wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Rolada jabłkowo-cynamonowa pod pierzynką

Biszkopta się mnie zachciało. I już naszykowałam wszystkie składniki, podłączyłam mikser gdy  głowie zaświeciła się lampeczka, że przecież tak zwyczajnie być nie może i coś by trzeba było pokombinować. W koszyku leżało kilka ładnych jabłek a uzupełniłam też ostatnio zapas przypraw korzennych więc postanowiłam zrobić ciacho z cynamonem i owocami. Wyszło cudnie - pysznie i pachnąco :)


składniki:

  • BISZKOPT - 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego demerara (szkl. poj. 250 ml)
  • 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis

  • POD BISZKOPT - 2 łyżki masła albo margaryny
  • 5 łyżek cukru trzcinowego demerara
  • 3 jabłka - użyłam Championów
  • 2 łyżeczki cynamonu 

  • PIERZYNKA - 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki galaretki w proszku - cytrynowej albo gruszkowej
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru

  • PRZYBRANIE - 1 jabłko
  • 4 łyżki cukru demerara
  • kilka łyżek wody
  • mielony cynamon


sposób przygotowania:
3 jabłka obrałam i pokroiłam na bardzo cieniutkie plasterki - można zetrzeć na mandolinie. Na dużej blasze, takie z wyposażenia piekarnika, rozłożyłam arkusz papieru do pieczenia. Posmarowałam go masłem, posypałam równomiernie cukrem i ułożyłam warstwę plasterków jabłek - powinny lekko na siebie zachodzić. Oprószyłam je cynamonem i ułożyłam następną warstwę a potem trzecią - zróbcie tyle na ile wystarczy Wam plasterków i każdą oprószcie cynamonem.

Do miski wybiłam jajka i ubiłam je z cukrem do białości - masa powinna być prawie tak sztywna jak piana z samych białek. Odłożyłam mikser a do masy wsypałam mąkę przesianą z solą i przyprawami - wmieszałam ją delikatnie, ale starannie przy pomocy łyżki. Ciasto wylałam na blaszkę wyłożoną jabłkami i wyrównałam. Wstawiłam 0 do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piekłam 15 min.. Po wyjęciu przełożyłam ciasto na lnianą ściereczkę odwracając do góry spodem. Delikatnie zdjęłam papier i zwinęłam dość ciasno roladę pomagając sobie ściereczką a na koniec zawinęłam całość w ścierkę i odłożyłam żeby zupełnie wystygła - najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić do rana.

KARMELIZOWANE JABŁKO - jabłko pokroiłam na ćwiartki razem ze skórką. Z każdej wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam w plastry grubości m/w 3 mm. Na patelni rozpuściłam cukier w kilku łyżkach wody, gotowałam aż syrop zgęstniał. Wrzuciłam kawałeczki jabłek, oprószyłam lekko cynamonem i chwilę razem smażyłam obtaczając w karmelu. Delikatnie przełożyłam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. Suszyłam ok. 20 minut przewracając w międzyczasie żeby równo obeschły - nie powinny stwardnieć. Resztkę karmelu, który pozostał na patelni zachowałam.

PIERZYNKA - galaretkę rozpuściłam w 4 łyżkach gorącej wody. Jabłko obrałam, starłam na średnich oczkach tarki jarzynowej, wymieszałam z sokiem cytrynowym. Bardzo zimną śmietankę ubiłam na sztywno dodając trochę cukru. Nie przerywając ubijania cieniutkim strumieniem wlałam płynną, przestudzoną galaretkę i dodałam jabłko, wymieszałam.

Roladę przekroiłam w połowie długości 2 części bo tak było mi wygodniej. Każdą z części posmarowałam grubą warstwą masy śmietanowej. Na wierzchu ułożyłam plasterki karmelizowanych jabłek, oprószyłam cynamonem i polałam resztą karmelu, który pozostał na patelni z obsmażenia jabłek. Schłodziłam.



10 komentarzy:

  1. Cóż za cudowny roladowy majstersztyk!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciacho zjadłabym z dziką rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u ciebie codziennie same pyszności

    OdpowiedzUsuń
  5. pierwszy raz takie cudo widzę, no wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. fiu fiu, ale ładnie wymyśliłaś:) i jakie apetyczne zdjęcie! prawie czuję smak i zapach tego ciasta (pewnie cynamon tak podziałał na moją wyobraźnię) :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne, nie mogę się na to napatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo się cieszę, że rolada Wam się podoba, ale zachęcam do zrobienia i spróbowania bo jest pyszna! i wcale nie trudna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No toś pysznie nakombinowała Pyzuniu:) cudowna rolada i jakże pyszna musi być:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudnie wygląda ta rolada!!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...