Ziemniaki zapiekane z farszem kurkowo - orzechowym
Ziemniaki i grzyby doskonale do siebie pasują, szczególnie te podlaskie :-) a skoro lubię bardzo oba te składniki więc pora je połączyć w jedno pyszne danie. Oba, razem zapieczone, smakują doskonale i zadowolą nawet największe marudy.
składniki:
sposób przygotowania: Kurki oczyściłam, dokładnie wypłukałam i osączyłam. Ziemniaki wyszorowałam szczoteczką, zalałam wrzątkiem, gotowałam ok. 10 - 15 min. (zależnie od wielkości bo mają być prawie miękkie), ostudziłam, obrałam z łupinek. Cebulę obrałam, z chili usunęłam pestki - posiekałam. Ziemniaki przekroiłam poziomo na pół, wydrążyłam łyżeczką zostawiając ścianki ok. 0 , 5 cm, oprószyłam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam posiekaną cebulkę i chili, dodałam kurki i posiekane środki z ziemniaków. Poddusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut, na koniec dodałam śmietanę, ser, orzechy i natkę, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam i nałożyłam czubato na ziemniaczane łódeczki. Skropiłam leciutko olejem i posypałam odrobiną bułki tartej, ułożyłam na natłuszczonej blaszce i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, pilnując aby wierzch się nie przypalił. Podałam na gorąco z surówką.
Ja podałam po 1 ziemniaku (czyli dwie połówki) na osobę, ale to zależy od wielkości ziemniaków i apetytu :-) Można nafaszerowane ziemniaki zawinąć w folię aluminiową i upiec na grillu.
Lodowe miseczki
składniki:
sposób przygotowania: Marchewkę oskrobałam, starłam na tarce jarzynowej. Jabłka nie obierałam, przekroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w słupki, skropiłam sokiem z cytryny. Orzechy przebrałam, uprażyć lekko na suchej rozgrzanej patelni. Z główki sałaty delikatnie zdjęłam 4 całe, nieuszkodzone liście - można przyciąć zgrubiałe końcówki nerwu - to będą nasze miseczki, w których podamy surówkę. Resztę sałaty pokroiłam w paseczki, wymieszałam z marchwią, jabłkiem, orzechami i natką. Pozostały sok z cytryny dodałam do oliwy, dosypać sól, cukier, pieprz, dokładnie wymieszałam i powstałym sosem polałam surówkę, wymieszałam. Nałożyłam porcje do miseczek z liści.
składniki:
- 3 bardzo duże ziemniaki
- ok. 30 dkg świeżych kurek
- 1 cebula
- 1/2 niedużej papryczki chili
- 4 łyżki śmietany (wystarczy 18%, ale gęsta)
- 3 - 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 - 2 łyżki startego sera żółtego - niekoniecznie
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- po 2 łyżki masła i oleju
- 1 łyżka bułki tartej
- do smaku: sól, pieprz ziołowy i pieprz mielony
sposób przygotowania: Kurki oczyściłam, dokładnie wypłukałam i osączyłam. Ziemniaki wyszorowałam szczoteczką, zalałam wrzątkiem, gotowałam ok. 10 - 15 min. (zależnie od wielkości bo mają być prawie miękkie), ostudziłam, obrałam z łupinek. Cebulę obrałam, z chili usunęłam pestki - posiekałam. Ziemniaki przekroiłam poziomo na pół, wydrążyłam łyżeczką zostawiając ścianki ok. 0 , 5 cm, oprószyłam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam posiekaną cebulkę i chili, dodałam kurki i posiekane środki z ziemniaków. Poddusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut, na koniec dodałam śmietanę, ser, orzechy i natkę, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam i nałożyłam czubato na ziemniaczane łódeczki. Skropiłam leciutko olejem i posypałam odrobiną bułki tartej, ułożyłam na natłuszczonej blaszce i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, pilnując aby wierzch się nie przypalił. Podałam na gorąco z surówką.
Ja podałam po 1 ziemniaku (czyli dwie połówki) na osobę, ale to zależy od wielkości ziemniaków i apetytu :-) Można nafaszerowane ziemniaki zawinąć w folię aluminiową i upiec na grillu.
Lodowe miseczki
składniki:
- 1 nieduża główka sałaty lodowej
- 1 jabłko o czerwonej skórce
- 1 duża marchewka
- 5 - 10 dkg łuskanych orzechów włoskich - ja lubię dużo :-)
- 5 łyżek oleju z pestek winogron albo oliwy
- sok z całej cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szczypty soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 - 2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki
sposób przygotowania: Marchewkę oskrobałam, starłam na tarce jarzynowej. Jabłka nie obierałam, przekroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam w słupki, skropiłam sokiem z cytryny. Orzechy przebrałam, uprażyć lekko na suchej rozgrzanej patelni. Z główki sałaty delikatnie zdjęłam 4 całe, nieuszkodzone liście - można przyciąć zgrubiałe końcówki nerwu - to będą nasze miseczki, w których podamy surówkę. Resztę sałaty pokroiłam w paseczki, wymieszałam z marchwią, jabłkiem, orzechami i natką. Pozostały sok z cytryny dodałam do oliwy, dosypać sól, cukier, pieprz, dokładnie wymieszałam i powstałym sosem polałam surówkę, wymieszałam. Nałożyłam porcje do miseczek z liści.
Pyza zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate - jak do tej pory nie ma zbyt wiele dań z ziemniakami w roli głównej. Nadzienie musi być przepyszne. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńmopswkuchni, masz rację! zaraz wrzucę :-) dzięki!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pomysł na te ziemniaki :) Szkoda, że kurki są ciężkostrawne, bo bym zajadała się nimi co drugi dzień dopóki jest sezon :) A tak to niestety muszę dozować :(
OdpowiedzUsuńOoo zrobię to mojej mamie : ) Będzie przeszęśliwa : )
OdpowiedzUsuńsuper dania ziemniaki zapiekane z brukselko posypane czosnkiem papryko imajerankiem oraz posiekano cebulko do tego opruszone pieprzem isolo polane wczesniej lyzko oliwy z maslem.wyprubuj smacznego ,moj przepis , wczesniej podgotuj ziemniakii brukselke anastepnie wloz do piekarnika dozapiecznia .
OdpowiedzUsuńsorki, Anonimowy, ale z brukselką to nie dla mnie - nie lubię je i już. Próbowałam kilka razy się przekonać, ale niestety. Ale dziękuję za pomysł.
Usuń