Muffinki z żurawiną

Jak zwykle powstały gdy nie było czasu na inne wypieki ani pomysłu na coś bardziej skomplikowanego. Co jednak nie oznacza, że takie babeczki nie są smaczne - wręcz przeciwnie bo czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze.


składniki:

  • 3/4 szkl. mąki pszennej luksusowej (do odmierzania składników używam szklanki o poj. 250ml)
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej razowej typ 2000
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 - 2/3 szkl. cukru drobnego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 czubata szklanka suszonej żurawiny

  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 kostki masła (50g)
  • 1 szkl. maślanki albo kefiru

  • do przybrania: 6 - 8 łyżek cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + posiekana żurawina


sposób przygotowania: obie mąki wsypałam do jednego naczynia, dodałam cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę, żurawinę i przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszałam roztopione, przestudzone masło, maślankę, roztrzepane jajo i sok z cytryny. Składniki mokre wlałam do suchych i wymieszałam krótko - tylko do lekkiego połączenia składników, bo zbyt długie wyrabianie powoduje, że babeczki słabiej rosną. Porcje ciasta nakładałam do foremki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Piekłam ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - przed wyjęciem sprawdziłam jedną patyczkiem czy są upieczone. Jeszcze ciepłe posmarowałam z wierzchu lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny, i posypałam posiekaną żurawiną.

11 komentarzy:

  1. Właśnie bym teraz taką chętnie zjadła do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się spodobały, właśnie zalega mi woreczek żurawiny. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. muffinek to chyba nikomu nie trzeba zachwalać - nie znam osoby która by ich nie lubiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystkie muffinki, takie z żurawiną robiłam niedawno kilka razy, bo strasznie mi smakują:). Następnym razem zrobię jak Ty, z mąką razową!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wyglądają te żurawinowe kawałeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiu, ja mąkę razową dosypuję do wielu wypieków - zawsze to trochę więcej błonnika i witamin

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbowałam!!! Z rozpędu i tęsknoty za pieczeniem za jednym zamachem zrobiłam i tort ananasowy i muffinki z żurawiną. :) Wyszły mi koncertowo, chociaż pierwszy raz w życiu piekłam muffinki... :) Dzięki Pyzo za podrzucanie pomysłów! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale poszalałaś :) bardzo się cieszę i dziękuję za wykorzystanie przepisu

      Usuń
  8. Witaj! mam żurawinę mrożoną, czy mogę dodać do muffinek zamrożoną? pozdrawiam! rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do tych akurat raczej nie - mrożona puści sporo soku i może zrobić się zakalec

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger