Tosty z serem, figami, miechunką i kumpiakiem
Mam chrapkę na wejściówki festiwalowe więc przepis jest na konkurs "Burak, tost, kawior" - buraki już były, pewnie do kawioru też się przymierzę chociaż nie przepadam za nim a dzisiaj tosty. I to niezwykle smakowite.
A tak poza konkursem to lubię w sobotnie przedpołudnie, kiedy pogoda za oknem paskudna i siedzimy w domu, pokombinować trochę w kuchni i podać na stół coś lekkiego i pysznego. A takie właśnie były te tosty.
Kumpiak to dzisiaj dość mało popularna i nieco zapomniana polska szynka długo dojrzewająca - w sklepach szynki parmeńskie, westfalskie i inne zagraniczne a kumpiaka ciężko znaleźć, niestety. Ten podlaski skarb dorównuje im smakiem i cena zdecydowanie niższa. Mądre przysłowie mówi, że "cudze chwalicie a swego nie znacie".
składniki:
sposób przygotowania: kromki chleba okroiłam ze skórki i lekko rozwałkowałam wałkiem - chodzi o to żeby je spłaszczyć. Ułożyłam je na odwróconych szklankach żaroodpornych (można użyć foremek do babeczek albo odwróconej blaszki do muffinek) i delikatnie zagięłam brzegi - gdy się podpieką po odwróceniu zachowają kształt lekko wgłębiony. Wstawiłam je do gorącego piekarnika na kilka minut żeby tylko złapały trochę koloru. Po wyjęciu delikatnie zdjęłam, odwróciłam - ostrożnie bo są kruche.
Twarożek wymieszałam z rozmarynem i natką, doprawiłam do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Figi umyłam, pokroiłam na ćwiartki a każdą na plasterki w formie wachlarzyka czyli nie docinając do końca. Plasterki kumpiaka podzieliłam na połówki i zwinęłam. Miechunkę poprzekrawałam na połówki lub ćwiartki.
W tostowe miseczki nałożyłam delikatnie po ok. 1 łyżeczce twarożku, na to wachlarzyk figowy, kawałek wędliny i kawałki miechunki. Owoce posmarowałam odrobiną oleju, przy pomocy pędzelka, ładniej się zapieką. Wstawiłam pod grill w piekarniku na 3 - 4 minuty pilnując żeby nie przypalić brzegów tostów. Po wyjęciu oprószyłam lekko solą, skropiłam glassą i udekorowałam listkami natki. Podałam od razu, na ciepło.
Powiem Wam, że takie nic a smakuje bosko.Można przygotować tosty wcześniej a z owocami i resztą składników zapiec je przed samym podaniem.
A tak poza konkursem to lubię w sobotnie przedpołudnie, kiedy pogoda za oknem paskudna i siedzimy w domu, pokombinować trochę w kuchni i podać na stół coś lekkiego i pysznego. A takie właśnie były te tosty.
Kumpiak to dzisiaj dość mało popularna i nieco zapomniana polska szynka długo dojrzewająca - w sklepach szynki parmeńskie, westfalskie i inne zagraniczne a kumpiaka ciężko znaleźć, niestety. Ten podlaski skarb dorównuje im smakiem i cena zdecydowanie niższa. Mądre przysłowie mówi, że "cudze chwalicie a swego nie znacie".
składniki:
- 8 kromek chleba tostowego
- 2 świeże, dojrzałe figi
- 4 - 8 owoców miechunki peruwiańskiej
- 4 plasterki podlaskiego kumpiaka
- ok. 100 g twarożku z mleka koziego
- 1/3 łyżeczki posiekanego drobno rozmarynu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- do smaku: sól morska, pieprz czarny mielony
- odrobina oleju do posmarowania owoców
- glassa balsamiczna - czyli syrop z octu balsamicznego
sposób przygotowania: kromki chleba okroiłam ze skórki i lekko rozwałkowałam wałkiem - chodzi o to żeby je spłaszczyć. Ułożyłam je na odwróconych szklankach żaroodpornych (można użyć foremek do babeczek albo odwróconej blaszki do muffinek) i delikatnie zagięłam brzegi - gdy się podpieką po odwróceniu zachowają kształt lekko wgłębiony. Wstawiłam je do gorącego piekarnika na kilka minut żeby tylko złapały trochę koloru. Po wyjęciu delikatnie zdjęłam, odwróciłam - ostrożnie bo są kruche.
Twarożek wymieszałam z rozmarynem i natką, doprawiłam do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Figi umyłam, pokroiłam na ćwiartki a każdą na plasterki w formie wachlarzyka czyli nie docinając do końca. Plasterki kumpiaka podzieliłam na połówki i zwinęłam. Miechunkę poprzekrawałam na połówki lub ćwiartki.
W tostowe miseczki nałożyłam delikatnie po ok. 1 łyżeczce twarożku, na to wachlarzyk figowy, kawałek wędliny i kawałki miechunki. Owoce posmarowałam odrobiną oleju, przy pomocy pędzelka, ładniej się zapieką. Wstawiłam pod grill w piekarniku na 3 - 4 minuty pilnując żeby nie przypalić brzegów tostów. Po wyjęciu oprószyłam lekko solą, skropiłam glassą i udekorowałam listkami natki. Podałam od razu, na ciepło.
Powiem Wam, że takie nic a smakuje bosko.Można przygotować tosty wcześniej a z owocami i resztą składników zapiec je przed samym podaniem.
mniam
OdpowiedzUsuńboskie :-)
OdpowiedzUsuńKumpiak jest faktycznie bardzo smaczny! Wspaniałe, wykwintne tosty. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja na potrawę z tostami.
OdpowiedzUsuńBardzo intrygujące tosty- kliknęłam, bo nie znałam aż dwóch składników, haha; ) Dzięki za wyjaśnienia: ) Ta szynka musi być bardzo fajna, szkoda że jest tak mało znana i trudno dostępna, ale to smutna prawda że polskie produkty nie są promowane.
OdpowiedzUsuńSzczerze życzę Ci wygranej, bo Twoje propozycje są wspaniałe!
OdpowiedzUsuńU mnie tosty były na kolację wczoraj! :) Chętnie się zamienię. Na pewno pyszne są te z figami...
OdpowiedzUsuńA jak jestem w Pl to kupuję często kumpiaka, chociaż zdecydowanie bardziej przepadam za kindziukiem. ;)
przyznam Ci się, Kasiu, że też wolę kindziuka, ale kumpiak jest pycha.
OdpowiedzUsuńpiękne te tosty :):)
OdpowiedzUsuńPyzo...jesteś królowa!!!! cudne:)
OdpowiedzUsuńdzięki :-)
OdpowiedzUsuńGratuluję Tobie i Twoim tostom wygranej!!!
OdpowiedzUsuńAsiu, dzięki! a pochwalę się wszystkim - ten przepis został doceniony w konkursie organizowanym przez Durszlak i Kuchnia+, jury w składzie: Agnieszka Kręglicka, Adam Chrząstkowski i Tomasz Jakubiak przyznało mi pierwszą nagrodę w kategorii "tost" - w nagrodę dostanę zaproszenie na uroczyste otwarcie Kuchnia+ Food Film Fest 3, książkę „Tost. Historia chłopięcego głodu” oraz zestaw noży kuchennych Paula Bocuse’a. I cieszę się jak nie wiem co!
OdpowiedzUsuńJesteś wielka:)a tosty bardzo apetyczne:)wcale się nie dziwię żeś wygrała:)
OdpowiedzUsuńżem wielka to widzę codziennie w lustrze :-))) ale dzięki!
OdpowiedzUsuńświetna przekaska, pomysłowa i pieknie podana. trzymam kciuki.
OdpowiedzUsuń