Schab w galarecie z sałatką ćwikłową
Pieczony schab świąteczny można też trochę odmienić. Dzięki galarecie oraz farszowi nabierze innego smaku, zwilgotnieje i będzie stanowił nie tylko uciechę dla brzuszków, ale także oczu. Polecam bo to bardzo fajne danie.
składniki:
sposób przygotowania: W gorącym wywarze jarzynowym rozpuściłam żelatynę (użyłam wieprzowej z przyprawami) - zanim ją wsypiecie upewnijcie się co do ilości czytając informacje umieszczone na opakowaniu przez producenta - doprawiłam płyn octem do smaku i odstawiłam do wystudzenia. Plastry schabu, takiego pieczonego w domu, były dość duże i niezbyt grube.
Ćwikłę z chrzanem robię sama - buraki ścieram na dużych oczkach tarki i tutaj właśnie taka grubo tarta będzie potrzebna. Ogórki kiszone i 2 jajka także starłam na dużych oczkach tarki, ogórki odcisnęłam z nadmiaru wody. Dodałam do ćwikły, doprawiłam solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i majonezem, wymieszałam.
Na każdy plaster schabu nałożyłam czubatą łyżeczkę sałatki i zwinęłam w rożek. Ułożyłam je koliście na półmisku wyłożonym sałatą. Żeby plastry się nie rozwijały wbiłam w każdy pionowo wykałaczkę tak żeby przytrzymywała brzegi. Półmisek przybrałam pozostałymi jajkami pokrojonymi na plasterki i osączoną kukurydzą z groszkiem oraz koperkiem. Kiedy wywar z żelatyną zaczął tężeć polewałam ruloniki niewielką ilością galaretki i wstawiałam na kilka minut do lodówki po czym powtarzałam cały proces polewania i schładzania kilka razy. Całość odstawiłam na 3 - 4 godziny do całkowitego stężenia. Kiedy pierwsza warstwa galarety zastygnie można usunąć wykałaczki.
składniki:
- 10 plastrów schabu pieczonego b/k
- 2 łyżki ćwikły z chrzanem
- 4 jajka gotowane na twardo
- 1 - 2 ogórki kiszone
- 5 łyżek groszku konserwowego
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej
- kilka liści sałaty
- 1/2 litra wywaru warzywnego
- 20 g żelatyny
- 1 - 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka majonezu
- do smaku: sól, pieprz mielony
- koperek świeży
sposób przygotowania: W gorącym wywarze jarzynowym rozpuściłam żelatynę (użyłam wieprzowej z przyprawami) - zanim ją wsypiecie upewnijcie się co do ilości czytając informacje umieszczone na opakowaniu przez producenta - doprawiłam płyn octem do smaku i odstawiłam do wystudzenia. Plastry schabu, takiego pieczonego w domu, były dość duże i niezbyt grube.
Ćwikłę z chrzanem robię sama - buraki ścieram na dużych oczkach tarki i tutaj właśnie taka grubo tarta będzie potrzebna. Ogórki kiszone i 2 jajka także starłam na dużych oczkach tarki, ogórki odcisnęłam z nadmiaru wody. Dodałam do ćwikły, doprawiłam solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i majonezem, wymieszałam.
Na każdy plaster schabu nałożyłam czubatą łyżeczkę sałatki i zwinęłam w rożek. Ułożyłam je koliście na półmisku wyłożonym sałatą. Żeby plastry się nie rozwijały wbiłam w każdy pionowo wykałaczkę tak żeby przytrzymywała brzegi. Półmisek przybrałam pozostałymi jajkami pokrojonymi na plasterki i osączoną kukurydzą z groszkiem oraz koperkiem. Kiedy wywar z żelatyną zaczął tężeć polewałam ruloniki niewielką ilością galaretki i wstawiałam na kilka minut do lodówki po czym powtarzałam cały proces polewania i schładzania kilka razy. Całość odstawiłam na 3 - 4 godziny do całkowitego stężenia. Kiedy pierwsza warstwa galarety zastygnie można usunąć wykałaczki.
Pyzo, Twoje przepisy są genialne :-D
OdpowiedzUsuńSchabik ten zapisuje na Wielkanoc,bo na Sylwestra mam menu zaplanowane
Pozdrawiam
migotka333
PS. Robiłam Twoją babkę ziemniaczaną z białą kiełbasą i zainspirowałaś mnie do sałatki śledziowej z gruszką, tylko ja ułożyłam w szklanym słoiku. Mój synek (5 lat) jadł tylko tą sałatkę (no i babcine uszka z barszczykiem).
:-D
migotka333, bardzo dziękuję za miłe słowa :) bardzo mnie cieszy, że ktoś korzysta z tych przepisów i podobają się. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjak zawsze pięknie podane, ale galarety to nie moja bajka :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie genialne! I do tego jak pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPani przepisy są cudowne, bardzo dziękuję za inspirację na zbliżające się święta.
OdpowiedzUsuńGratuluję
nie mogę się napatrzeć to poprostu niesamowite jaki talent tak pieknych rzeczy chyba jeszcze nie widzialam
OdpowiedzUsuńnie przesadzaj chociaż bardzo miło mi gdy czytam takie opinie :)
UsuńWspaniale się prezentują!
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno w te święta :)
A te buraczki ugotowane?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że ugotowane
Usuń