wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

niedziela, 19 maja 2013

Czarka austriacka

Czarka austriacka Sarcoscypha austriaca to grzyb pojawiający się jeszcze zimą, w czasie roztopów, i bardzo wczesną wiosną czyli od lutego do maja.

 

Czarki wyglądają jak czerwone, małe kwiatki rozrzucone na ziemi. Wyrastają pozornie bezpośrednio na ziemi a tak naprawdę na mniej lub bardziej zagrzebanych w ziemi gałązkach i konarach drzew liściastych, przeważnie wierzby i olszy. 

Owocniki mają kształt miseczek albo pucharków. Osiągają średnicę do ok. 5 cm. Z wiekiem brzegi wyginają się i mogą pękać. Trzonek jest najczęściej mały i ktki, bywa że prawie niewidoczny. Czarka od wewnątrz jest żywo czerwona - to warstwa zarodnikonośna ma barwę intensywnie szkarłatnoczerwoną, gładką i lśniącą. Strona zewnętrzna jest jaśniejsze, blado różowa, biaława i jakby filcowa.

Czarka austriacka ma bardzo bliską, bliźniaczo podobną siostrę - rzadką czarkę szkarłatną Sarcoscypha coccinea - jednak można je odróżnić dopiero po badaniu mikroskopowym.

Atlasy podają, że jest to grzyb niejadalny, jednak to niezupełnie prawda. Czarka austriacka właściwie nie ma smaku a jeśli już to smakuje odrobinę rzodkiewkowo. Jest mała więc nie ma znaczenia kulinarnego. Miąższ ma kruchy i kolorowy i tak naprawdę można ją jeść nawet na surowo albo sparzyć i dodawać do sałatek - tylko czy warto skoro smakuje właściwie nijak

Jeszcze do niedawna czarka austriacka by gatunkiem chronionym. Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów lista grzybów chronionych została zaktualizowana i czarkę wyjęto spod prawnej ochrony. 


źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”
M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”

E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006 

9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. małe są czarki i rosną w czasie kiedy tylko zapaleńcy łażą po lesie :)

      Usuń
  2. Pierwszy raz spotkalam sie z takim grzybem. Ciekawe co smacznego mozna z niego wyczarowac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ponieważ właściwie nie ma smaku i jest taką małą "skórką" to myślę, że lepiej zostawić go w lesie żeby po prostu ładnie wyglądał :)

      Usuń
  3. a ja nigdy jeszcze nie widziałem takiego grzyba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. często bywa niezauważany gdzieś pod liśćmi a poza tym kiedy rośnie to niewiele osób chodzi do lasu a jeszcze mniej patrzy pod nogi :)

      Usuń
  4. U mnie w tym roku był wysyp tych grzybów i długo zastanawiałam się co to może być, ale nigdy nie powiedziałabym że są one jadalne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są jadalne, ale po pierwsze pod ochroną a po drugie nie mają właściwie żadnego smaku więc nie warto ich zbierać

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...