wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

sobota, 24 września 2011

Dwukolorowy wieniec z gruszkami, czekoladą i orzechami

Ten przepis mam i wykorzystuję od wielu lat. Przepisałam go dawno temu chyba z torebeczki cukru wanilinowego albo proszku do pieczenia. Zwróćcie uwagę na opakowania kupując te produkty bo można tam znaleźć bardzo fajne i proste przepisy.


składniki:

  • 20 dkg miękkiego masła lub margaryny
  • 1 szkl. cukru i 3 łyżki
  • 1 op. cukru wanilinowego 16 g
  • 3 jajka
  • 2 , 5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka aromatu do ciast - rumowego
  • 0 , 5 szkl. mleka i 3 łyżki

  • 3 - 4 twarde gruszki
  • 0,5 szkl. wody
  • 0,5 szkl. cukru
  • sok z jednej cytryny - na syrop do gruszek

  • do formy - 1 łyżka masła
  • 2 łyżki tartej bułki


sposób przygotowania:
Formę w kształcie pierścienia (tortownicę z kominem) wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką. W rondelku ugotowałam syrop z wody, cukru i soku cytrynowego. Gruszki obrałam, pokroiłam na ćwiartki i wycięłam gniazda nasienne. Obgotowałam je ok. 3 min. w syropie, osączyłam - można też pójść na skróty i użyć po prostu gruszek z kompotu albo syropu. Nie polecam dodawania surowych bo tracą objętość i w cieście robią się dziury.



Mięciutkie masło utarłam mikserem z cukrem zw., szczyptą soli i cukrem wanilinowym, dodawałam po jednym jajku, cały czas ucierając. Masa może chwilami wyglądać jakby się zważyła, ale nie należy się tym przejmować. Dosypywałam stopniowo przesianą mąkę i dolewałam 0,5 szkl. mleka oraz aromat. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego musu. 2/3 ciasta wyłożyłam na dno formy. Na nim ułożyłam kawałki owoców. Do reszty ciasta dosypałam kakao, 3 łyżki cukru i wlałam 3 łyżki mleka, wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na gruszki, lekko rozsmarowując łyżką. Piekłam ok. 50 - 60 min. w temp. 170 st. C. Z formy wyjęłam po przestudzeniu.

Wierzch można polać polewą czekoladową z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady i posypać kruszonymi orzechami albo oprószyć cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. oh! narobiłaś mi ochoty na to ciasto! będzie na niedziele ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nałogowo czytam wszystkie przepisy na opakowaniach :D Czasem można znaleźć po prostu perełki. Takie jak ten wieniec - cudo! Gruszki, podwójne ciasto...smakowitości.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie wygląda! Częstuję się

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to cudnie wygląda!!! Teraz to już naprawdę nie wiem co upiec na weekend, za dużo tych pyszności jest na Waszych blogach :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...