Sałatka ze schabem i jabłkami

Szybko, smacznie, inaczej - taka jest ta sałatka. Schab z jabłkami to klasyka smaku, ale raczej jako pieczeń a nie lekkie danie i w zasadzie na zimno. Ale koniecznie musicie spróbować bo w takim wydaniu smakuje wyśmienicie :)



składniki:
  • kilka/kilkanaście listków młodej sałaty
  • 1 jabłko - wzięłam Champion
  • 4 plasterki wędzonego i parzonego schabu
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • do smaku: sól, cukier, majeranek otarty, papryka mielona słodka i ostra
  • sok z jednej dużej pomarańczy
  • garść owoców jasnego winogrona
  • kilka gałązek natki pietruszki

sposób przygotowania:
jabłko obrałam i przekroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazdo nasienne i każdą cząstkę pokroiłam na 3 - 4 części. Na niedużej patelni rozgrzałam  olej, wrzuciłam jabłka i smażyłam kilka chwil delikatnie je podrzucając. Następnie wlałam sok z dużej pomarańczy i oprószyłam jabłka przyprawami - smażyłam co chwilę je obracając bardzo delikatnie aż zmiękły (ważne żeby się nie rozpadły) a sos zredukował.

Sałatę i natkę opłukałam, osuszyłam. Schab pokroiłam na mniejsze kawałki, umyte winogrona poprzekrawałam na połówki. Na talerzach ułożyłam porcję sałaty, na niej po kilka kawałków schabu. Do tego po kilka kawałków jabłek, trochę winogrona - całość skropiłam sosem pozostałym na patelni i posypałam listkami natki.

4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger