Polędwiczka wieprzowa na risotto z brokuła
Polędwiczka wieprzowa to popularny kawałek mięsa, ale wcale nie tak łatwo go przyrządzić żeby był smaczny i soczysty. A tak naprawdę nie trzeba mu wiele. To delikatne mięso więc nie wymaga bardzo długiej obróbki termicznej, ale też nie powinien być krwisty bo tak się wieprzowiny nie podaje. Całe danie jest raczej szybkie do przygotowania i nie wymaga wiele pracy.
Polędwiczka już się marynuje więc pora pomyśleć o dodatku, którym dzisiaj będzie brokuł a'la risotto. Tak, wiem, nazwa risotto z brokuła jest pewnym nadużyciem, ale duszony brokuł to w tym wypadku nie jest dobre określenie. Nazwa miała na celu przybliżenie konsystencji potrawy, część jej składników też jest taka sama jak przy risotto więc tradycjonalistów proszę o wyrozumiałość. Pomysł na tak przygotowanego brokuła pochodzi z warsztatów kulinarnych na jakich byłam ostatnio i jest autorstwa szefowej Oliwii Bernady. Bardzo mi się spodobał więc powtórzyłam to w domu.
Polędwica wieprzowa z "risotto" brokułowym
czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania mięsa
składniki na 2-3 porcje:
Jak zrobić polędwiczkę wieprzową na risotto z brokuła?
POLĘDWICZKA MIODOWA - polędwiczkę wieprzową opłukałam i osuszyłam. Odkroiłam tzw. ogon czyli cieńszy koniec a grubszą, równą część przekroiłam na 2 kawałki długości ok. 8-10 cm. Mięso natarłam pieprzem młotkowanym i solą, posmarowałam olejem i odłożyłam w chłodne miejsce, pod przykryciem, na przynajmniej godzinę.
Zamarynowane kawałki polędwiczki obsmażyłam na rumiano na suchej patelni - nie trzeba wlewać tłuszczu bo był przecież w marynacie. Mięso powinno być ładnie, ale nie za mocno, zrumienione ze wszystkich stron. Po obsmażeniu przełożyłam kawałki do naczynia żaroodpornego i posmarowałam glazurą, mieszanką sosu sojowego i miodu. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 12 minut. W połowie pieczenia posmarowałam polędwicę resztą glazury. Po upieczeniu odłożyłam mięso na deskę i pozwoliłam mu odpocząć przez 3-5 minut. Żeby nie wystygło przykryłam je kawałkiem folii aluminiowej. Przed podaniem pokroiłam polędwiczkę na ukośne plastry. Mimo, że mięso odpoczęło po pieczeniu to jednak podczas krojenia wycieka z niego trochę sosu - nie marnujcie go i polejcie nim mięso na talerzu.
BROKUŁ A'LA RISOTTO - brokuła opłukałam i osuszyłam. Odcięłam łodygę i same różyczki pokroiłam dość drobno. Czosnek obrałam, posiekałam. Na dużą patelnię wlałam olej i wrzuciłam czosnek. Po chwili dodałam brokuła i smażyłam mieszając przez 3-4 minut pilnując żeby się nie zrumienił. Dolałam bulion i sok z cytryny, smażyłam kolejne 3-4 minuty. Z ilością bulionu nie można przesadzić bo przecież brokuł nie wchłonie go tak jak ryż i zbyt duża ilość spowoduje, że to warzywne risotto będzie wodniste. Na koniec dodałam serek śmietankowy, parmezan i koperek. Doprawiłam do smaku pieprzem i odrobiną soli - z solą ostrożnie bo parmezan jest słony.
Na talerze nałożyłam porcje brokułowego risotto i plastry polędwiczki. Całość przybrałam różyczkami zblanszowanego brokuła i świeżymi listkami koperku oraz gwiazdnicy.
Polędwiczka już się marynuje więc pora pomyśleć o dodatku, którym dzisiaj będzie brokuł a'la risotto. Tak, wiem, nazwa risotto z brokuła jest pewnym nadużyciem, ale duszony brokuł to w tym wypadku nie jest dobre określenie. Nazwa miała na celu przybliżenie konsystencji potrawy, część jej składników też jest taka sama jak przy risotto więc tradycjonalistów proszę o wyrozumiałość. Pomysł na tak przygotowanego brokuła pochodzi z warsztatów kulinarnych na jakich byłam ostatnio i jest autorstwa szefowej Oliwii Bernady. Bardzo mi się spodobał więc powtórzyłam to w domu.
Polędwica wieprzowa z "risotto" brokułowym
czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania mięsa
składniki na 2-3 porcje:
- POLĘDWICZKA - 1 dorodna polędwica wieprzowa
- 2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oleju roślinnego albo oliwy
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
- BROKUŁ A'LA RISOTTO - 1 średni brokuł
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
- 80-100 ml bulionu warzywnego albo mięsno warzywnego
- sok z połowy niedużej cytryny lub limonki
- 2-3 czubate łyżki serka białego śmietankowego
- 2 czubate łyżki drobno startego sera typu parmezan
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
Jak zrobić polędwiczkę wieprzową na risotto z brokuła?
POLĘDWICZKA MIODOWA - polędwiczkę wieprzową opłukałam i osuszyłam. Odkroiłam tzw. ogon czyli cieńszy koniec a grubszą, równą część przekroiłam na 2 kawałki długości ok. 8-10 cm. Mięso natarłam pieprzem młotkowanym i solą, posmarowałam olejem i odłożyłam w chłodne miejsce, pod przykryciem, na przynajmniej godzinę.
Zamarynowane kawałki polędwiczki obsmażyłam na rumiano na suchej patelni - nie trzeba wlewać tłuszczu bo był przecież w marynacie. Mięso powinno być ładnie, ale nie za mocno, zrumienione ze wszystkich stron. Po obsmażeniu przełożyłam kawałki do naczynia żaroodpornego i posmarowałam glazurą, mieszanką sosu sojowego i miodu. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 12 minut. W połowie pieczenia posmarowałam polędwicę resztą glazury. Po upieczeniu odłożyłam mięso na deskę i pozwoliłam mu odpocząć przez 3-5 minut. Żeby nie wystygło przykryłam je kawałkiem folii aluminiowej. Przed podaniem pokroiłam polędwiczkę na ukośne plastry. Mimo, że mięso odpoczęło po pieczeniu to jednak podczas krojenia wycieka z niego trochę sosu - nie marnujcie go i polejcie nim mięso na talerzu.
BROKUŁ A'LA RISOTTO - brokuła opłukałam i osuszyłam. Odcięłam łodygę i same różyczki pokroiłam dość drobno. Czosnek obrałam, posiekałam. Na dużą patelnię wlałam olej i wrzuciłam czosnek. Po chwili dodałam brokuła i smażyłam mieszając przez 3-4 minut pilnując żeby się nie zrumienił. Dolałam bulion i sok z cytryny, smażyłam kolejne 3-4 minuty. Z ilością bulionu nie można przesadzić bo przecież brokuł nie wchłonie go tak jak ryż i zbyt duża ilość spowoduje, że to warzywne risotto będzie wodniste. Na koniec dodałam serek śmietankowy, parmezan i koperek. Doprawiłam do smaku pieprzem i odrobiną soli - z solą ostrożnie bo parmezan jest słony.
Na talerze nałożyłam porcje brokułowego risotto i plastry polędwiczki. Całość przybrałam różyczkami zblanszowanego brokuła i świeżymi listkami koperku oraz gwiazdnicy.
Niewątpliwie zaciekawiła mnie propozycja risotto z brokułów. Bardzo innowacyjny pomysł.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
nie mój bo poznałam go na warsztatach kulinarnych, ale na pewno wejdzie na stałe do naszego menu bo bardzo mi zasmakowało takie danie
UsuńPani Izo, kolejne cudowne danie w Pani wykonaniu. Z pewnością wykorzystam przepis.
OdpowiedzUsuńJeżeli szukam kulinarnych inspiracji, Pani blog jest pierwszy na liście. Jeszcze nigdy się nie zawiodłam :)
Pozdrawiam
Ewa
Pani Izo, czy pieczemy mięso w zamkniętym naczyniu?
OdpowiedzUsuńja nie przykrywam
Usuń