Murzynek z bakaliami
Dawno już nie piekłam murzynka a za to keks gościł dwa razy w ostatnim tygodniu. Złapaliśmy fazę na bakalie więc w murzynku też jest ich tym razem dużo.
składniki:
sposób przygotowania: Formę (tortownicę o śr. 21 cm) wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
Masło rozpuściłam w rondelku, dodając mleko, kakao i cukier. Kiedy wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły w jednolitą masę odstawiłam do przestudzenia. 1/3 szkl. odlałam, a do reszty dodałam żółtka, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, zapach i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszałam delikatnie, ale dokładnie. Na koniec dosypałam 3/4 posiekanych bakalii, ponownie wymieszałam i przelałam ciasto do formy. Piekłam ok. 45 - 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C .
Czekoladę pokruszyłam, rozpuściłam w miseczce nad parą i wymieszałam z odlaną częścią kakaowej masy. Kiedy ciasto przestygło posmarowałam je polewą i posypałam resztą bakalii.
Wyszło coś pomiędzy kakaowym keksem, murzynkiem a piernikiem - baaardzo dobre :)
składniki:
- 1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej (szkl. poj. 250ml)
- szczypta soli
- 1 kostka masła albo margaryny 250 g
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego Demerara
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli zapachu do ciast np. rumowego albo pomarańczowego
- po 4 łyżki mleka i kakao naturalnego
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 1,5 szkl. posiekanych bakalii (rodzynki, żurawina, morele, orzechy)
- 50 g gorzkiej czekolady
sposób przygotowania: Formę (tortownicę o śr. 21 cm) wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
Masło rozpuściłam w rondelku, dodając mleko, kakao i cukier. Kiedy wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły w jednolitą masę odstawiłam do przestudzenia. 1/3 szkl. odlałam, a do reszty dodałam żółtka, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, zapach i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszałam delikatnie, ale dokładnie. Na koniec dosypałam 3/4 posiekanych bakalii, ponownie wymieszałam i przelałam ciasto do formy. Piekłam ok. 45 - 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C .
Czekoladę pokruszyłam, rozpuściłam w miseczce nad parą i wymieszałam z odlaną częścią kakaowej masy. Kiedy ciasto przestygło posmarowałam je polewą i posypałam resztą bakalii.
Wyszło coś pomiędzy kakaowym keksem, murzynkiem a piernikiem - baaardzo dobre :)
Prezentuje się obłędnie, musi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńale naładowany bakaliami ,lubię takie ciacha bardzo:)
OdpowiedzUsuńwidzę że Ciebie też zamurzynkowało :)
OdpowiedzUsuńDzięki za poranną kawkę :)
Aldi, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńcobytuzjeść?, ja też lubię :)
Olu, i ja dziękuję :D
pyszniaste polaczenie:)
OdpowiedzUsuńobłędne połączenie jak dla mnie :)
OdpowiedzUsuńszczęśliwego Nowego Roku przy okazji życzę :)
kulinarnyoliwek.blox.pl
Pyszny murzynek, uwielbiam, ale nigdy nie robiłam z bakaliami, dlaczego? Skoro tak pięknie wygląda! musi być pyszny!!
OdpowiedzUsuńAsiu, ja bakalie mogę do wszystkiego bo bardzo lubimy
OdpowiedzUsuńWSZYSTKIEGO NAJPIEKNIEJSZEGO NA NOWY 2012 ROK:)
OdpowiedzUsuńPyzuniu murzynek pełen bakalii - doskonały pomysł:) Wielki buziak i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńNigdzie w opisie nie znalazłam uwag o cukrze, a wypadałoby napisać że cukier został okrojony do minimum i w rezultacie ciasto nie jest smaczne bo nie jest słodkie. Nie ma żadnej przyjemności ze zjedzenia takiego bochenka z bakaliami, nikomu u mnie w domu nie smakował. Prezentując przepis powinna Pani brać pod uwagę, że ktoś zmarnuje czas i pieniądze na składniki. Joanna
OdpowiedzUsuńprzecież w składzie jest cukier, poza tym dodaje się dużo bakalii a suszone owoce są bardzo słodkie więc nie rozumiem o co Ci chodzi. Ciasto wcale nie jest za mało słodkie. To, że komuś nie smakowało to już nie moja wina - każdy ma swój smak a ciasto to nie tylko smak samego cukru
UsuńWitam P. Dzis chcialabym zrobic ten murzynek bo wyglada oblednie.
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy mozna dodac skladniki np: cynamon i przyprawe do piernikow
i zastapic zamiast zurawiny,moreli -suszone sliwki?
Czy skladnikowo bedzie wszystko pasowalo i nie zrobi mi sie zakalec :)))
Pozdrawiam serdecznie.
możesz dodać spokojnie przyprawę do piernika czy sam cynamon - łyżeczka nie zrobi różnicy w konsystencji ciasta. Możesz też żurawinę i morele zastąpić śliwkami - taką samą ilością. Myślę, że taki zestaw będzie bardziej piernikowy i na pewno pyszny :)
Usuń