Babka czekoladowa piaskowa
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby. Może w tym roku będzie to babka czekoladowa ? Jest pyszna i będzie wszystkim smakowała a dodatkowo duża ilość czekolady poprawi nastrój :)
Dla tradycjonalistów mam przepis na babkę drożdżową . A może ktoś skusi się na babkę kawowo - orzechową ? Babka musi być !
czas przygotowania : ok. 120 minut
składniki :
sposób przygotowania : formę z kominem na babkę wysmarowałam w środku masłem i wysypałam bułką tartą. Obie mąki przesiałam dodając proszek do pieczenia, sól, kakao. Wymieszałam z drobno startą czekoladą.
Miękkie masło zmiksowałam aż zbielało. Miksowałam dalej stopniowo dodając cukier a potem po jednym jajku i pastę waniliową oraz rum. W pewnym momencie masa robi się grudkowata i wygląda jakby się zważyła, ale nie przejmujcie się tym, to normalne. Cały czas miksując, teraz już na wolnych obrotach, dosypywałam mieszankę suchych składników aż do wyczerpania. Ciasto przełożyłam do naszykowanej formy. Piekłam ok. 60 minut wstawiając do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wyjęłam babkę na kratkę. Konfiturę morelową podgrzałam i przetarłam przez sitko. Posmarowałam nią dokładnie całą ciepłą babkę i zostawiłam żeby zupełnie wystygła.
Czekoladę połamałam na kawałki i stopiłam w kąpieli wodnej. Częścią posmarowałam babkę a resztę przełożyłam do woreczka i starałam się udekorować. Wyszło jak wyszło bo ja nie ma cierpliwości to koronkowej roboty :)
Przepis pochodzi z wydawnictwa "Kolekcja Dobrej Kuchni"
Dla tradycjonalistów mam przepis na babkę drożdżową . A może ktoś skusi się na babkę kawowo - orzechową ? Babka musi być !
czas przygotowania : ok. 120 minut
składniki :
- 175 g miękkiego masła
- 200 g zwykłego cukru
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 5 jajek
- 3 łyżki rumu
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g kakao naturalnego
- 80 g drobno startej gorzkiej czekolady
- kilka łyżeczek konfitury morelowej
- ok. 150 g gorzkiej czekolady na polewę
- do formy - 1 łyżeczka masła + 2 łyżki bułki tartej
sposób przygotowania : formę z kominem na babkę wysmarowałam w środku masłem i wysypałam bułką tartą. Obie mąki przesiałam dodając proszek do pieczenia, sól, kakao. Wymieszałam z drobno startą czekoladą.
Miękkie masło zmiksowałam aż zbielało. Miksowałam dalej stopniowo dodając cukier a potem po jednym jajku i pastę waniliową oraz rum. W pewnym momencie masa robi się grudkowata i wygląda jakby się zważyła, ale nie przejmujcie się tym, to normalne. Cały czas miksując, teraz już na wolnych obrotach, dosypywałam mieszankę suchych składników aż do wyczerpania. Ciasto przełożyłam do naszykowanej formy. Piekłam ok. 60 minut wstawiając do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wyjęłam babkę na kratkę. Konfiturę morelową podgrzałam i przetarłam przez sitko. Posmarowałam nią dokładnie całą ciepłą babkę i zostawiłam żeby zupełnie wystygła.
Czekoladę połamałam na kawałki i stopiłam w kąpieli wodnej. Częścią posmarowałam babkę a resztę przełożyłam do woreczka i starałam się udekorować. Wyszło jak wyszło bo ja nie ma cierpliwości to koronkowej roboty :)
Przepis pochodzi z wydawnictwa "Kolekcja Dobrej Kuchni"
piękna baba, bardzo mi się podoba ta koronkowa, czekoladowa polewa :)
OdpowiedzUsuńdziękuję chociaż wcale nie jestem z niej zadowolona - zabrakło precyzji i czekolada była zbyt płynna
UsuńA skąd taki cudny wzorek na tej babce? Urokliwy wręcz:) Ula
OdpowiedzUsuńe tam, nierówny przecież !
Usuńwygląda niesamowicie:) jem oczami!
OdpowiedzUsuńpyszna wyszła, to prawda :)
Usuńnajgorsze jest to, że wielkanoc dopiero za 10 dni, a taką bajeczną babkę piaskową zjadłoby się natychmiast! mniam!
OdpowiedzUsuńa popościć trochę przed świętami może ?
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńIzo, Twoja babka wygląda jak małe dzieło sztuki!
OdpowiedzUsuńoj, nie zasłużyłam na takie pochwały - gdybym się bardziej postarała to byłoby ładniej, równiej....
UsuńWow..ale pięknie wyglada..a Ty narzekasz ,że nie masz cierpliwości do koronkowej roboty..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuńBożenko, no bo nie mam, niestety...
UsuńPrzepięknie Ci wyszła.
OdpowiedzUsuńNaprawdę, jest prześliczna.
A z taką konfiturą morelową na pewno jest też pyszna!
to prawda - była pyszna :)
UsuńPowiem tak, od samego patrzenia czuję jak tyję,,,;) Ale oczu oderwać nie mogę... Przepysznie to wszystko wygląda.... mhmmmm
OdpowiedzUsuńBasi. P. Koszalin
oj tam, kawałeczek malutki można :)
UsuńCzy może byc bez tej pasty waniliowej?
OdpowiedzUsuńtak, pastę można pominąć albo dodać zamiast niej ziarenka z laski wanilii lub łyżkę cukru waniliowego
UsuńRewelacja! 🌷 Ładnie się prezentuje ta galaretka, można nawet na imprezę podać...Jest Pani bardzo zdolna!
OdpowiedzUsuńTereniu, chyba ten komentarz nie jest do tego wpisu 😁 ale czekoladową babkę też można przygotować na imprezę.
Usuń