Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

.

Instagram

niedziela, 18 września 2011

Placek ze śliwkami i kruszonką

Blacha takiego ciasta znika u mnie zanim dobrze wystygnie i zostaje tylko zapach unoszący się w domu jeszcze długo po pieczeniu. Nie znam nikogo kto nie lubiłby placka ze śliwkami, to taka pyszna klasyka chociaż przepisów i receptur jest mnóstwo a każda gospodyni ma swój własny, wypróbowany i najlepszy.


Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką 


składniki:
  • 2 szkl mąki luksusowej (szkl. o poj. 250 ml)
  • 1 szkl. cukru
  • 250 g masła
  • 4 średnie jajka
  • szczypta soli
  • 1/3 szkl mleka,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 3/4 kg śliwek- użyłam dużych, mięsistych i nie za bardzo soczystych

  • na kruszonkę: ok. 50 g zimnego masła i po ok. 1/2 szkl mąki oraz zwykłego cukru
  • do formy: masło + bułka tarta


sposób przygotowania: Roztopiłam masło i zostawiłam żeby przestygło. Śliwki umyłam i wypestkowałam przecinając je wzdłuż na pół. Z zimnego masła, mąki i cukru zagniotłam kruszonkę i odłożyłam ją do lodówki. Robię ją tak, że zimne masło kroję na kawałki, przekładam do miseczki, dosypuję mąkę oraz cukier i rozcieram palcami aż powstanie jakby mokry piasek z większymi zbitymi grudkami, ale masło ma być zupełnie roztarte. Kruszonka powinna być dobrze schłodzona zanim posypiemy nią ciasto.

Jajka ubiłam/utarłam z cukrem zw., waniliowym i solą na puszystą masę. Cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlewałam rozpuszczone, przestudzone masło. Następnie wmieszałam powoli przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i dolałam trochę mleka bo masa była bardzo gęsta - trzeba to zrobić na wyczucie bo każda mąka jest inna i inaczej chłonie wilgoć. Ciasto wylałam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę (25x35cm). Na wierzchu ułożyłam śliwki, ciasno jedna przy drugiej brzuszkami do dołu. Całość posypałam zimną kruszonką.
Blachę wstawiłam do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piekłam ok. 1 godziny, ale po 45 min. radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem.

Użyłam śliwek odmiany Mieszaniec, ale mogą być inne np. węgierki.
Do odmierzania składników użyłam szkl. o poj.250 ml.


97 komentarzy:

  1. Mój antytalent pieczeniowy w przypadku tego ciasta jest zupełnie niezauważalny.
    Ciasto robiłam kilkakrotnie - w wersji ze śliwkami, wiśniami i z rabarbarem.
    Re-we-la-cja :)
    Dziękuję i pozdrawiam Autorkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pycha owszem, ale coś mi śliwki na dno poszły a kruszonka się roztopiła :(

      Usuń
    2. jeśli kruszonka się roztopiła to było w niej za dużo masła - na pewno dałeś takie proporcje jak w przepisie? raczej nie. Śliwki opadają gdy ciasto jest za luźne - cóż, powiem tak, przepis jest bazą, ale przecież nie ważymy każdego jajka, mąki mają też różną wilgotność więc trzeba przygotowywać wszystko z wyczuciem. Ja to ciasto piekę z różnymi owocami, kruszonkę też robię często i zawsze się udaje :) Nie zniechęcaj się :)

      Usuń
  2. Niestety mi również śliwki poszły na dno i kruszonka się roztopiła:-( ale to nic, placuszek jest pyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szklanka sypkich produktów na 50 g masła - nie ma prawa się roztopić - chyba, że używacie mixu z olejem. A śliwki - może były wyjątkowo soczyste i mokre, innego powodu nie widzę

      Usuń
  3. No i wszystko jesne(masełko to to nie było:-)a śliwki faktycznie bardzo soczyste:-) mimo wszystko nadal podtrzymuje,ze placuszek bardzo pyszny.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. A to całe jajka się z cukrem uciera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, całe jajka - żółtka razem z białkami ubijam z cukrem na bardzo puszystą, jasną pianę

      Usuń
    2. a dlugo trzeba ubijac jajka zanim dodamy cukier?

      Usuń
    3. mówiąc krótko - aż będą ubite a tak poważnie to ja ubijam aż masa jajeczna będzie przypominać krem - będzie jasna, puszysta i cukier się rozpuści - jak dobrze utarty kogel mogel - co trwa przynajmniej 10 minut a czasami nawet dłużej

      Usuń
  5. to trzeba ubijać tak jak na biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właściwie tak - może nie aż tak bardzo, ale podobnie

      Usuń
  6. a piekarnik na jaka funkcje ustawic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi Anonimie, czy na prawdę tak trudno przeczytać dokładnie przepis, o podpisaniu się nawet nie wspominając ? przecież jest napisane wyraźnie jaka temperatura i czas pieczenia :) żadnych funkcji nie ustawiam bo takowych moja zwykła elektryczna kuchenka nie posiada :)

      Usuń
  7. Właśnie wyciągnęłam placek z piekarnika, pachnie cudnie....
    ale równiez i mnie kruszonka się rozpuściła, a śliwki uciekły na dno :(
    Używałam prawdziwego masła, a nie jakiegoś tam masmixu....
    Mam nadzieję, że smak zrekompensuje wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to ja już nie wiem co źle robicie bo ja taką kruszonkę robiłam wiele razy i nigdy mi się nie rozpłynęła... Przyszło mi jeszcze do głowy, że może masło było zbyt miękkie.... a śliwki, cóż, czasami opadają - kwestia soczystości owoców i gęstości ciasta bo każda mąką jest inna i czasami troszkę trzeba dosypać. Dla mnie kuchnia to nie apteka i nigdy nie trzymam się sztywno przepisów od kogoś bo wiem, że mało prawdopodobne abym użyłam produktów dokładnie tych samych firm więc różnice będą - trzeba mieć po prostu troszkę wyczucia albo zaryzykować :) Mimo pewnych niedoskonałości mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało :)

      Usuń
  8. Ciasto jest mega, ale nie potrzebne jest to mleko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli potwierdzasz to co pisałam - każda mąka jest inna - moje ciasto było za gęste i musiałam dodać mleka a przepis podaję tak jak go robiłam

      Usuń
    2. Witam, ja wczoraj upiekłam ciasto wg tego przepisu i jest wyśmienite:), połówki śliwek ułożyłam nie na płasko, tylko bokiem, aby więcej się zmieściło:), kruszonka ok, mleko się przydało do rozrzedzenia ciasta. Placek wygląda super i jest pyszny:). Pozdrawiam i dziękuję za dobry przepis!

      Usuń
    3. dobrze, że wreszcie komuś się udało ciasto bo już się martwiłam - ja je piekę kilka razy w roku, czasami z innymi owocami, i zawsze mi wychodzi więc nie mogę zrozumieć problemu. No ale tak jak pisałam - kuchnia to nie apteka i potrzebne wyczucie - tak poza przepisem

      Usuń
    4. Moje ciasto właśnie wyszło z piekarnika i jest doskonale ;) śliwki nie opadły, a kruszonka jest ok ;) dziękuję bardzo dobry przepis ;)
      P.s jak pachnie! ;)

      Usuń
  9. Witam , właśnie wyjełam ciasto z bratnika , wyglada bardzo pysznie ;) śliwki nie wpadły , a i kruszonka wyglada doskonale , mleka nie dodawałam bo ciasto bez niego było ok . Dziękuję za pyszny przepis , i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że ciasto Ci pięknie wyszło :) Podpowiedz mi co to bratniak chociaż domyślam się, że mówisz o piekarniku - w jakim regionie tak się mówi ? Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Witam , tak dobrze myslisz , to piekarnik. Pochodze z kujawsko - pomorskiego , tak mówiła moja babcia i tak mi juz zostało , pozdrowionka ;)

      Usuń
  10. Moje również wygląda rewelacyjnie :-) a przepis jest mega prosty :-)
    Dziękuje za fantastyczny przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. super wlasnie takiego przepisu szukalam! Mam nadzieje, ze mi wyjdzie, bo mam tylko maly elektryczny piekarnik. Dam znac :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. moje ciacho właśnie w piekarniku...:) też śliwki opadły a kruszonka się roztopiła :( ale to nic :) zjemy ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a moje śliweczki nie opadły i kruszonka była chrupiąca-dziękuję za przepis pyzuni!!!

      Usuń
  13. ciasto wyszło świetnie!jedliśmy jeszcze ciepłe,bo nam ślinka ciekła:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Upieklam. Ciasto po prostu pycha !! Przepis bardzo prosty. Rewelacja ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za przepis, ciasto wyszło idealnie. Specjalnie byłem dzisiaj na działce po śliwki. Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja dziękuję za zaufanie i wykorzystanie przepisu :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Od wczoraj się zbieram i zbieram.. dziś od rana buszuję w kuchni. Jak upiekę dam znać co i jak. Uwielbiam takie ciacha tradycyjne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Mnie tez wyszlo super, dalam do srodka margaryne bo masla mialam malo i cukru troszke mniej, i bylo pyszne, staralam sie zepsuc jak zwykle a tu itak bylo pysznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Śliwki mi opadły na sam dół :( Ale mimo to pyszne, choć dla mnie za słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto naprawde bardzo proste i rewelacyjne !! Juz drugi raz je pieklam. Tym razem dodalam mniej cukru bo jak dla mnie troche za slodkie, ale to jak wiadomo kwestia gustu. Ciasto warte polecenia. Dziekuje Pyzo za przepis i goraco Cie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja robiłam na margarynie Kasi i wyszło super.

    OdpowiedzUsuń
  21. zrobilam dzisiaj i sie troche zawiodlam :( jak je jadlam to mialam wrazenie ze zjadam maslo z cukrem i owocami :/ - moim zdaniem za duzo jest masla i zby duzo cukru. Zrobiłam ze sliwkami, nie opadly na dół, ale kruszonka sie roztopila, domyslam sie dlaczego- albo 50 g to zbyt duzo masla lub brak w przepisie dokladnego opisania jak wyrobic kruszonkę- czy zagniesc na gladka mase, czy moze pozostawic nie do konca wyrobione tak zeby mozna by ja sypac na ciasto. troche tez w przepisie nie spodobalo mi sie to, ze ja robie wszystko po kolei jak w opisie- czyli zaczelam od kruszonki, i pozniej musialam stac i czekac az ostudzi mi sie masło :/ stracilam czas i produkty - oprocz sliwek ktore wybiore z ciasta masłowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy z powodu tego zawodu nie masz odwagi się podpisać? Cóż, szkoda.... Myślę, że jeśli chodzi o kruszonkę to rzeczywiście dokładniej opiszę jak ją zrobić - wydawało mi się, że każdy wie jak to wygląda, ale być może się mylę więc poprawię. Co do ilości masła i cukru - piekłam to ciasto wiele razy i rzeczywiście jest maślane i słodkie, ale w tym według mnie i mojej rodziny jego urok. Jest puszyste, lekkie a nie jakieś gliniaste jak by to wynikało z Twojego opisu. A co do kolejności opisu - ja zawsze czytam najpierw cały przepis i robię wszystko w takiej kolejności jak mi pasuje. Roztopione masło tylko leciutko przestudzam a wcześniej podgrzewam tylko tyle żeby się rozpuściło a nie gotuję więc nigdy na nie nie czekam.

      Usuń
  22. Dziękuję bardzo za przepis. Piekłem je prawie tydzień temu i dzisiaj robię ponownie, jest rewelacyjne. Specjalnie pojechałem na działkę po śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Od 3 tyg,w każdy weekend piekę to ciasto :) jest rewelacyjne :) kruszonkę robię na oko, nie może być zbyt tłusta i lepiąca, bo wtedy się rozpuszcza.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto REWELACYJNE :)
    Co prawda robiłam kilka razy na Delmie do pieczenia a i tak wyszło super!
    Jestem amatorem w pieczeniu ciast ale kilkakrotnie robiłam wg tego przepisu i zawsze wychodzi smaczne.
    To będzie moje ciasto popisowe :)
    PS. Śliwki opadają kiedy są duże i bardzo mięsiste. To z moich doświadczeń ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Iiiideeeeaaalnyyyyy!!!!
    Przepyszny,prosty no cud miód...polecam bardzo!!!
    p.s.jedynie do czego mogę się przyczepić to ciut za słodki jak dla mnie ja wolę mniej słodkie ciasta także jak będę robiła następną blaszkę to dam mniej cukru...
    Pozdrawiam i dziękuję za przepis :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak - ilość cukru to już indywidualny smak - u mnie chłopaki lubią słodkie ciasta :)

      Usuń
  26. hi ,ja dzisiaj pieklam piewszy raz,i gwaratuje pyzuniu ze kazdemu sie napewno uda jak robi tak jak ty to opisalas !!!! mieszkam w usa uzywam innego masla cukru itd niz w polsce i jest wszystko ok i ze sliwkami i z kruszonka poprostu pycha jeszcze raz dziekuje ,pozdrawiam!! anka z chicago

    OdpowiedzUsuń
  27. Pyszne ciasto! najlepszy przepis na swiecie !!! ci ktorym nie wychodzi nie maja zielonego pojecia o kuchni. Tak jak Pyzuniu piszesz kuchnia to nie apteka i trzeba miec wyczucie i wyobraznie.Juz od razu jak przeczytalam skladniki to wiedzialam ze to dobry przepis.Sliwki nie wpadly na dno,kruszonka sie nie roztopila chociaz z margaryna robilam bo masla mi braklo :) Perfekcyjne ciasto.Pozdrawiam- Ania z Londynu

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciasto rewelacja,zgadzam sie z Ania z Londynu wyszlo wszystko jak w twoim przepisie Pyzo nic nieopadlo nic sie nie roztopilo jest super super smaczne DZIEKUJE PYZO ANIA Z BERLINA

    OdpowiedzUsuń
  29. Czytając wasze komentarze widzę że wielu z was ma problem z kruszonką ja ją robię do wielu placków i zawsze mi wychodzi ale robię na wyczucie , też używam masła cukru i mąki ale dodaje jeszcze żółtko ( tak robiła moja babcia) ale nie musi być a potem gęstość jej zależy od ilości dodanej mąki ja jej dosypuje i wyrabiam aż ciasto będzie się kruszyć ,,,Pozdrawiam Gosia z Kalisza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie - kruszonkę trzeba na wyczucie . . . A o dodawaniu żółtka to pierwsze słyszę, ciekawe :)

      Usuń
  30. Dziekuje bardzo bardzo serdecznie za wspanialy przepis na ciasto!
    Dawno nie korzystalem z polskiej strony kucharskiej (mieszkam w Kalifornii) i troche obawialem sie, czy nieco inne produkty itp wplyna na jakosc placka.
    Nie tylko udalo sie wysmienicie, ale zniklo w oka mgnieniu, i zrobilem zaraz drugie, tym razem z jablkami i brzoskwinia.
    Pozdrowienia z San Francisco!

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo serdecznie dziekuje za umieszczenie wspanialego przepisu na ciasto!
    Nie tylko udalo sie znakomicie, ale poniewaz zniklo w okamgnieniu, musialem zaraz upeic drugie, tym razem z jablkami i brzoskwiniami!
    Pisze z San Francisco- gdzie mieszkam od kilku lat. Od dawna nie korzystalem z polskich stron kucharskich..inny sklad produktow, system mierzenia, przeliczenia- to wszystko wplywa nieznacznie na ostateczy wynik- ale tym razem efekt przeszedl wszelkie oczekiwania! Ciekawostka : uzylem masla solonego (bo takie akurat mialem pod reka, jest bardziej popularne niz "naturalne")
    Dziekuje Pani Pyzo i gratuluje!! Pozdrawiam z Kalifornii!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Pawle, cieszę się ogromnie, że trafiłam aż do Kaliforni :) Cieszę się, że mój przepis się przydał i ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie z upalnej Warszawy !

      Usuń
  32. Piekłam 10 sierpnia na 87 urodziny mojego teścia,wyszło pyszne .Było pyszne.Pozdrawiam Noneczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowało :) gdybyś przypadkiem miała zdjęcie ciasta to chętnie umieszczę je w galerii ma FB - możesz przysłać na maila (adres znajdziesz w zakładce kontakt, na górze strony)

      Usuń
  33. Ciasto już wtedy jak to pisałam było już pochłonięte.Pozdrawiam Noneczka

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam!
    W tamtym roku piekłam placek kilka razy, był super!!! kiedy nadszedł sezon zaczęłam szukać przepisu i wpadłam w panikę! Nie miałam go w papierowej wersji, a w sieci nie potrafiłam wyhaczyć. Ale się zaparałam i znalazłam :)). Pieczony już 2 razy w ciągu tygodnia :):) i musiałam podać przepis dalej.
    W wolnej chwili przejrzę bloga dokładniej, pozdrawiam
    Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi, że przepis się przydaje :) ja też korzystam z niego kilka razy w roku :) Pozdrawiam !

      Usuń
    2. Stefan, tak to każdy może napisać - co według Ciebie jest nie tak ? piekłeś i nie wyszło czy wyzłośliwiasz się dla zabawy ?

      Usuń
  35. Właśnie włożyłem ciasto do piekarnika...już wygląda pysznie:)Pozdrawim

    OdpowiedzUsuń
  36. Szanowna Pani Izo,

    Właśnie wyjęłam ciasto z piekarnika i smakuje cudnie. Bardzo dziękuję za świetny przepis. Robiłam ciasto według Pani wskazówek i jest pyszne. Wszyscy się zajadają. Wielkie dzięki. Już reklamuję wśród Rodziny Smaczną Pyzę:))) Pozdrawiam serdecznie, Gosia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się ogromni ! i będę wdzięczna za rekomendacje :) pozdrawiam !

      Usuń
  37. Już dawno nie piekłam. Wczoraj dostałam sporą dostawę śliwek z ciocinego sadu i postanowiłam upiec placek ze śliwkami. Skorzystałam z Pani przepisu - efekt jest smakowity :) Na pewno zerknę na inne przepisy - dziękuję, Jola

    OdpowiedzUsuń
  38. wszystko ci wychodzi super!a czy kiedyś coś spaprałaś?i widać ,że idzie cala blacha po twoich krągłych kształtach!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te scyzoryk weź się ogarnij,jak nie umiesz gotować i piec to nie zabieraj głosu,bo po twoich komentarzach widać żeś burak.

      Usuń
    2. Stefan, grubaski są zwykle weselszymi ludźmi :D

      Usuń
  39. Robiłam kilkakrotnie zawsze wychodzi a jestem antytalentem. Placuszek bardzo dobry i łatwy w wykonaniu. bardzo fajny i w domu pachnie przytulnie. Bardzo polecam. Robiłam tak jak w przepisie.
    Baśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, i takie proste przepisy są czasami najlepsze - mało roboty a pyszne ciasto na deser :)

      Usuń
    2. właśnie, zwłaszcza jak czasu brak a polecam jeszcze drożdżówkę z przepisu Pyzki - to jest coś niesamowitego, super wszystko wytłumaczone i dlatego wychodzi. Bardzo wielkie dzięki za tego bloga.
      Baśka z Tarnowa

      Usuń
    3. dziękuję Basiu :) Pozdrawiam !

      Usuń
  40. Mieszkam w USA i nie mam maki luksusowej , jaka inna maka nadaje sie na to ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka pszenna luksusowa w Polsce ma typ 550 - wybierz jakąś o podobnej grubości :)

      Usuń
  41. Ciasto zrobiłam dwa razy. Za pierwszym razem niestety spaliło się, chociaż piekłam 45 min bez termoobiegu i w temp. 175. Drugi raz robiłam z wiśniami, dałam temp. ok. 160 i piekłam ok. 35 minut. Tym razem ciasto się udało :) Kruszonka niestety roztopiła się, mimo że zastosowałam się dokładnie do rad. Może ktoś zna przepis na udaną kruszonkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy piekarnik piecze inaczej i na to trzeba brać poprawkę więc zaglądać do piekarnika przez szybę podczas pieczenia i kontrolować. Kruszonkę trzeba robić z wyczuciem - ważny jest gatunek masła, ale z innej mąki też może mieć inną konsystencję więc po prostu potrzeba wprawy żeby zrobić dobrą

      Usuń
  42. Dzisiaj zrobiłam to ciasto wyszło dobre, chociaż niskie, bo na większej blaszce robiłam, no i kruszonka się rozpuściła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli ciasto piekłaś na większej blasze to normalne, że wyszło niższe :) kruszonka była za ciepła albo trochę za mało mąki dodałaś i dlatego się rozpuściła

      Usuń
  43. Ja wczoraj upiekłem ciasto według przepisu,tylko nie dodałem mleka bo gęstość
    była ok.(wiadomo zależy od mąki)
    Wyszło palce lizać ale dziś już nie ma tak smakowało :~)
    Dziekuje bardzo Pyzo i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak z tym mlekiem czy innym płynem - mąki są różne i trzeba przy dolewaniu kontrolować gęstość :) Pozdrawiam !

      Usuń
  44. Ciasto rewelacją:-) smakuje obłędnie:-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  45. Ciasto rewelacyjne! Właśnie skończyłam piec, a placka już połowę zniknęło z blaszki:)
    Dla tych co pisali o opadaniu śliwek oraz rozpłynięciu kruszonki-ja dałam śliwki bokiem bardzo gęsto; natomiast do kruszonki dodałam nieco więcej mąki. Wyszło super - śliwki na w śrosku placka i na zewnątrz, a kruszonka taka jak ze sklepu. Po prostu super, super, super!!!I ten niesamowity zapach...
    Polecam! Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Asiu za miłe słowa :) Pozdrawiam !

      Usuń
  46. Ciasto jest przepyszne :) Polecam :) Dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  47. Cześć Pyzaczku. Dziś nazbierałam chyba z 3kg śliwek, poszukując jakiegoś fajnego , łatwego przepisu na placek ze śliwkami i kruszonką natknełam się na Twoj.Powiem szczerze długo sie zastanawiałam czy go upiec, ponieważ przebywam w DE i jak wiadomo inne składniki, a po 2 nie piekła bym tylko dla siebie.No ale po przemyśleniach skusiłam się.Sam proces tworzenia go przebiegał pomyślnie ponieważ jakieś doświadczenia w kuchni mam, aczkolwiek dodałam więcej mąki,bo wydawało mi się za rzadkie( no ale wiadomo każda mąka inna a ja nawet nie wiem jaką miałam;)) Gdy nalałam ciasto opruszyłam jeszcze lekko mąką aby śliwki nie opadły.No i jeszcze zrobiłam więcej kruszonki(bo lubie strasznie) Ciasto ładnie wyroslo, śliwki nie opadly,kruszonka śliczna.Piekłam równą godzinke.Jutro będę próbować bo teraz jeszcze gorące.Jak na tą chwile dziękuję za przepis, :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto próbowam, jest naprawdę pyszne! Polecam ;) Pozdrowienia z Niemiec

      Usuń
  48. Pani Pyzo, poraz kolejny Pani przepis mnie nie zawiodl. Jak tylko moj maz przyniosl wiadro sliwek pomyslalam o Pani blogu i o tym, ze na pewno znajde tu cos co bede potrafila upiec. Ciacho wyszlo przecudowne, maz powiedzial, ze smakuje jak placek sliwkowy jego babci :) Bardzo dziekuje za przepis :)
    Zaraz zabieram sie za knedle rowniez wedlug Pani receptury.
    Pozdrawiam - Edyta z Rudy Slaskiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko, chętnie zobaczyłam zdjęcia tych pyszności które zrobiłaś ! Pozdrawiam Was serdecznie :)

      Usuń
  49. Witam, kilkanaście minut temu wyciągnełam placek z piekarnika. normalnie cudo. Śliwki nie opadły. Mleka dodałam dosłownie kilka kropli. A w smaku - niebo w gębie hehe. Pozdrowiam i dziękuję za super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  50. Wczoraj napadla mnie ochota na ciasto ze sliwkami ;)
    Pomyslalam, ze "wojek google" pomoze. ;) I nie pomylilam sie, bo przyprowadzil mnie tutaj.
    Ciasto upieklam, tak jak radzi Iza, co do jego konzastencji na wyczucie, wiec mleka dodalam doslownie lyzeczke. Kruszonka chlodzona w lodowce roztarta wczesniej paluchami ;)
    Ciasto wyszlo cuuudne. Malo tego pachnialo pieknie, a smak to poezja.
    Izuniu dziekuje za super przepis i nie omieszkam korzystac z Twojego bloga w przyszlosci ( o ile mozna, bo za wykorzystywanie cos sie nalezy ;) chocby kes na sprobowanie ;) )
    Dziekuje i pozdrawiam.
    Beata
    (Przepraszam, ze jako anonim, ale nia mam pojecia jak wstawic komentarz inaczej :) Ot ciele komputerowe jestem :)
    P.S.
    Kawa i placek to cudny poczatek dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że wykorzystałaś przepis - smacznego !

      Usuń
  51. Spróbuje go dzisiaj zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie komentarza. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu na moim blogu. Ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj ? Zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izakulinska@o2.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...