Dżem czereśniowo-cukiniowy
Uwielbiam czereśnie - duże, słodkie, soczyste ... Są bardzo zdrowe - oczyszczają organizm z toksyn, ściągają wodę, dobrze wpływają na wygląd skóry no i mają oczywiście dużo witamin. W sezonie zjadam je najchętniej po prostu same pamiętając żeby nie popijać ich surową wodą bo to może spowodować biegunkę.
Ponieważ w tym roku czereśni jest dużo postanowiłam przygotować kilka słoiczków dżemu z tych owoców. Robiąc zakupy na bazarku oprócz czereśni w ręce wpadły mi młode, żółte cukinie i już wiedziałam co z tego wyniknie :)
A może ktoś ma ochotę na ciasto ? Proponuję tartę orzechowo-serową z czereśniami albo szybkie ciastka francuskie.
czas przygotowania : ok. 30 - 40 minut
składniki :
sposób przygotowania : cukinię umyłam, odkroiłam piętki i razem ze skórką starłam na wiórki, na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełożyłam do garnka i wymieszałam z 1/3 cukru oraz sokiem z cytryny.
Czereśnie opłukałam, osączyłam i wydrylowałam, wymieszałam owoce z resztą cukru. Garnek z cukinią postawiłam na kuchence i zaczęłam podgrzewać. Gdy cukinia się zagotowała dodałam czereśnie i smażyłam razem ok. 15 minut co chwilę mieszając. Zdjęłam garnek z ognia, dodałam ziarenka zeskrobane z przeciętych lasek wanilii i mieszałam całość kilka chwil aż do zaniku piany jaka pojawiła się na wierzchu podczas smażenia. Gorący dżem przełożyłam do wyparzonych słoiczków i odstawiłam do ostudzenia do góry dnem.
Z tej ilości składników zrobiłam 10 słoiczków o poj. 150 ml.
Ponieważ w tym roku czereśni jest dużo postanowiłam przygotować kilka słoiczków dżemu z tych owoców. Robiąc zakupy na bazarku oprócz czereśni w ręce wpadły mi młode, żółte cukinie i już wiedziałam co z tego wyniknie :)
A może ktoś ma ochotę na ciasto ? Proponuję tartę orzechowo-serową z czereśniami albo szybkie ciastka francuskie.
czas przygotowania : ok. 30 - 40 minut
składniki :
- ok. 1 kg jasnych czereśni
- ok. 500 g żółtej cukinii
- 1,5 op. cukru żelującego (1 op. cukru na 1 kg owoców i warzyw)
- sok z 1,5 cytryny
- 1 laska wanilii
sposób przygotowania : cukinię umyłam, odkroiłam piętki i razem ze skórką starłam na wiórki, na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełożyłam do garnka i wymieszałam z 1/3 cukru oraz sokiem z cytryny.
Czereśnie opłukałam, osączyłam i wydrylowałam, wymieszałam owoce z resztą cukru. Garnek z cukinią postawiłam na kuchence i zaczęłam podgrzewać. Gdy cukinia się zagotowała dodałam czereśnie i smażyłam razem ok. 15 minut co chwilę mieszając. Zdjęłam garnek z ognia, dodałam ziarenka zeskrobane z przeciętych lasek wanilii i mieszałam całość kilka chwil aż do zaniku piany jaka pojawiła się na wierzchu podczas smażenia. Gorący dżem przełożyłam do wyparzonych słoiczków i odstawiłam do ostudzenia do góry dnem.
Z tej ilości składników zrobiłam 10 słoiczków o poj. 150 ml.
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPychotka, trzeba wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńtrzeba ! koniecznie :)
UsuńSiema Iza! :) Czereśnie to moje ulubione owoce. Uwielbiam je odkąd odkryłam, że super mi pasują dwustronne kolczyki z czereśni. :D
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie ta dynia z czereśnią. Kusi mnie, żeby wypróbować. Ale na razie się wstrzymam, gdyż czereśnie w Monachium mają chwilowo horrendalną cenę 6,99 €! :O O zgrozo! :) Buzia!
wszelki duch... Prezydentowa ! jak miło Cię widzieć :) cena u Was straszna, w Warszawie czereśni w tym roku mnóstwo a ceny zaczynają się już od 4 zł za kg więc korzystam bo bardzo je lubię :) Buziaki, kochana !
UsuńNigdy nie próbowałam sama... ale artykuł jest tak prosto napisany, że mam ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńbo to wcale nie jest trudne :) spróbuj !
UsuńCzereśnie nie dość, że są smaczne, to i zdrowe, dlatego staram się ich jak najwięcej jeść.
OdpowiedzUsuńi dobrze bo są naprawdę wartościowe :)
Usuń