Kurczak na śliwkowej kapuście
Powiem krótko - pyszne było :-) Proste, niewiele roboty a bardzo smacznie wyszło.
składniki:
sposób przygotowania: Uda umyłam dokładnie i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Skropiłam je sosem sojowym, sosem chili i śliwkowym - przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Kapustę posiekałam, śliwki po umyciu pokroiłam w paski usuwając pestki, cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Naczynie do zapiekania posmarowałam olejem, na dno wyłożyłam kapustę dodając liść laurowy, na nią cebulę i śliwki, lekko przemieszałam. Na wierzchu położyłam udka kurczaka. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 15 min.. Udka z wierzchu leciutko zaczęły się rumienić więc podlałam potrawę 1/3 szkl. wody i przykryłam - całość piekła się tak 30 min. po czym zdjęłam pokrywkę, udka posypałam odrobiną cukru i piekłam następne 20 min. aby ładnie się zrumieniły. Jeśli Wasza kapusta nie jest zbyt mokra to dolejcie troszkę więcej wody, ale nie za dużo żeby nie zrobiła się zupa. Danie podałam posypane natką pietruszki i z ugotowanymi oddzielnie całymi ziemniakami.
składniki:
- 2 uda z kurczaka
- 3 - 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu śliwkowego
- 2 - 3 łyżki sosu chili
- 1 nieduża cebula
- kilka dużych świeżych śliwek, użyłam owoców gatunku Mieszaniec
- 30 - 50 dkg mokrej kiszonej kapusty
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 duży liść laurowy albo 2 mniejsze
sposób przygotowania: Uda umyłam dokładnie i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Skropiłam je sosem sojowym, sosem chili i śliwkowym - przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Kapustę posiekałam, śliwki po umyciu pokroiłam w paski usuwając pestki, cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Naczynie do zapiekania posmarowałam olejem, na dno wyłożyłam kapustę dodając liść laurowy, na nią cebulę i śliwki, lekko przemieszałam. Na wierzchu położyłam udka kurczaka. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 15 min.. Udka z wierzchu leciutko zaczęły się rumienić więc podlałam potrawę 1/3 szkl. wody i przykryłam - całość piekła się tak 30 min. po czym zdjęłam pokrywkę, udka posypałam odrobiną cukru i piekłam następne 20 min. aby ładnie się zrumieniły. Jeśli Wasza kapusta nie jest zbyt mokra to dolejcie troszkę więcej wody, ale nie za dużo żeby nie zrobiła się zupa. Danie podałam posypane natką pietruszki i z ugotowanymi oddzielnie całymi ziemniakami.
Wierze, ze bylo pysznie bo kurczak prezentuje sie po prostu doskonale :) Uwielbiam dodatek owocow do mies wiec to danie w sam raz dla mnie.
OdpowiedzUsuńAleż to udko smacznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńO! To coś dla mnie! Pyza, to jest genialny pomysł! Kwaśna kapusta, śliwki i chili; uwielbiam te smaki. ;) Czemu ja na to nie wpadłam? :D
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie. Apetyczna skórka, połączenie ze śliwkami kuszące. Na takie cos mam ochotę !:)
OdpowiedzUsuń