Sałatka pieczarkowa

Jakiś czas temu ta sałatka była hitem wśród moich znajomych i  rodziny - musiałam się z nią meldować na każdej imprezie. Na szczęście moda minęła, są inne sezonowe hity a dzisiaj to mnie samą naszło na jej zrobienie bo jest naprawdę bardzo smaczna.



składniki: 
  • ok. 750 g świeżych białych pieczarek 
  • puszka kukurydzy konserwowej 400 g 
  • 1 czerwona cebula 
  • 5 ogórków kiszonych średniej wielkości
  • 1 małe jabłko 
  • 3 jajka 
  • 1/2 pęczka koperku
  • 5 - 6 łyżek majonezu 
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • do smaku - sól, pieprz mielony


sposób przygotowania:
pieczarki umyłam szybko i osączyłam - ja ich nie obieram bo nie widzę takiej potrzeby. Włożyłam je do wrzącej, lekko osolonej wody i gotowałam 10 minut, odcedziłam i ostudziłam. Odcisnęłam je też lekko w dłoniach bo nieco nasiąkły wodą. Pokroiłam w drobną kosteczkę, przełożyłam do miski. Dodałam odsączoną z zalewy kukurydzę.

Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Tak samo rozdrobniłam ogórki kiszone - razem ze skórką bo mam swoje - jeśli ktoś woli może obrać. Obrane jabłko też posiekałam. Cebulkę obrałam i pokroiłam w kosteczkę, przełożyłam na sito i sparzyłam, osączyłam, dodałam do reszty składników, wymieszałam.

Dodałam musztardę, majonez, posiekany koperek i dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, odstawiłam na 2 godziny żeby smaki się przegryzły.


44 komentarze:

  1. Musi być przepyszna. Uwielbiam takie sałatki, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładnie się prezentuje :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mistrzowskie przybranie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. PIĘKNIE WYGLĄDA ZAPEWNE TAK SMAKUJE, ŻE PALCE LIZAĆ
    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis - na to właśnie miałam ochotę poszukując fajnej sałatki!

    pozdrawiam Jagienka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś była bardzo modna tego typu sałatka - czasem dobrze jest wrócić do dawnych przepisów. Pięknie ją udekorowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się cieszę, że moda na nią minęła a na inne jakoś się nie ustaliła bo nie lubię często powtarzać jednej potrawy :)

      Usuń
  7. Nie sparzyłam cebuli i sałatka jest gorzka. Czy mozna to jakoś naprawić? Pomóźcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety, teraz to już nie poradzisz - spróbuj może bardziej doprawić majonezem, dodać pokrojone obrane jabłko - powinno złagodzić goryczkę

      Usuń
  8. Będzie w sam raz na 'Wojciecha' ;)
    Jestem ciekawa smaku... ja z kolei notorycznie robię sałatkę z pieczarek marynowanych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja pieczarek marynowanych nie kupuję - wolę grzyby leśne, też nadają się do sałatek :)

      Usuń
    2. Zrobiłam wieczorem, smaczna :) Na pewno będzie jeszcze lepsza rano, gdy się 'przegryzie' ...

      Usuń
    3. zdecydowanie nabiera smaku jak się przegryzie :)

      Usuń
  9. super sałatka, wszystkim smakowała, polecam, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Sałatka bardzo dobra robiłam ją kilka razy.Ostatnio zrobiłam z ogórkiem konserwowym,bo nie miałam kiszonych i też była smaczna.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też czasami zamieniam ogórki kiszone na konserwowe - obie wersje są smaczne :)

      Usuń
  11. Bardzo podoba mi się przepis-zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  12. rzeczywiście jest pyszna pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna ta sałatka, użyłam marynowanych pieczarek, bo świeżych nie miałam. Po prostu pyszna! Do powtórzenia w Święta!

    OdpowiedzUsuń
  14. Doskonała ta sałatka - wczoraj zrobiłam i bardzo nam smakowała. POLECAM!!!
    Pozdrowienia dla P. Izy:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie, chyba taką jutro wyczaruje :) a jak udaje się Pani robić takie ciekawe dekoracj do tych dań, no naprzykład ten kwiatek z ogórka?

    OdpowiedzUsuń
  16. a czy można zrobić tą sałatkę dzień wcześniej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej można, smaki się przegryzą. Trzeba oczywiście przechować sałatkę w lodówce

      Usuń
  17. Bardzo ładnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłem sałatkę wczoraj. Dokładnie według Pani przepisu. Dziś jest idealna. Na letnią niedzielę jak znalazł. Zaciekawiła mnie też duszona botwinka z Pani przepisów. Wypróbuję za tydzień.

    OdpowiedzUsuń
  19. Sałatka przepyszna:) Szukałam pomysłu na coś nowego i naprawdę się sprawdziła. Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Sałatka taka sobie, nic szczegolnego, moze lepiej podsmazyc pieczarki, bedzie lepiej je czuc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie każdemu wszystko musi smakować a pieczarki smaż sobie do woli jeśli masz ochotę - ja pozostanę przy swojej wersji

      Usuń
    2. Nie musisz tego wszystkim ogłaszać

      Usuń
  21. sałatka przepyszna. zostaję na tym blogu na stałe. pozdrawiam Autorkę. Barbara

    OdpowiedzUsuń
  22. Jestem tu nowa witam wszystkich a w szczegolnosci Pania Ize przyznam sie ze ostatnio robilam z pani przepisu salatke na obiadek rodzinka byla zachwycona smakiem cudny blog z przepisami pomaga mi bardzo na brak pomyslu na cos pysznego

    OdpowiedzUsuń
  23. tę sałatkę robię co jakiś czas bo wszyscy uwielbiają, a jest expresowa, choćby na kolacje, do pracy itp.
    mój patent: pieczarki 'gotuję' na parze - po prostu - garnek z wrzątkiem a pieczarki na sitko pod pokrywkę. miękną odpowiednio, ale pozostają chrupkie ( nie jak smażone - bzdura) i najważniejsze- nie czernieją, co mi bardzo przeszkadzało wcześniej. Pyzo - normalna polska kuchnia w klimacie lekkim i z posmakiem nowości, dziękuję za pomysły i inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  24. witam czy jak pominę cebule to bardzo zmieni smak ? Niestety nie lubie cebuli;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sparzona cebula jest dużo delikatniejsza w smaku niż surowa, jednak dodaje smaku w takiej sałatce. Ale jeśli nie lubisz to po prostu ją pomiń albo zamiast niej dodaj pokrojonego cienko pora

      Usuń
    2. dziękuje za odpowiedz :)

      Usuń
  25. Dobry pomysł z koperkiem - dodaje wyrazu. Pieczarki paruję na sitku - pozostają białe.Nie barwi ci czerwona cebula białych składników sałatki? albo robi się taka wyliniała po sparzeniu? Dodaję szalotkę - rzeczywiście jest łagodniejsza.Ogórki kwaszone muszą być twarde bo jak wodę puszczą to klapa. Jak nie mam porządnych daję konserwowe ( nawet lepsze do tej kombinacji - dodają kwaśności).
    wersja 2 - ananas zamiast jabłka ( troszeczkę) albo wogóle bez jabłka.
    wersja 3. dodać kurczaka albo resztkę pieczeni czy schabu.
    Uniwersalna sałatka. Warto przypomnieć na karnawał - jest rozmnażalna.
    Twój blog powinien być lekturą obowiązkowa dla 'panien na wydaniu'. Nawet dla takiej starej gospodyni jak ja jest ciągłą inspiracją albo przypomnieniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cebulę czerwoną tylko krótko się sparza, można zimną wodą od razu potem przelać i wymieszać z ogórkami kiszonymi albo konserwowymi co utrwali kolor żeby nie barwiła

      Usuń
  26. Mnie bardzo smakowała pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Też ją kiedyś robiłam. Chętnie wrócę do niej. Zrezygnuje jednak z majonezu na rzecz jogurtu. Jakoś od pewnego czasu wyjątkowo mi nie snakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję nie rezygnować całkowicie z majonezu, który ma swój smaczek, ale wymieszać to z jogurtem. 1 łyżka majonezu i reszta jogurtu to dobry pomysł

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger