wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

sobota, 4 sierpnia 2012

Drożdżowa strucla z serem i truskawkami

Złapałam fazę na drożdżowe wypieki co u mnie jest rzadkością. Nie lubię wyrabiać ciasta, ale może właśnie utrafiłam idealnie z proporcjami bo to, które wykorzystuję już kolejny raz ( jagodzianki, papierówczanki, wieniec z jagodami ) wyrabia się świetnie i jest bardzo smaczne. Będzie się pewnie pojawiało jeszcze w różnych odsłonach i modyfikacjach smakowych.



składniki:
  • CIASTO - 500 g mąki pszennej wrocławskiej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 łyżki zwykłego cukru 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 180 g ciepłego mleka 
  • 100 g masła albo margaryny 
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka
  •  
  • FARSZ -  ok. 500 g sera białego, półtłustego 
  • 2 żółtka 
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej 
  • truskawki, ok. 300 - 500 g
  •  
  • do oprószenia - cukier puder 
  • do posmarowania - 1 żółtko i 2 łyżki mleka 
sposób przygotowania: FARSZ - ser rozdrobniłam widelcem - był dość wilgotny i nie mieliłam go, ale możecie to zrobić. Dodałam budyniowy proszek, żółtka, cukier i pastę waniliową, utarłam na dość gładką masę. Truskawki opłukałam i osączyłam, usunęłam szypułki a jagody pokroiłam na ćwiartki.

CIASTO - mąkę przesiałam do miski, dodałam sól i 2 łyżki cukru. Masło roztopiłam i przestudziłam. Drożdże rozmieszałam w mleku dodając 1 łyżkę cukru - odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły pracować.

Do mąki wlałam rozczyn, dodałam jajka i zaczęłam zagniatać ciasto. Pomalutku dolewałam lekko ciepły tłuszcz. Wyrabiałam ciasto aż zrobiło się elastyczne, błyszczące i odchodziło od dłoni. Zwinięte w kulę odłożyłam do wyrośnięcia przykrywając ściereczką. Po godzinie zwiększyło swoją objętość 3 a nawet 4 krotnie. Podzieliłam kulę na dwie część i każdą lekko zagniotłam.

Jedną część rozwałkowałam leciutko podsypując mąką na duży prostokąt. Przecięłam go wzdłuż na dwie części, mniej więcej jednej szerokości. Na środek każdego wyłożyłam porcję sera - ok. 1/4 całość. Na serze położyłam po kilka kawałków owoców - nie przesadzając żeby nie było zbyt dużo soku. Ciasto zwinęłam w rulon brzegi smarując żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i zlepiając. Złączyłam oba rulony na końcu/początku i oplotłam jeden wokół drugiego, koniec też zlepiłam. W kilku grubszych miejscach nacięłam struclę końcem noża i powtykałam w te dziurki kawałki truskawek. Lekko też przecięłam całość wzdłuż - chyba niepotrzebnie bo w trakcie pieczenia ciasto troszkę się rozjechało :)  Posmarowałam struclę żółtkiem i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - następnym razem włożę ją do długiej keksówki a będzie bardziej kształtna i wyższa a nie rozejdzie się na boki. Tak samo przygotowałam drugą struclę z pozostałej części ciasta, sera i truskawek. Zostawiłam je na ok. 30 minut żeby podrosły.

Piekłam ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu oprószyłam lekko cukrem pudrem. Można też surową struclę posypać kruszonką i tak upiec - ja wykorzystałam trochę zamrożonej kruszonki robionej do innego ciasta.
 


16 komentarzy:

  1. pysznie sie prezentuje, może porwę kawałeczek do pośniadaniowej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, już od dłuższego czasu chodzi za mną takie ciacho:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jezeli ta strucla smakuje tak jak Twoje jagodzianki, to jutro ja zrobie bo jest przepyszna. Chyba nie napisalam w koncu, choc mialam to zrobic, jagodzianki, wg Twojego przepisu byly najlepsze jakie jadlam w swoim zyciu, lekkie, delikatne, rozplywajace sie w ustach ciasto. Zniknely zaraz po upieczeniu, poprostu przepyszne. Dziekuje za wspanialy przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elab, zauważ, że ciasto na struclę jest właściwie takie samo jak na jagodzianki. Bardzo mi przypasowało bo ładnie się wyrabia i doskonale wyrasta. Dzięki za miłe słowa :)

      Usuń
  4. Może i nie przepadasz, ale wygląda pięknie. Ja z kolei uwielbiam ciasto drożdżowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię jeść - nie lubię zagniatać :)

      Usuń
  5. Pani Izo to znowu ja :) Robiłam ten warkocza tylko,że zamiast truskawek rzuciłam śliwki rozmrożone wyszło super a dla dzieci to coś nowego bo niby drożdżowe ale w innej formie,frajda bo mama z ciasta warkocz robi:D Bardzo im smakowało!Alutka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alutko, ze śliwkami musiało być przepyszne :)

      Usuń
  6. Pani Izo nadałby się ten farsz na kruche ciasto? Pozdrawiam gorąco. Anita.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tak tylko ser nie może być zbyt mokry i nie za dużo truskawek bo puszczają sporo soku

      Usuń
    2. O! To super, ja mam zamiar dodać maliny. Dzięki Pani nabrałam ochoty na pieczenie ciast-bo to mi za specjalnie nie wychodzi. Pomijając sernik na herbatnikach, nuttelowiec i inne takie "niepieczone" ciasta to robiłam tylko raz makowiec na kruchym cieście z pianką, a że wyszedł to może nie jestem aż tak totalnym beztalneciem. Najpierw jednak mam ochotę zrobić jabłecznik ten śmietankowy, dzieciakom na pewno zasmakuje:) Anita

      Usuń
    3. Anita, nawet tym co niby świetnie pieką czasami coś nie wychodzi, ale trzeba próbować i trenować - ponoć trening czyni mistrza :) Powodzenia :)

      Usuń
  7. Śliczna ta strucla.Muszę wypróbować Twój przepis na ciasto.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, to ciasto wykorzystuję do różnych wypieków i bardzo lubię z nim pracować

      Usuń
  8. Dzisiaj upiekłem....pomimo tego, że ser mi wyszedł za rzadki ( kupiłem gotowy trzy razy mielony - nie nadaje się bo nie mogłem zapleść warkoczy) to ciasto jest rewelacyjne. Chyba nigdy nie jadłem lepszego. Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekłam to ciasto wiele razy, z różnymi dodatkami- z jabłkiem i żurawiną, z gruszką z serem i taką jak w przepisie. Przepis na ciasto po prostu doskonały, piekę z 2, albo 3 porcji i doskonale zachowuje świeżość. Bajeczne dla dzieci do szkoły zamiast kanapek lub drożdżówki z cukierni. Dziękuję, bo to moje pierwsze drożdżowe ciasto i już się go nie boję.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...