wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 14 sierpnia 2012

Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka chodziła za mną od dawna. Do tej pory kupowałam gotową bo jakoś nie chciało mi się samej robić.



Poza tym nie miałam dobrego, poleconego przepisu a większość z tych jakie znalazłam w sieci zawierała cebulę co mi nie odpowiada akurat w tym zestawieniu. Wreszcie trafiłam na przepis u Margarytki i po dopasowaniu go do swoich potrzeb wiem, że to jest właśnie to o co mi chodziło - słodko kwaśna, ale delikatna sałatka, prosta, no i bez zbędnych dodatków. A skoro miałam już przepis to nie było wymówki - przytargałam większą ilość ogórków i zagospodarowałam je. Część, szczególnie mniejszych, trafiła do kiszenia a te większe były idealne do skrojenia. 15 słoików szwedzkiej ogórkowej sałatki stoi już w mojej malutkiej spiżarce.

Sałatka szwedzka z ogórków do słoików

składniki: 
  • 4,5 kg ogórków gruntowych 
  • 4 litry wody, przegotowanej zimnej 
  • ok. 1 szkl. soli kamiennej 
  •  
  • ZALEWA - 4 szkl. cukru zwykłego 
  • 4 szkl. octu spirytusowego 10 %
  • 6 szkl. wody 
  •  
  • DODATKOWO - 2 duże marchwie
  • do każdego słoika - po 2 albo 3  ziarenka  ziela angielskiego 
  • po 2 - 3 ziarenka czarnego pieprzu 
  • po ok. 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej  


Jak zrobić sałatkę szwedzką z ogórków?

Ogórki - gruntowe, dość duże, ale nie przerośnięte więc bez dużych pestek - dokładnie umyłam i osączyłam. Poszatkowałam je cienko, razem ze skórką - ja zrobiłam to na mandolinie, ale można także nożem w dość cienkie plasterki - wszystko zależy jak pokrojone wolicie. Wodę wymieszałam z solą żeby ta się rozpuściła i zalałam pokrojone ogórki - przemieszałam dokładnie i zostawiłam na godzinę co wydaje mi się zupełnie wystarczające. Po tym czasie odcedziłam je na sicie. Oczywiście jeśli pokroicie ogórki nieco grubiej to można je zostawić w słonej wodzie na ok. 2 - 3 godziny.

Marchewki oskrobałam i także poszatkowałam na mandolinie, odłożyłam.

Słoiki dokładnie umyłam i wyparzyłam. Do każdego nałożyłam przyprawy - piszę po 2 albo 3 ziarenka bo sałatkę robiłam w dwóch rodzajach słoików 0,33 l i 0,5 litra. Do każdego dodałam także po trochu marchewki rozdzielając sprawiedliwie :)

Składniki zalewy umieściłam w garnku i zagotowałam. Odcedzone dobrze z solanki ogórki nałożyłam do słoików, mniej więcej do 3/4 ich wysokości. Wlałam zalewę, delikatnie przemieszałam trzonkiem łyżki żeby uwolnić pęcherzyki powietrza spomiędzy plasterków, dolałam zalewy prawie do pełna i zakręciłam słoiki. Pasteryzowałam, wstawiając słoje do garnka z wodą, wyłożonego na dnie ściereczką, przez 10 minut, te większe chwilę dłużej, jakieś 12.

Temperatura zalewy jaką zalewam ogórki nie ma większego znaczenia - może być zimna albo gorąca. Trzeba jednak pamiętać później o tym, że jeśli zawartość słoika zalejemy zimną zalewą to pasteryzujemy wstawiając je do zimnej wody. Jeśli zalewa jest gorąca to słoiki wstawiamy do gorącej wody. W drugim przypadku skróci się też czas potrzebny na zapasteryzowanie. Wystarczą jakieś 3 minuty od zagotowania wody w garnku ze słoikami.


54 komentarze:

  1. Super, cieszę się, że przepis się przydał :-) I powiem Ci, że mój w pierwszej wersji też zawierał cebule, co nijak mi nie smakowało i nie pasowało. Przerabialiśmy ten przepis wiele razy zmieniając proporcje i wreszcie mam to, co smakuje mi najbardziej.
    Fajnie, że i Tobie ten smak pasuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Margarytko, cebulę lubię, ale właśnie tutaj mi nie pasuje :) Twoja wersja bardzo mi przypasowała :)

      Usuń
    2. A ja mam takie pytanie, czy jeśli zalewałam sałatkę gorącą zalewą, ale będę ją pasteryzowała później, kiedy będzie już zimne, to w jakiej wodzie powinnam ją pasteryzować, w zimnej czy gorącej, bo taką była pierwotnie zalana?? dziękuję za odpowiedź.

      Usuń
    3. jeśli zawartość słoika jest zimna to wstawiamy je do zimnej wody - jeśli gorąca to do gorącej żeby szok termiczny nie spowodował pęknięcia słoików

      Usuń
  2. Dobrze robić sobie takie przetwory. Potem tylko odkręcić słoiczek i cieszyć się smakiem :) Sklepowe mogą się przy takiej domowej chować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też właśnie zrobiłam sobie kawową przerwę od przetwarzania :) przywiozłam z Polski kilka kilo pomidorów, fasolki, papryki itp. prosto z ogrodu Rodziców, teraz wekuję sos do spaghetti, a czeka mnie jeszcze słodko-kwaśny i papryka marynowana, o dżemie jabłkowym nie wspominając :) a może z rozbiegu jeszcze na ogórki się pokuszę?? :) pozdrawiam i powodzenia w zamykaniu lata w słoikach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, ale potem zimą przetwory będą cieszyć i pysznie smakować - a do tego jak masz warzywa czy owoce z ogrodu rodziców to szkoda by było nie przerabiać :)

      Usuń
  4. U mnie w domu robi się taką i ciszy się ogromnym powodzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajka poprostu, przypomnialy mi sie dzieciece czasy, tez takie z Mama robilysmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. zakochałam się w tej stronie...jest tak jasno i klarownie wszystko opisane, że nic tylko zabierać się za naukę... nie sądziłam, że to wszystko takie proste...juz czekam na ogórki i pierwsze co spróbuje, to małosolne...jak wyjda, to kolejna bedzie sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem tak - sałatki w ubiegłym roku zrobiłam ok. 20 słoików i już dawno nie ma - w tym zrobię 50 jak nie więcej bo jest pyszna

      Usuń
  7. Też robię tę sałatkę z przepisu Margarytki ;-)
    Jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Izo,czy w tym przepisie tej zalewy 2,5 L,nie jest przypadkiem za dużo jak na 4,5 kg ogórków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie - chociaż to zależy jak ciasno upcha się ogórki w słoikach :) mnie została może szklanka, ale wypełniałam słoiki dokładnie

      Usuń
    2. Ale czy chodzi o cztery i pół kilograma czy cztery do pięciu kilogramów ogórków?

      Usuń
    3. 4przecinek5 to zawsze było 4 i pół, ale pół kg tutaj większej różnicy nie zrobi

      Usuń
  9. salatka jest poprostu przepyszna!!! zrobiłam 5 sloiczkow ale z pewnoscia musze dorobić więcej! POLECAM wszystkim przepis jest super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się - koniecznie zrób więcej :)

      Usuń
  10. po jakim czesie mozna otworzyć sloik i sprubowac dzielo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. potraktowałabym tę sałatkę tak jak inne marynaty i dała jej 2 tygodnie na przegryzienie się :)

      Usuń
  11. Czy wlewamy ciepłą, czy chłodną zalewę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można wlać zimną albo gorącą, ale trzeba później odpowiednio pasteryzować. Jeśli dodamy zimną zalewę to słoiki wstawiamy do zimnej wody - jeśli zalewa była gorąca to wstawiamy do gorącej

      Usuń
  12. Wiem, że sprawa nie jest do końca wymierna, ale ... ile może wyjść "na oko" półlitrowych słoików, trzymając się powyższego przepisu? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej, zawsze szykuję raczej na oko ogórków a i słoików wyparzam więcej od razu więc trudno mi powiedzieć - strzeliłabym że coś ok. 10-ciu będzie

      Usuń
  13. Witam pani Izo,
    Zrobiłam dziś wg.przepisu tą sałatkę szwedzką. Niestety w jednym słoiku jak podniosłam go do góry zrobiła się taka pianka, jak przy myciu włosów szamponem. Co to może oznaczać, ze słoik jest do wyrzucenia? Pateryzowałam około 3 min, a zalewę wlałam dość ciepłą ze ogórki zmienily lekko barwę na zółtą, ale nie gorąca. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam ponownie, wczoraj pisałam do pani odnośnie tej sałatki, ze się pianka w jednym słoiku zrobila.. dzwoniłam jeszcze do rodziców i mi się przypomniało ze jeden sloik przy wyciąganiu syczał... wiec doszliśmy do wniosku ze ta pianka powstala właśnie przez to. Sałatka wyladowala w słoiku w lodówce. Dzis ja skosztowaliśmy pychotka. Dość ostra ale cudnie pachnie. Czy jest szansa ze ciut złagodnieje? Robiłam z myslą o synku, żeby mu zrobić w zimie tez taka władkę do hot -dogów ale myslę ze z powodzeniem zastąpi keczup i musztardę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pianka się zrobiła bo pewnie słoik się nie zawekował dobrze, może zakrętka była lekko uszkodzona co się niestety zdarza.... można było wymienić i zapasteryzować ponownie, ale rozumiem, że już zjedzona :) sałatka nie złagodnieje - najwyraźniej lubicie łagodniejsze przetwory więc następnym razem radzę użyć mniej octu. Do hot-dogów jest świetna !

      Usuń
  15. Super slodziutka sałatka wczoraj wykorzystałam przepis ,dziś również robie ,bo mam sporo ogorkow .Rewelacja poprostu

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszna ta sałatka, zrobiłam kilka słoiczków i dziś robię kolejne ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuje za przepis naprawdę pyszna sałatka a czy znacie morze jakiś dobry przepis na ogórki kiszone z góry dziękuje (-:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zakładce "Przetwory" znajdziesz przepis na oogórki kiszone - najlepszy jaki znam !

      Usuń
    2. Dziękuje znalazłam i właśnie mam już zrobione (-:

      Usuń
  18. Witam, czy ktoś próbował do tego przepisu dodać cebuli? Czy będzie lepsza ostrzejsza? Czy gorsza w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. próbował i mnie z cebulą nie smakuje, ale to już kwestia gustu - cebula zmienia smak, ale czy na lepszy to już musiałbyś sam ocenić - ja nie dodaję bo według mnie z cebulą gorzej smakuje, to już po prostu nie to i zupełnie inna sałatka

      Usuń
  19. Temperatura zalewy ma znaczenie ponieważ jak zimną zalejemy to bedziemy mieli surowe ogorki i chyba wyjdzie nie smaczne? Podczas pasteryzacji gotójemy ogórki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pierwsza zalewa, którą zalewamy ogórki w misce powinna być zimna. Potem ta, którą wlewamy do słoików może być zarówno zimna jak i gorąca. Różnica jest tylko w pasteryzacji - słoiki z ogórkami zalanymi zimną zalewą wstawiamy do zimnej wody a te zalane gorącą do gorącej a przynajmniej mocno ciepłej żeby słoiki nie popękały doznając szoku termicznego. Podczas pasteryzacji woda powinna leciutko się gotować w garnku, tak tylko mrugać, i czas liczę od jej zagotowania.

      Usuń
  20. Właśnie korzystam z tego przepisu , co roku robię sałatki i coraz to inne . Zimą kupiłam właśnie sałatkę szwedzką bardzo mi smakowała i obiecałam sobie ze muszę sobie zrobić sama..Jestem na etapie pokroiłam zalałam solanką i czekam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że sałatka będzie smakowała :) od kiedy ją robię to już nie kupiłam gotowej ani razu

      Usuń
  21. czy moga byc ogorki ,,weze'' zamiast gruntowych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie słyszałam, żeby robiono przetwory z ogórków odmiany wężowej, mają zupełnie inny smak i konsystencję

      Usuń
  22. po jakim czasie salatka jest gotowa do spozycia? i czy jak chce ja wlasnie zjesc od razu (mam "az" 3 sloiki ) to czy musze pasteryzowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sałatka powinna postać przynajmniej 1-2 tygodnie, pasteryzować trzeba bo ogórki są tylko zasolone, surowe

      Usuń
  23. Fajny przepis właśnie robię, Dzięki Iza :). Tylko te proporcje na szklanki... chyba chodzi o 20 dkg? Boszklanek nie mam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz odmierzać szklanką 200 albo 250 ml - jeśli wszystko odmierzysz tym samym naczyniem to proporcje zostaną zachowane

      Usuń
  24. Pani Izo, woda do zalewy to solanka odlana z ogórków? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, solankę, w której moczyły się ogórki trzeba wylać a do zalewy użyć zwykłej czystej wody

      Usuń
  25. Własnie robię! Mało doświadczona ze mnie gospodyni ale sałatkę szwedzką uwielbiam ...jeść...tym razem sama ją zmajstruję ;). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Czy mogę pociąć ogórki na maszynie do krojenia - jest taka dostawka do warzyw przy maszynce do mielenia mięsa - tylko plasterki wychodzą średnio cienkie, więc nie wiem czy to ważne jakiej są grubości ??

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam serdecznie Pani Izo :-) niestety w kraju w ktorym mieszkam nie ma ogorkow gruntowych czy wobec tego moge uzyc ogorkow szklarniowych?? Pozdrawiam Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ze szklarniowych nie robiłam, ale można spróbować, w końcu ogórek to ogórek

      Usuń
  28. Jak wygląda mandolina do krojenia ogórków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mandolina czy szatkownica do warzyw to zwykle prostokątna "deseczka" drewniana lub z tworzywa z poziomo umieszczonym ostrzem/ostrzami. W lepszych modelach można ich ustawienie regulować w zależności od tego jak grube plasterki czy wiórki chce się uzyskać. Wpisz w wyszukiwarkę hasło mandolina do warzyw a zobaczysz jak to może wyglądać

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...