wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 14 października 2011

Zwykły, prosty biszkopt z jabłuszkami

Jak nie mam weny i nie wiem co upiec to zwykle kończy się na muffinkach, ale nie tym razem. Biszkopt robi się szybko a skoro miałam też jabłka więc nie było się nad czym zastanawiać.


składniki:

  • 5 niedużych jajek
  • 3/4 kubka cukru zwykłego - kubek poj. 250 ml
  • 1/2 kubka mąki pszennej luksusowej
  • 1/2 kubka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka małych jabłuszek
  • lukier - sok z cytryny + cukier puder
  • płatki migdałowe

sposób przygotowania: tortownicę śr.25 cm posmarowałam na samym dnie masłem i posypałam tartą bułką. Włączyłam piekarnik nastawiając go na 170 st. C.
Jajka wbiłam do miski, dodałam sól, cukier i ubijałam mikserem na dużych obrotach aż masa była jasno kremowa i bardzo puszysta - im staranniej to zrobimy tym biszkopt będzie bardziej puszysty. Dodałam sok z cytryny i esencję.
Dosypałam mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i wmieszałam je w pianę za pomocą łyżki. Właściwie to proszek można pominąć, ale nie byłam pewna czy bez niego ciasto mi dobrze wyrośnie bo mąka orkiszowa jest dość ciężka. Masę wylałam do formy. Na wierzchu ułożyłam gęsto ósemki obranych jabłek. Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ok. 40 min., ale przed wyjęciem sprawdziłam stan patyczkiem.
Gdy przestygło polałam lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego oraz posypałam płatkami migdałowymi.

Biszkopt wyszedł bardzo puszysty i mięciutki.

7 komentarzy:

  1. 'zwykły i prosty' a jaki cudny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię biszkopty, ale z orkiszową jeszcze ani nie piekłam, ani nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. zemfiroczka, polecam bo to świetna mąka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Orkiszowa mąka jest super, doskonale daje się wyrabiać, a ciasto na niej wspaniale rośnie, co zresztą tutaj widać. ;) Do tej pory piekłam chleby na niej, ale widzę, że na biszkopty też świetnie się nadaje! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. piekłam z niej biszkopt, piekłam ciasto kruche, robiłam bułeczki....jestem zachwycona jej smakiem i strukturą a kupuję w Tesco po 4 zł za kg więc wcale nie drogo

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo kusząco, i jak ładnie wyrósł!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...