wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 11 czerwca 2013

Sernik piankowy na zimno z dużą ilością truskawek

Cena truskawek spada z dnia na dzień. Wracając któregoś dnia po popołudniu do domu zakupiłam całą łubiankę niedużych, ale intensywnie czerwonych owoców. Najbardziej lubię truskawki same - bez cukru, bez śmietany, tak po prostu. Lubię czuć czysty smak owocu a nie dodatków. Ale domownicy wolą je w deserach więc z części zrobiłam puszysty sernik  - będzie im smakował :)




czas przygotowania : ok. 40 minut + kilka godzin chłodzenia
składniki : 
  • SPÓD - 150 g zwykłych herbatników typu Petit Buere
  • 3 paluszki batonika Twix  - po 37,5 g każdy
  • 80 g masła

  • MASA SEROWA - 2 średnie jajka 
  • 150 - 200 g cukru drobnego  - zależy jak słodki deser chcecie
  • sok z 1 cytryny 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej 
  • 500 g sera twarogowego mielonego - użyłam takiego z wiaderka
  • 100 ml śmietanki kremówki 
  • 4-5 łyżeczek żelatyny w proszku (albo według producenta ilość na 1 litr płynu) + 4 łyżki wody
  • 500 g truskawek

  • POLEWA - 200 ml zmiksowanych truskawek 
  • 100 ml wody 
  • 1 op. galaretki szybkożelującej - galatelli
  • ew. cukier do smaku

  • do dekoracji - małe truskawki, bita śmietana, groszku cukrowe, melisa 



sposób przygotowania : SPÓD - herbatniki i batoniki połamałam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do pojemnika malaksera - rozdrobniłam na proszek. Wlałam rozpuszczone, przestudzone masło i dobrze wymieszałam.

Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia - dno, wypuszczając przycięty arkusz poza przytrzymującą obręcz i boki paskami papieru. Wsypałam na dno masę ciasteczkową i ugniotłam ją, odstawiłam.

MASA SEROWA - truskawki opłukałam, usunęłam szypułki, owoce pokroiłam na ćwiartki. Jajka sparzyłam, wybiłam do miski. Ubiłam z cukrem na pianę. Wlałam sok z cytryny i pastę waniliową a następnie żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie - cały czas miksowałam. Następnie dodałam ser.  Osobno ubiłam na sztywno śmietankę i dodałam ją do masy serowej razem z truskawkami, delikatnie wymieszałam łyżką i pod razu przelałam całość na przygotowany spód. Odstawiłam formę do lodówki żeby masa stężała.

POLEWA - galatellę - to taka galaretką bez żelatyny, na bazie karagenu - rozmieszałam w zimnej wodzie. Dodałam do zmiksowanych truskawek i  podgrzewałam powoli, mieszając, aż zupełnie się rozpuściła - nie dopuściłam do zagotowania. Zostawiłam masę do lekkiego przestudzenia, ale gdy tylko zaczęła tężeć, a tężeje szybko już stygnąc, przełożyłam ją na wierzch sernika i rozprowadziłam. Odstawiłam ponownie do lodówki.

Przybrałam małymi, naciętymi truskawkami, liskami świeżej melisy, ubitą śmietaną i groszkami śmietankowymi.


5 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, smakuje pewnie wyśmienicie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. był bardzo delikatny i mocno owocowy - pyszny !

      Usuń
  2. Jak zwykle u Ciebie pieknie wyglada :) Mozna jesc oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. naprawdę majstersztyk to ozdobienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o nie, brakuje precyzji, ale popracuję nad tym :D

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...