wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

niedziela, 5 lutego 2012

Jajka faszerowane, na zimno

Co jest w tych jajkach, że wszyscy je tak lubią??? Robione na różne imprezy, na święta, dla różnych ludzi w różnym wieku - zawsze znikają dziwnie szybko, zawsze jest ich stanowczo za mało.

 Na pewno każdy z Was lubi je z nieco innym farszem - ja najczęściej robię takie jak widać niżej - takie lubimy najbardziej. Jeśli nie mam oscypka to zastępuję go jakimś serem wędzonym albo nawet takim typu parmezan.



składniki:
  • 6 - 8 dużych jaj kurzych
  • ok 100 g pieczarek
  • 0,5 niedużej cebuli
  • 2 łyżki startego bardzo drobno oscypka
  • kilka łyżek gęstego majonezu
  • 1 puszka 400 g groszku konserwowego
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej
  • kilka małych ogórków konserwowych
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oleju
  • do smaku: sól, pieprz mielony


sposób przygotowania: Jajka umyłam dokładnie i ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam ze skorupek. Przecięłam każde poziomo na pół i delikatnie wyjęłam żółtka, przekładając po połowie do dwóch miseczek, rozgniotłam je dokładnie widelcem. Białka na razie odłożyłam. Groszek i kukurydzę dokładnie osączyłam.

Pieczarki dokładnie oczyściłam, opłukałam, starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej - można posiekać, ale ścieranie jest szybsze. Cebulkę bardzo drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam olej, dodałam cebulę i pieczarki, smażyłam kilka minut mieszając aż odparował cały płyn, ostudziłam. Zimne grzyby dodałam do połowy żółtek, do tego 1 - 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczka posiekanej drobno natki a na koniec doprawiłam solą oraz pieprzem.

Do drugiej część żółtek dodałam starty oscypek, 1 - 2 łyżki majonezu i jakieś 4 łyżki groszku, roztarłam widelcem. Też doprawiłam pieprzem i solą - z tą ostrożnie bo oscypek jest słony.

Przygotowanymi pastami napełniłam czubato łódeczki z białek jaj ułożone koliście na specjalnym talerzu co serwowania jajek - bardzo go lubię bo jajka nie ślizgają się po nim, nie przekrzywiają - jest bardzo wygodny.

Resztę groszku wymieszałam z kukurydzą, dodałam trochę posiekanych ogórków i majonezu, doprawiłam do smaku. Sałatkę wyłożyłam na środek talerza, przybrałam natką i kawałkami ogórków.

3 komentarze:

  1. Rzeczywiście, jajka na imprezach cieszą się niesłabnącą popularnością:) ja robię podobne, tylko bez groszku, za to z większą ilością pietruszki. Twoje również wyglądają bardzo smakowicie, będę musiała wypróbować:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zielono mi i bardzo jajcarsko! :D Za mną też chodzą ostatnio, muszę wreszcie zrobić, super dodatek ten oscypek, wykorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...