wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

.

Instagram

sobota, 10 marca 2012

Ćwikła z chrzanem

Nie wyobrażam sobie domowego pasztetu czy pieczonych mięs bez tego dodatku. Ćwikłę z chrzanem robię w większej ilości - od razu 3 - 4 duże słoje bo taka ćwikła może postać w lodówce nawet kilka tygodni a my bardzo ją lubimy.

 Kupując buraki staram się wybrać korzenie mniej więcej tej samej wielkości żeby ugotowały albo upiekły się w tym samym czasie. Preferuję odmianę o podłużnym kształcie bo według mnie takie buraki są słodsze i smaczniejsze.



składniki:
  • 1,5 - 2 kg buraków ćwikłowych
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 korzenie chrzanu
  • 1 jabłko
  • do smaku: cukier, sól

sposób przygotowania:
Buraki umyłam a nawet wyszorowałam dokładnie. Każdy zawinęłam w kawałek folii aluminiowej - matową stroną na zewnątrz - piekłam do miękkości (ok. 1 godziny, ale to zależy od ich wielkości) - można je także po prostu ugotować. Gotowe zostawiłam do całkowitego ostudzenia. Odcięłam piętki, skórka powinna lekko odchodzić. Obrane buraki starłam na tarce jarzynowej - ja lubię grubo starte, ale to kwestia gustu. Do buraków starłam obrane jabłko i dodałam sok cytrynowy.
Chrzan obrałam i starłam drobniej, na najmniejszych oczkach tarki i od razu wymieszałam z octem aby nie ściemniał, dodałam do buraków i wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku solą i cukrem - smak powinien być lekko winny. Przygotowaną ćwikłę z chrzanem nałożyłam do słoików i zakręciłam. Odstawiłam w chłodne miejsce przynajmniej na 24 godziny aby smaki się przegryzły.

Do buraków można dodać chrzan ze słoiczka jeśli kogoś przeraża tarcie, ale wtedy wybierajcie taki bez dodatku śmietany.

14 komentarzy:

  1. nie ma Wielkanocy bez takiej pysznej ćwikły

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę dostać chrzanu świeżego. Napisz, proszę ile na taką ilość buraków dać chrzanu ze słoika? Irmela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irmela - to bardzo trudno dokładnie opisać bo każdy słoiczkowy chrzan jest inny, mniej lub bardziej mocny. Na tę ilość buraków pewnie będzie to ok. 1 szkl., ale najlepiej doprawić na własny smak. Jak dasz za mało to można dołożyć jeszcze trochę bezpośrednio przed podaniem - gorzej jak przesadzisz :D ale chrzan jest zdrowy

      Usuń
  3. ćwikłą to buraki plus chrzan plus przyprawy!!!! po co więc do ćwikły dodawać jeszcze chrzan, skoro można od razu dać tyle chrzanu ile na pasuje? ijojoj ten nasz język ojczysty staje się coraz bardziej prymitywny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ćwikła to popularna nazwa buraka czerwonego, ćwikłowego właśnie, z którego robi się sałatkę doprawianą chrzanem :) radzę zajrzeć do mądrzejszych książek

      Usuń
  4. Ważna czynność przy robieniu. Po starciu buraków odsączyć sok bo wyjdzie rzadka mazia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy tego nie robię - może dlatego, że ścieram buraki na tarce jarzynowej o dużych wiórkach - cały sok zostaje w potrawie i niczego nie odlewam

      Usuń
    2. To stawianie woza przed koniem. Jest burakćwikłowy, bo służy do robienia ćwikły i dlatego zapewne używana jest regionalnie nazwa ćwikł dla tego buraka. Miałaby pani rację gdyby ćwikła pochodaiła od gatunku buraka. Jest jednak odwrotnie.

      Usuń
    3. wiele razy spotkałam się z nazwą ćwikła w odniesieniu do sałatki z samych buraków więc nie rozumiem dyskusji. Dla jednych ćwikła to same buraki a dla innych to buraki już z chrzanem więc wszyscy zrozumieją

      Usuń
  5. Ja lubię starte drobno na tarce, wtedy jest dużo soku. Zrobiłam według przepisu, ćwikła wyszła pyszna. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna ta Pani ćwikła !!

    OdpowiedzUsuń
  7. Można zawekowac, zapasteryzować i na zimę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teoretycznie tak, ale chrzan ma ulotny aromat - chyba wolałabym zapasteryzować same buraczki a doprawiać je chrzanem w razie potrzeby na bieżąco.

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz. Polub profil mojego bloga na FB i w Google+. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...