Sałatka ze szparagami i jajeczkami przepiórczymi

Długo jakoś nie mogłam się do nich przekonać. Były dla mnie bez smaku i wcale nie kupowałam. Ale gdy już się przekonałam to są jednym z moich ulubionych warzyw. Najbardziej chyba pasują mi do sałatek kiedy inne składniki i przyprawy nadają smaku a szparagi je uzupełniają.


składniki:

  • 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów (mogą być konserwowe)
  • kilka jajeczek przepiórczych, ugotowanych na twardo
  • 100 g szynki gotowanej
  • kilka liści sałaty
  • kilka łyżek osączonej kukurydzy konserwowej
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • do smaku: sól, cukier, chili w proszku, przyprawa 'suszone pomidory z czosnkiem i bazylią'
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku     

sposób przygotowania: szparagi oczyściłam - nie obierałam bo nie było takiej potrzeby, odłamałam tylko dolne końce. Włożyłam do lekko osłodzonego wrzątku, gotowałam 3 min. - mają lekko zmięknąć, ale pozostać chrupiące (konserwowe wystarczy dobrze odcedzić). Pokroiłam je na mniejsze kawałki. Szynkę pokroiłam w paseczki, jajeczka obrałam i pokroiłam na ćwiartki. Jogurt wymieszałam z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawiłam solą, chili i niewielką ilością przyprawy z pomidorów. W misce wymieszałam szparagi, szynkę, kukurydzę i koperek, dodałam sos jogurtowy, ponownie wymieszałam. Wyłożyłam na talerze wyłożone liśćmi sałaty, na wierzchu ułożyłam jajeczka i posypałam całość przyprawą z pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger