wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 10 listopada 2011

Schabowe roladki z serem i szynką

Duszone rolady przeważnie robi się z wołowiny. Jednak te ze schabu są po prostu szybsze do zrobienia bo dusza się dużo krócej a smakiem nie ustępują tradycyjnym.


składniki:

  • 4 plastry schabu wieprzowego bez kości
  • 4 plastry szynki gotowanej wędzonej
  • 8 plasterków sera żółtego, u mnie salami
  • do obtoczenia: trochę mąki pszennej
  • do smaku: sól, papryka słodka mielona
  • do smażenia: masło klarowane
  • 100 ml wina białego półsłodkiego


sposób przygotowania: plastry schabu rozbiłam dość cienko tłuczkiem przykrywając je wcześniej folią spożywczą żeby nie porozrywać mięsa. Oprószyłam z obu stron solą. Na każdym ułożyłam po plastrze szynki i dwóch plasterkach sera, zrolowałam dość ściśle boki zaginając do środka i spięłam szpilkami do zrazów. Troszkę mąki zmieszałam z 1 czubatą łyżeczką słodkiej papryki i obtoczyłam w tej mieszance roladki i smażyłam na rozgrzanym maśle aby zrumieniły się ze wszystkich stron. Gdy się zezłociły wlałam na patelnię ok. 100 ml białego, reńskiego, półsłodkiego wina i chwileczkę poddusiłam żeby mięso doszło w środku. Podałam z konfiturą żurawinową, ziemniakami i sałatą.

Mięsne rolowanie - konkurs!

4 komentarze:

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...