Szaszłyki z maggiczną marynatą

Jeszcze dziś pozostanę w klimacie maggi bo ta płynna przyprawa świetnie nadaje się do marynat - do mięs, warzyw czy nawet owoców, które potem możemy upiec na grillu czy w piekarniku. 

Niech Was nie dziwi połączenie tego co nadziałam na szpadki - to wypróbowany zestaw, słodkawy i jednocześnie pikantny, bardzo smakowity.


czas przygotowania : ok. 30 minut
składniki na 6 szaszłyków : 
  • 12 kawałków cienkiej kiełbasy - plastry grubości ok. 1,5 cm 
  • 3 - 6  średnich pieczarek
  • 2 - 3 plastry świeżego dojrzałego ananasa, grubości ok. 1,5 cm
  • 1 - 2 łyżki sezamu 

  • MARYNATA - 4 łyżeczki Maggi
  • 3 łyżeczki oleju roślinnego 
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • do smaku - pieprz ziołowy , pieprz cayenne , czosnek suszony mielony

sposób przygotowania : kiełbasa powinna być dobrej jakości i najlepiej w naturalnym flaku, taka po upieczeniu będzie smaczniejsza. Pieczarki białe, zamknięte, przekroiłam na połówki - jeśli są mniejsze można zostawić je w całości. Z obranych plastrów ananasa, grubych krążków, usunęłam twardy rdzeń i miąższ pokroiłam na cząstki - każdy na 6 części. Sezam podprażyć na suchej patelni, tylko tyle żeby się zezłocił.

MARYNATA - w miseczce wymieszałam maggi, olej i płynny miód. Doprawiłam porządnie tak żeby było ostro czyli sporo pieprzu cayenne i ziołowego, odrobina czosnku. 

Jeśli szaszłyki będą pieczone na grillu tradycyjnym to drewniane szpadki trzeba wcześniej namoczyć w wodzie. Przy użyciu grilla elektrycznego czy patelni grillowej nie trzeba tego robić.

Na szpadki nadziałam kawałki przygotowanych składników - kawałek ananasa, kiełbasy, pół pieczarki albo jedna mniejsza, znów kiełbasa i ananas. Tak przygotowane szaszłyki posmarowałam marynatą i odstawiłam na 10 minut. Następnie piekłam je na grillu po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumieniły a w trakcie pieczenia smarowałam kilka razy pozostałą marynatą.

Podałam z ryżem jaśminowym posypując podprażonym sezamem.


6 komentarzy:

  1. i jak tu się odchudzać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, kiełbasę wybrać chudą, ananas ponoć ma właściwości odchudzające a pieczarki to też mało kalorii

      Usuń
  2. Pani taka propagatorka zdrowego odżywiania, krytykuje wszystkich za kostki rosołowe i Kucharka, a używa maggi. Nie czytała Pani etykiety, że to sama chemia?? No ale dla nagrody zrobi się wiele, zje się nawet truciznę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a gdzie ja twierdziłam, że kostki, kucharki i inne tego rodzaju rzeczy to samo zło ? niektórzy po prostu ich nadużywają, waląc bez umiaru do wszystkiego i nie umiejąc bez nich niczego przygotować. Wszystko jest dla ludzi, ale dla myślących ludzi. To są ułatwienia dzisiejszych czasów i nie ma co demonizować ich szkodliwego wpływu - po prostu stosować awaryjnie a nie jako podstawę dań. A krytykują gdziekolwiek mam odwagę podpisać się własnym imieniem czy nickiem :)

      Usuń
  3. no niestety krytykuje Pani na pewnym portalu... a nicka swojego nie podam ponieważ nie mam ochoty na ataki Pani i jeszcze jednej osoby, z którą to lubicie się powyżywać na innych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krytykuję tam gdzie użycie tych produktów jest bez sensu i nadużywane - przegladając przepisy na tym portalu widać, że niektórzy dodają kostki czy kucharki do wszystkiego co jest zwykłą głupotą. A nie podpisywanie się pod własną wypowiedzią jest zwykłym tchórzostwem - nic nie wartym dnem

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger