wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 26 sierpnia 2011

Ziemniaki zapiekane z farszem kurkowo - orzechowym

Ziemniaki i grzyby doskonale do siebie pasują, szczególnie te podlaskie :-) a skoro lubię bardzo oba te składniki więc pora je połączyć w jedno pyszne danie. Oba, razem zapieczone, smakują doskonale i zadowolą nawet największe marudy.



składniki:
  • 3 bardzo duże ziemniaki
  • ok. 30 dkg świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 1/2 niedużej papryczki chili
  • 4 łyżki śmietany (wystarczy 18%, ale gęsta)
  • 3 - 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 - 2 łyżki startego sera żółtego - niekoniecznie
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • po 2 łyżki masła i oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy i pieprz mielony

sposób przygotowania: Kurki oczyściłam, dokładnie wypłukałam i osączyłam. Ziemniaki wyszorowałam szczoteczką, zalałam wrzątkiem, gotowałam ok. 10 - 15 min. (zależnie od wielkości bo mają być prawie miękkie), ostudziłam, obrałam z łupinek. Cebulę obrałam, z chili usunęłam pestki - posiekałam. Ziemniaki przekroiłam poziomo na pół, wydrążyłam łyżeczką zostawiając ścianki ok. 0 , 5 cm, oprószyłam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam posiekaną cebulkę i chili, dodałam kurki i posiekane środki z ziemniaków. Poddusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut, na koniec dodałam śmietanę, ser, orzechy i natkę, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam i nałożyłam czubato na ziemniaczane łódeczki. Skropiłam leciutko olejem i posypałam odrobiną bułki tartej, ułożyłam na natłuszczonej blaszce i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, pilnując aby wierzch się nie przypalił. Podałam na gorąco z surówką.

Ja podałam po 1 ziemniaku (czyli dwie połówki) na osobę, ale to zależy od wielkości ziemniaków i apetytu :-) Można nafaszerowane ziemniaki zawinąć w folię aluminiową i upiec na grillu.


Lodowe miseczki


składniki:
  • 1 nieduża główka sałaty lodowej
  • 1 jabłko o czerwonej skórce
  • 1 duża marchewka
  • 5 - 10 dkg łuskanych orzechów włoskich - ja lubię dużo :-)
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron albo oliwy
  • sok z całej cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szczypty soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 - 2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki

sposób przygotowania:
Marchewkę oskrobałam, starłam na tarce jarzynowej. Jabłka nie obierałam, przekroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w słupki, skropiłam sokiem z cytryny. Orzechy przebrałam, uprażyć lekko na suchej rozgrzanej patelni. Z główki sałaty delikatnie zdjęłam 4 całe, nieuszkodzone liście - można przyciąć zgrubiałe końcówki nerwu - to będą nasze miseczki, w których podamy surówkę. Resztę sałaty pokroiłam w paseczki, wymieszałam z marchwią, jabłkiem, orzechami i natką. Pozostały sok z cytryny dodałam do oliwy, dosypać sól, cukier, pieprz, dokładnie wymieszałam i powstałym sosem polałam surówkę, wymieszałam. Nałożyłam porcje do miseczek z liści.



6 komentarzy:

  1. Pyza zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate - jak do tej pory nie ma zbyt wiele dań z ziemniakami w roli głównej. Nadzienie musi być przepyszne. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. mopswkuchni, masz rację! zaraz wrzucę :-) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się pomysł na te ziemniaki :) Szkoda, że kurki są ciężkostrawne, bo bym zajadała się nimi co drugi dzień dopóki jest sezon :) A tak to niestety muszę dozować :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo zrobię to mojej mamie : ) Będzie przeszęśliwa : )

    OdpowiedzUsuń
  5. super dania ziemniaki zapiekane z brukselko posypane czosnkiem papryko imajerankiem oraz posiekano cebulko do tego opruszone pieprzem isolo polane wczesniej lyzko oliwy z maslem.wyprubuj smacznego ,moj przepis , wczesniej podgotuj ziemniakii brukselke anastepnie wloz do piekarnika dozapiecznia .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sorki, Anonimowy, ale z brukselką to nie dla mnie - nie lubię je i już. Próbowałam kilka razy się przekonać, ale niestety. Ale dziękuję za pomysł.

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...