Sałatka makaronowa z szynką i marynowanymi kurkami

Makaron to nie tylko dodatek do dań obiadowych. To także baza bardzo pożywnych sałatek. Za każdym razem możemy dodać inne składniki i stworzyć niepowtarzalną kompozycję, której skład i smak zależy tylko od naszej wyobraźni i zawartości lodówki.


składniki:
  • 6 garści makaronu kokardki
  • 1/2 brokuła
  • 1 marchewka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 - 3 grube plastry szynki mocno wędzonej, parzonej
  • mały słoiczek marynowanych kurek, taki 200 ml
  • do smaku: sos chili, sól, cukier, sok z cytryny
  • natka pietruszki

sposób przygotowania: Kilka garści makaronu - u mnie małe, kolorowe kokardki - ugotowałam al'dente w osolonej wodzie i osączyłam. Brokuła podzieliłam na małe różyczki i zblanszowałam je razem z 2 garściami zestruganych długich paseczków marchewki - osączyłam. Jogurt zmieszałam z majonezem dodając przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, trochę sosu chili i soku z cytryny - doprawiłam solą i odrobinką cukru do smaku. Sosem polałam makaron i wymieszałam. Dodałam trochę marynowanych kurek, pokrojoną w paski szynkę oraz zblanszowane warzywa. Podałam przybrane listkami natki pietruszki i kawałkami marynowanej marchewki.

2 komentarze:

  1. Już wiem jak wykorzystać te wszystkie ubiegłoroczne słoiczki z marynowanymi kurkami...
    Oczywiście dziękuję za pomysł, przepis, inspiracje...
    Pozdrawiam.
    Cedra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzybki marynowane są doskonałe do sałatek, najbardziej lubię ziemniaczaną z takimi grzybami

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger