Sałatka pieczarkowa
Jakiś czas temu ta sałatka była hitem wśród moich znajomych i rodziny - musiałam się z nią meldować na każdej imprezie. Na szczęście moda minęła, są inne sezonowe hity a dzisiaj to mnie samą naszło na jej zrobienie bo jest naprawdę bardzo smaczna.
składniki:
sposób przygotowania: pieczarki umyłam szybko i osączyłam - ja ich nie obieram bo nie widzę takiej potrzeby. Włożyłam je do wrzącej, lekko osolonej wody i gotowałam 10 minut, odcedziłam i ostudziłam. Odcisnęłam je też lekko w dłoniach bo nieco nasiąkły wodą. Pokroiłam w drobną kosteczkę, przełożyłam do miski. Dodałam odsączoną z zalewy kukurydzę.
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Tak samo rozdrobniłam ogórki kiszone - razem ze skórką bo mam swoje - jeśli ktoś woli może obrać. Obrane jabłko też posiekałam. Cebulkę obrałam i pokroiłam w kosteczkę, przełożyłam na sito i sparzyłam, osączyłam, dodałam do reszty składników, wymieszałam.
Dodałam musztardę, majonez, posiekany koperek i dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, odstawiłam na 2 godziny żeby smaki się przegryzły.
składniki:
- ok. 750 g świeżych białych pieczarek
- puszka kukurydzy konserwowej 400 g
- 1 czerwona cebula
- 5 ogórków kiszonych średniej wielkości
- 1 małe jabłko
- 3 jajka
- 1/2 pęczka koperku
- 5 - 6 łyżek majonezu
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- do smaku - sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: pieczarki umyłam szybko i osączyłam - ja ich nie obieram bo nie widzę takiej potrzeby. Włożyłam je do wrzącej, lekko osolonej wody i gotowałam 10 minut, odcedziłam i ostudziłam. Odcisnęłam je też lekko w dłoniach bo nieco nasiąkły wodą. Pokroiłam w drobną kosteczkę, przełożyłam do miski. Dodałam odsączoną z zalewy kukurydzę.
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Tak samo rozdrobniłam ogórki kiszone - razem ze skórką bo mam swoje - jeśli ktoś woli może obrać. Obrane jabłko też posiekałam. Cebulkę obrałam i pokroiłam w kosteczkę, przełożyłam na sito i sparzyłam, osączyłam, dodałam do reszty składników, wymieszałam.
Dodałam musztardę, majonez, posiekany koperek i dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, odstawiłam na 2 godziny żeby smaki się przegryzły.
Musi być przepyszna. Uwielbiam takie sałatki, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńZrobi się :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie się prezentuje :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMistrzowskie przybranie. :)
OdpowiedzUsuńPIĘKNIE WYGLĄDA ZAPEWNE TAK SMAKUJE, ŻE PALCE LIZAĆ
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM
super przepis - na to właśnie miałam ochotę poszukując fajnej sałatki!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Jagienka!
Kiedyś była bardzo modna tego typu sałatka - czasem dobrze jest wrócić do dawnych przepisów. Pięknie ją udekorowałaś :)
OdpowiedzUsuńja się cieszę, że moda na nią minęła a na inne jakoś się nie ustaliła bo nie lubię często powtarzać jednej potrawy :)
UsuńNie sparzyłam cebuli i sałatka jest gorzka. Czy mozna to jakoś naprawić? Pomóźcie!
OdpowiedzUsuńniestety, teraz to już nie poradzisz - spróbuj może bardziej doprawić majonezem, dodać pokrojone obrane jabłko - powinno złagodzić goryczkę
UsuńBędzie w sam raz na 'Wojciecha' ;)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku... ja z kolei notorycznie robię sałatkę z pieczarek marynowanych.
ja pieczarek marynowanych nie kupuję - wolę grzyby leśne, też nadają się do sałatek :)
UsuńZrobiłam wieczorem, smaczna :) Na pewno będzie jeszcze lepsza rano, gdy się 'przegryzie' ...
Usuńzdecydowanie nabiera smaku jak się przegryzie :)
Usuńsuper sałatka, wszystkim smakowała, polecam, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńcieszę się, pozdrawiam !
UsuńSałatka bardzo dobra robiłam ją kilka razy.Ostatnio zrobiłam z ogórkiem konserwowym,bo nie miałam kiszonych i też była smaczna.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńteż czasami zamieniam ogórki kiszone na konserwowe - obie wersje są smaczne :)
UsuńBardzo podoba mi się przepis-zapisuję:)
OdpowiedzUsuńzrób taką bo jest pyszna :)
Usuńrzeczywiście jest pyszna pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszna ta sałatka, użyłam marynowanych pieczarek, bo świeżych nie miałam. Po prostu pyszna! Do powtórzenia w Święta!
OdpowiedzUsuńDoskonała ta sałatka - wczoraj zrobiłam i bardzo nam smakowała. POLECAM!!!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia dla P. Izy:)
Wygląda pysznie, chyba taką jutro wyczaruje :) a jak udaje się Pani robić takie ciekawe dekoracj do tych dań, no naprzykład ten kwiatek z ogórka?
OdpowiedzUsuńa czy można zrobić tą sałatkę dzień wcześniej
OdpowiedzUsuńjak najbardziej można, smaki się przegryzą. Trzeba oczywiście przechować sałatkę w lodówce
UsuńBardzo ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńZrobiłem sałatkę wczoraj. Dokładnie według Pani przepisu. Dziś jest idealna. Na letnią niedzielę jak znalazł. Zaciekawiła mnie też duszona botwinka z Pani przepisów. Wypróbuję za tydzień.
OdpowiedzUsuńSałatka przepyszna:) Szukałam pomysłu na coś nowego i naprawdę się sprawdziła. Polecam:)
OdpowiedzUsuńSałatka taka sobie, nic szczegolnego, moze lepiej podsmazyc pieczarki, bedzie lepiej je czuc.
OdpowiedzUsuńnie każdemu wszystko musi smakować a pieczarki smaż sobie do woli jeśli masz ochotę - ja pozostanę przy swojej wersji
UsuńNie musisz tego wszystkim ogłaszać
Usuńsałatka przepyszna. zostaję na tym blogu na stałe. pozdrawiam Autorkę. Barbara
OdpowiedzUsuńJestem tu nowa witam wszystkich a w szczegolnosci Pania Ize przyznam sie ze ostatnio robilam z pani przepisu salatke na obiadek rodzinka byla zachwycona smakiem cudny blog z przepisami pomaga mi bardzo na brak pomyslu na cos pysznego
OdpowiedzUsuńtę sałatkę robię co jakiś czas bo wszyscy uwielbiają, a jest expresowa, choćby na kolacje, do pracy itp.
OdpowiedzUsuńmój patent: pieczarki 'gotuję' na parze - po prostu - garnek z wrzątkiem a pieczarki na sitko pod pokrywkę. miękną odpowiednio, ale pozostają chrupkie ( nie jak smażone - bzdura) i najważniejsze- nie czernieją, co mi bardzo przeszkadzało wcześniej. Pyzo - normalna polska kuchnia w klimacie lekkim i z posmakiem nowości, dziękuję za pomysły i inspiracje.
pozdrawiam, Evuniu :)
Usuńwitam czy jak pominę cebule to bardzo zmieni smak ? Niestety nie lubie cebuli;/
OdpowiedzUsuńSparzona cebula jest dużo delikatniejsza w smaku niż surowa, jednak dodaje smaku w takiej sałatce. Ale jeśli nie lubisz to po prostu ją pomiń albo zamiast niej dodaj pokrojonego cienko pora
Usuńdziękuje za odpowiedz :)
UsuńDobry pomysł z koperkiem - dodaje wyrazu. Pieczarki paruję na sitku - pozostają białe.Nie barwi ci czerwona cebula białych składników sałatki? albo robi się taka wyliniała po sparzeniu? Dodaję szalotkę - rzeczywiście jest łagodniejsza.Ogórki kwaszone muszą być twarde bo jak wodę puszczą to klapa. Jak nie mam porządnych daję konserwowe ( nawet lepsze do tej kombinacji - dodają kwaśności).
OdpowiedzUsuńwersja 2 - ananas zamiast jabłka ( troszeczkę) albo wogóle bez jabłka.
wersja 3. dodać kurczaka albo resztkę pieczeni czy schabu.
Uniwersalna sałatka. Warto przypomnieć na karnawał - jest rozmnażalna.
Twój blog powinien być lekturą obowiązkowa dla 'panien na wydaniu'. Nawet dla takiej starej gospodyni jak ja jest ciągłą inspiracją albo przypomnieniem.
cebulę czerwoną tylko krótko się sparza, można zimną wodą od razu potem przelać i wymieszać z ogórkami kiszonymi albo konserwowymi co utrwali kolor żeby nie barwiła
UsuńMnie bardzo smakowała pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż ją kiedyś robiłam. Chętnie wrócę do niej. Zrezygnuje jednak z majonezu na rzecz jogurtu. Jakoś od pewnego czasu wyjątkowo mi nie snakuje
OdpowiedzUsuńProponuję nie rezygnować całkowicie z majonezu, który ma swój smaczek, ale wymieszać to z jogurtem. 1 łyżka majonezu i reszta jogurtu to dobry pomysł
Usuń