek suszony, pieprz mielony, odrobina cukru
  • do przybrania: kilka gałązek koperku

sposób przygotowania: Do sałatki zawartość słoiczka dobrze osączyłam wylewając ją na sitko. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam, pokroiłam w plasterki. Sałatę opłukałam i osuszyłam, szynkę pokroiłam w cienkie paseczki. Olej połączyłam z octem, doprawiłam szczyptą cukru i soli, pieprzem i koperkiem, dobrze wymieszałam.
Na talerzach ułożyłam liście sałaty, na nich paseczki szynki i plasterki jajka. Na wierzch wyłożyłam marynowane grzybki z warzywami i całość skropiłam przygotowanym sosem. Przybrałam listkami koperku.

2 komentarze:

  1. jesteś niesamowita z tymi grzybami, pozdrawiam, Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  2. Restauracja Domowa9 sierpnia 2011 11:01

    bardzo apetyczna sałatka i świetny pomysł aby marynować te grzybki razem z innymi warzywami, pozdrawiam:)

    www.restauracjadomowa.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger