Sałatka makaronowa z szynką i marynowanymi kurkami
Makaron to nie tylko dodatek do dań obiadowych. To także baza bardzo pożywnych sałatek. Za każdym razem możemy dodać inne składniki i stworzyć niepowtarzalną kompozycję, której skład i smak zależy tylko od naszej wyobraźni i zawartości lodówki.
składniki:
sposób przygotowania: Kilka garści makaronu - u mnie małe, kolorowe kokardki - ugotowałam al'dente w osolonej wodzie i osączyłam. Brokuła podzieliłam na małe różyczki i zblanszowałam je razem z 2 garściami zestruganych długich paseczków marchewki - osączyłam. Jogurt zmieszałam z majonezem dodając przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, trochę sosu chili i soku z cytryny - doprawiłam solą i odrobinką cukru do smaku. Sosem polałam makaron i wymieszałam. Dodałam trochę marynowanych kurek, pokrojoną w paski szynkę oraz zblanszowane warzywa. Podałam przybrane listkami natki pietruszki i kawałkami marynowanej marchewki.
składniki:
- 6 garści makaronu kokardki
- 1/2 brokuła
- 1 marchewka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 2 - 3 grube plastry szynki mocno wędzonej, parzonej
- mały słoiczek marynowanych kurek, taki 200 ml
- do smaku: sos chili, sól, cukier, sok z cytryny
- natka pietruszki
sposób przygotowania: Kilka garści makaronu - u mnie małe, kolorowe kokardki - ugotowałam al'dente w osolonej wodzie i osączyłam. Brokuła podzieliłam na małe różyczki i zblanszowałam je razem z 2 garściami zestruganych długich paseczków marchewki - osączyłam. Jogurt zmieszałam z majonezem dodając przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, trochę sosu chili i soku z cytryny - doprawiłam solą i odrobinką cukru do smaku. Sosem polałam makaron i wymieszałam. Dodałam trochę marynowanych kurek, pokrojoną w paski szynkę oraz zblanszowane warzywa. Podałam przybrane listkami natki pietruszki i kawałkami marynowanej marchewki.
Już wiem jak wykorzystać te wszystkie ubiegłoroczne słoiczki z marynowanymi kurkami...
OdpowiedzUsuńOczywiście dziękuję za pomysł, przepis, inspiracje...
Pozdrawiam.
Cedra
Grzybki marynowane są doskonałe do sałatek, najbardziej lubię ziemniaczaną z takimi grzybami
Usuń