niedziela, 11 marca 2012

Przepyszne udka maślankowe

Pomysł na tak przygotowanego kurczaka pieczonego krąży po sieci od dawna. Udka lub inne elementy kurczaka moczy się, a właściwie marynuje, w maślance. W zwykłej, naturalnej maślance. 

Oczywiście wcześniej mięso przyprawia się żeby było jeszcze smaczniejsze. Maślankowa marynata sprawia, że kurczak po upieczeniu jest niezwykle delikatny. Pierwszy raz podeszłam do tego sposobu z rezerwą, ale już wiem, że warto właśnie tak je przygotowywać bo są pyszne! 

udka w maslance, kurczak pieczony, uda pieczone, cwiartki z kurczaka, mieso, drob, maslanka


Udka pieczone marynowane w maślance

czas przygotowania: 10 minut + czas marynowania + czas pieczenia

składniki:
  • 6 udek albo ćwiartek z kurczaka
  • ok. 1,5 - 2 szkl. maślanki naturalnej
  • 1 - 2 łyżki oleju,
  • czosnek suszony mielony albo świeży
  • pieprz biały mielony
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona ostra
  • sól

Jak zrobić udka pieczone w maślance?


Udka kurczaka opłukałam i osuszyłam. Natarłam solą, czosnkiem suszonym, pieprzem mielonym białym i papryką (słodką albo ostrą, ale to zostawiam do wyboru). Włożyłam po 3 sztuki do torebek z grubej folii (takich do mrożonek) i do każdej wlałam ok. 3/4 szkl. maślanki. Torebki zawiązałam mocno starając się wypchnąć z nich jak najwięcej powietrza. Potem jeszcze potrząsałam nimi aby całe udka oblepiła maślanka. Tak przygotowane mięso włożyłam na całą noc do lodówki - dobrze włożyć do jakiegoś pojemnika na wypadek gdyby przez jakąś dziurkę jednak wyciekała maślanka.

Następnego dnia udka wyjęłam z lodówki i odłożyłam na godzinę żeby się ogrzały do temperatury pokojowej. Nie obcierałam ich z maślanki tylko takie upaćkane położyłam na blaszkę posmarowaną olejem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam ok. 45-60 min.. W trakcie pieczenia polewałam wytopionym tłuszczem, a gdy wydawało mi się, że sos nadmiernie odparował dolałam 1/3 szkl. wody. Jeśli udka w/g Was zaczną się za bardzo rumienić to można wierzch przykryć folią aluminiową.

Polecam, bo mięso jest wyjątkowo delikatne i rozpływa się w ustach.

Smaczna Pyza życzy smacznego! 

kurczak, drob, maslanka, z piekarnika, na obiad, kurczak pieczony, marynata maslankowa

28 komentarzy:

  1. No tak..przepis krąży od dawna a ja jeszcze nie wyprobowalam.wyglądają pysznie..

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, te udka nie tylko są przepyszne, ale ślicznie się pieką, na złociście, właśnie jak Twoje. ;) Polecam też metodę marynowania w kwasie chlebowym - fantastyczne. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w kwasie chlebowym? tego jeszcze nie słyszałam, ale brzmi bardzo dobrze :) dzięki za radę :)

      Usuń
  3. spróbuję.
    ostatnio robiłam dzieciakom do szkoły torcik fiony.Nawet talerzyki wylizali.Bardzo dobre masz przepisy,dobrze opisane,czytelne,ze nawet ja sobie z nimi radzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, jak mi miło - dziękuję za takie serdeczne słowa :) pozdrawiam !!!

      Usuń
  4. tak, zdecydowanie kurczak w maślance jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Zrobię na pewno, kolejny fajny pomysł na kurczaka. Irmela

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam kurczaka w marynacie jogurtowej, pyszny był - muszę i z maślanką spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ojej, u Ciebie Pyzuś zawsze mogę liczyć na jakieś nowości które pomogą w godnym uczczeniu powrotu mego P. ;) bo musi być z miesem w roli głównej ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. No nie!! akurat natknąłem się na udka maślankowe akurat o tej porze. Co ja teraz zrobię jak po przeczytaniu całego przepisu jestem taki głodny jak nie wiem co?? chyba zrobię sobie kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie udka, zdarzało mi się robić, dziękuję za przypomnienie przepisu Pyzo :):):)

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja zamiast maślanki używam jogurtu naturalnego, cała reszta bez zmian,pozdrawiam. Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w jogurcie nie marynowałam całych udek, wypróbuję :) dzięki, Basiu

      Usuń
  11. Ja wiem, że tak się robi z królikiem aby skruszał. Pierwszy raz słyszę o kurczaku. Zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. udka wychodzą niezwykle delikatne , polecam

      Usuń
  12. Witam Pani Izo czy tą maślankę co zostanie w woreczku taż wylać na mięso czy już nie?Teraz trochę z innej beczki strucla z makiem dla leniwych wyszła mi znakomicie i była przepyszna dziękuję za przepis.Pozdrawiam Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę, po prostu muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. robiłam je już jakiś czas temu, naprawdę bardzo smaczne :) na imprezie zeszły pierwsze

    OdpowiedzUsuń
  15. oj Pyzunio, te udka są MEGA. Dałam do marynaty rozmaryn- świeży, bo rośnie w ogrodzie. Super danie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam maslanke, mmam zamrozne uda. Zaraz je wyjme a jak sie rozmroza w maslanke :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja właśnie przygotowałam całą porcję i zalałam maślanką. Wstawiłam do lodówki i jestem bardzo ciekawa jak to jutro będzie smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  18. Kurczak smaczny, nie wiem tylko dlaczego ja musiałam go dopiekać na patelni, bo pomimo 50 minut w piekarniku nie chciał się upiec, a tu rodzince burczało w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 45 minut to czas w zupełności wystarczający na upieczenie udek

      Usuń
    2. Z moich po 50 po nakłuciu wypływała krew, podejrzewam, że piekarnik nie był wystarczająco nagrzany. Ale dzięki za przepis, pyszny.

      Usuń
    3. niedostatecznie nagrzany piekarnik i być może udka bardzo zimne, prosto z lodówki - zaraz dopiszę w przepisie że po wyjęciu z lodówki powinny postać nieco żeby nabrały temp. pokojowej

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...