Sałatka ze szparagami i jajeczkami przepiórczymi
Długo jakoś nie mogłam się do nich przekonać. Były dla mnie bez smaku i wcale nie kupowałam. Ale gdy już się przekonałam to są jednym z moich ulubionych warzyw. Najbardziej chyba pasują mi do sałatek kiedy inne składniki i przyprawy nadają smaku a szparagi je uzupełniają.
składniki:
sposób przygotowania: szparagi oczyściłam - nie obierałam bo nie było takiej potrzeby, odłamałam tylko dolne końce. Włożyłam do lekko osłodzonego wrzątku, gotowałam 3 min. - mają lekko zmięknąć, ale pozostać chrupiące (konserwowe wystarczy dobrze odcedzić). Pokroiłam je na mniejsze kawałki. Szynkę pokroiłam w paseczki, jajeczka obrałam i pokroiłam na ćwiartki. Jogurt wymieszałam z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawiłam solą, chili i niewielką ilością przyprawy z pomidorów. W misce wymieszałam szparagi, szynkę, kukurydzę i koperek, dodałam sos jogurtowy, ponownie wymieszałam. Wyłożyłam na talerze wyłożone liśćmi sałaty, na wierzchu ułożyłam jajeczka i posypałam całość przyprawą z pomidorami.
składniki:
- 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów (mogą być konserwowe)
- kilka jajeczek przepiórczych, ugotowanych na twardo
- 100 g szynki gotowanej
- kilka liści sałaty
- kilka łyżek osączonej kukurydzy konserwowej
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- do smaku: sól, cukier, chili w proszku, przyprawa 'suszone pomidory z czosnkiem i bazylią'
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
sposób przygotowania: szparagi oczyściłam - nie obierałam bo nie było takiej potrzeby, odłamałam tylko dolne końce. Włożyłam do lekko osłodzonego wrzątku, gotowałam 3 min. - mają lekko zmięknąć, ale pozostać chrupiące (konserwowe wystarczy dobrze odcedzić). Pokroiłam je na mniejsze kawałki. Szynkę pokroiłam w paseczki, jajeczka obrałam i pokroiłam na ćwiartki. Jogurt wymieszałam z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawiłam solą, chili i niewielką ilością przyprawy z pomidorów. W misce wymieszałam szparagi, szynkę, kukurydzę i koperek, dodałam sos jogurtowy, ponownie wymieszałam. Wyłożyłam na talerze wyłożone liśćmi sałaty, na wierzchu ułożyłam jajeczka i posypałam całość przyprawą z pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.