wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 30 listopada 2011

Soczysty filet z pomidorami

Drugie podejście do "kurczaka z kostką", ale tym razem postanowiłam podać go z sosem i to był dobry pomysł.


składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 kostka bulionowa - rosół z kury Knorr
  • 3 łyżki oleju albo oliwy

  • 3 duże pomidory
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 'suszone pomidory z czosnkiem i bazylią'
  • 2 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku 
  • do smaku: cukier, pieprz mielony

sposób przygotowania:
Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pozbawiłam pestek a miąższ pokroiłam w kosteczkę.

Filety opłukałam i osuszyłam. Kostkę roztarłam z olejem na emulsję i posmarowałam nią mięso ze wszystkich stron, odstawiłam do lodówki na godzinę. Rozgrzałam dość mocno patelnię i smażyłam kurczaka po jakieś 4 minuty z każdej strony - oleju na patelnię już nie trzeba wlewać bo jest w marynacie.



Gdy kurczak był usmażony przełożyłam go na talerz i przykryłam miseczką żeby nie wystygł a na patelnię wrzuciłam posiekaną szalotkę z czosnkiem, chwilkę smażyłam po czym dodałam pomidory i przyprawę. Miseczkę od kurczaka opłukałam 2 łyżkami wody i wlałam do pomidorów. Dodałam też sos sojowy i smażyłam kilka chwil aż całość nieco odparowała. Doprawiłam pieprzem i odrobiną cukru, dosypałam koperek. Nie soliłam bo kostka z marynaty jest słona a poza tym dodawałam sos sojowy.

5 komentarzy:

  1. bardzo ładnie podane...;) może i ja kiedyś sie skuszę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie,smakuje pewnie też ,ale ja niestety nie używam żadnych kostek,wegetów,osów z paierka i innych takich.No taki mój bzik.
    Za to sałatka z poprzedniego posta wpadła mi w oko i jutro ją zjem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. trzydziestolatka, żaden bzik - każdy gotuje inaczej i używa składników, które mu najbardziej odpowiadają - ja czasami korzystam z gotowców, ale szanuję to, że ktoś ich unika - wolna wola :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No prezentuje się świetnie ! Chyba jutro wykorzystam przepis :) Ostatnio robiąc piers z kurczaka, wyszła mi po prostu sucha i niesmaczna..wierze, ze z twoim przepisem bedzie inaczej :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...