wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 9 marca 2012

Hummus po raz pierwszy

Oczywiście jadłam hummus już wiele razy, ale jakoś w domu go nie robiłam sama. Jednak rozmawiając z koleżankami i czytając różne przepisy w sieci dowiedziałam się, że tę prostą pastę z ciecierzycy mogę sobie przygotować kiedy zechcę. Wystarczy kilka składników i cała miseczka hummusu gotowa :) 

humus , pasta z ciecierzycy , ciecierzyca , cieciorka , do chleba , pasta z grochu włoskiego , groch włoski , kuchnia orientalna

Domowy hummus 

składniki:
  • ok. 300 g ugotowanej ciecierzycy, ew. może być konserwowa z puszki
  • 60 g sezamu
  • 3 łyżki oliwy (ja dałam olej z pestek winogron)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sok z połowy cytryny
  • trochę wody z gotowania ciecierzycy
  • do smaku: sól, pieprz mielony, kumin mielony

Jak zrobić hummus?


Ciecierzycę wypłukałam i zalałam zimną wodą tak żeby była przykryta na kilka centymetrów, odstawiłam na 3 godziny, ale można też zostawić na noc. Potem wodę odlałam i zalałam świeżą, gotowałam pod przykryciem aż była miękka. Odcedziłam ją, ale wody nie wylewałam. Ostudziłam. Nie odpowiem ile było dokładnie ciecierzycy przed ugotowaniem bo gotowałam cały kilogram - część do podjadania tak po prostu bo ziarenka są pyszne a część do zupy - na pastę zważyłam już taką ugotowaną.

Sezam wsypałam na suchą patelnię i potrząsając nią co chwilę prażyłam aż się zezłocił - trzeba uważać żeby nie zbrązowiał bo będzie gorzki. Gdy ziarenka ostygły przesypałam je do rozdrabniacza i zmieliłam na pastę dolewając oliwę. Można oczywiście zrobić sobie wcześniej domową pastę tahini i użyć je ok. 3 łyżek.

Ostudzoną ciecierzycę przesypałam do pojemnika blendera, dodałam pastę sezamową, obrany i pokrojony drobniej czosnek i kilka łyżek wody z pozostałej z gotowania ciecierzycy (albo zwykłej, przegotowanej wody) i zmiksowałam na pastę. Następnie zaczęłam przyprawiać - olej sezamowy, trochę soli, świeżo mielonego pieprzu, jakieś 4 szczypty kuminu i sok z cytryny - wszystko to tak na prawdę wedle własnego smaku. Konsystencja też bywa różna - możecie dolać więcej wody jeśli wolicie luźniejszą. Można zostawić pastę grudkowatą a można mielić dłużej czy nawet przetrzeć przez sito żeby była gładka.

My zjedliśmy ją z ciepłymi chlebkami naan z czosnkiem i kolendrą, ale doskonała jest ze zwykłą świeżą bułką albo grzankami czy z czym tam chcecie.

humus , pasta z ciecierzycy , ciecierzyca , cieciorka , do chleba , pasta z grochu włoskiego , groch włoski , kuchnia orientalna

17 komentarzy:

  1. A wiesz, ze ja tez jeszcze sama nie robilam? I nie bardzo wiem, czemu, bo to przeciez banalnie proste. A jakie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja ani nie jadłam ani nie robiłam... nawet nie wiem z czym dokładnie to można jeść. Eeeh mało światowa dziewczyna jestem jedna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, po prostu jak pastę do pieczywa albo dip do krakersów czy warzyw

      Usuń
  3. Podobają mi się te butelki do oleju:), gdzie można takie dostać? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, ja je dostałam, ale wiem że pochodzą z tego sklepu http://sklepgalicja.pl/

      Usuń
    2. Dziękuję za informację:)

      Usuń
    3. niestety, przejrzałam sobie przy okazji ich aktualną ofertę i przyznam, że słabiutka jest.... bardzo wielu rzeczy jakie można było tam nabyć już nie mają....

      Usuń
  4. uwielbiamy hummus, zwlaszcza moj mlodszy synus, ktory nie spocznie, poki nie wyje wszystkiego, wiec robie dosc czesto :)
    twoj wyglada idealnie, w dodatku w polaczeniu z tym chlebkiem (to naan, prawda?)
    pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to naan - kupny, ale bardzo fajny

      Usuń
    2. no i znowu mi narobilas apetytu :))) i co ja teraz poczne? ani ziarnka ciecierzycy w zasiegu wzroku ;)

      Usuń
  5. Hummus to smaczna i bardzo sycąca pasta :) Bardzo go lubię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam hummusy, zwłaszcza wiosną. W tym roku jescze nie robiłam, ale widzę, że już pora na nie. A gdzie kupuje się chlebek naan? U mnie to pewnie niedostępny. Irmela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem szczerze, że nie widziałam tego chlebka u siebie w sklepie - ja dostałam 4 sztuki co spróbowania, ale szukaj może w supermarketach...

      Usuń
  7. Trochę późno ale zawsze : P
    Ten chlebek niedawno można było zakupić w Kauflandzie. Oferta z typowo indyjskimi i różnymi orientalnymi produktami. Kosztował coś około 6zł, w opakowaniu po dwie sztuki. Dostępny w smakach właśnie czosnku z kolendrą i naturalnym. Polecam bo w smaku mimo iż kupy- rewelacyjny.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo zrobię ten przepis, wygląda tak łatwo i przyjemnie a ja się do hummusu tak przymierzam i przymierzam(: Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...