Łamańce z makiem
Z makowcami czasami jest ten problem, że nadzienia w nich za dużo w stosunku do ciasta. Ja najbardziej lubię ten słodki mak więc idealnym rozwiązaniem dla mnie są np. łamańce z makiem. Dużo dobrze przyprawionej masy makowej i kruche ciasteczka, którymi je się ją jak łyżeczkami. Bardzo ciekawie to wygląda kiedy siedzi przy stole kilka osób i zajada takie pyszności z jednej miski.
Zobacz inne potrawy z makiem - może zainteresują Cię Kluski z makiem albo Kutia
na podstawie "Kuchnia polska" Hanny Szymanderskiej
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
sposób przygotowania : ŁAMAŃCE - wszystkie składniki umieściłam w misce i zagniotłam z nich gładkie ciasto. Na posypanym mąkę blacie rozwałkowywałam po kawałku i radełkiem cięłam na niezbyt duże, podłużne kawałki -w kształcie pełna dowolność. Wykrojone ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z włączonym termoobiegiem bo wstawiłam od razu 2 blaszki. Ciasteczka są gotowe kiedy ładnie się zrumienią. Po upieczeniu pozwoliłam im wystygnąć.
MASA MAKOWA - mak wsypałam do rondla, wlałam mleko i gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut aż mak zmiękł, wchłonąć część płynu a reszta odparowała. Ostudziłam.
W misce utarłam na puszystą masę miękkie masło, cukier i żółtka. Dodałam miód a następnie mak i bakalie. Na koniec dolałam rum i pastę waniliową, dokładnie wszystko wymieszałam.
Potrawę podaje się schłodzoną, w miseczce - salaterce, w masę makową wtykając łamańce. Można też ciastka podać w osobnym naczyniu, ale taki "jeż" ładniej wygląda :)
Zobacz inne potrawy z makiem - może zainteresują Cię Kluski z makiem albo Kutia
na podstawie "Kuchnia polska" Hanny Szymanderskiej
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
- ŁAMAŃCE - 120/140 g mąki pszennej, użyłam luksusowej
- 120 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1-2 łyżeczki gęstej śmietany
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 szczypty soli
- MASA MAKOWA - 100 g suchego, mielonego maku
- ok. 250 ml mleka
- 60 g masła
- 2 żółtka
- ok. 1/2 szkl. miodu płynnego
- 50 g orzechów włoskich łuskanych, posiekanych
- 50 g migdałów ze skórką, posiekanych
- 50 g sparzonych rodzynek
- 1-2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej, posiekanej
- 3 figi suszone, posiekane
- ok. 50 ml rumu
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (albo ziarenka z połowy laski wanilii)
sposób przygotowania : ŁAMAŃCE - wszystkie składniki umieściłam w misce i zagniotłam z nich gładkie ciasto. Na posypanym mąkę blacie rozwałkowywałam po kawałku i radełkiem cięłam na niezbyt duże, podłużne kawałki -w kształcie pełna dowolność. Wykrojone ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z włączonym termoobiegiem bo wstawiłam od razu 2 blaszki. Ciasteczka są gotowe kiedy ładnie się zrumienią. Po upieczeniu pozwoliłam im wystygnąć.
MASA MAKOWA - mak wsypałam do rondla, wlałam mleko i gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut aż mak zmiękł, wchłonąć część płynu a reszta odparowała. Ostudziłam.
W misce utarłam na puszystą masę miękkie masło, cukier i żółtka. Dodałam miód a następnie mak i bakalie. Na koniec dolałam rum i pastę waniliową, dokładnie wszystko wymieszałam.
Potrawę podaje się schłodzoną, w miseczce - salaterce, w masę makową wtykając łamańce. Można też ciastka podać w osobnym naczyniu, ale taki "jeż" ładniej wygląda :)
:)Apetyczne łamańce:)Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt
OdpowiedzUsuńi Tobie również wszystkiego najlepszego !
UsuńŻYCZĘ MAGICZNYCH ŚWIĄT I POZDRAWIAM SERDECZNIE!
OdpowiedzUsuńi ja życzę wszystkiego najlepszego :) pozdrawiam ciepło !
UsuńA tłuszcz do łamańców??
OdpowiedzUsuńnie dodaję do tego ciasta żadnego tłuszczu poza tym ze śmietany - jajko, sok z cytryny i troszkę śmietany wystarczają by składniki się połączyły
UsuńU mas babcia łamańcami nazywała bardzo cieniutko rozwałkowane i upieczone placki tylko z mąki i wody, które dosuszało się na piecu, łamało w dzień wigilii, a na godzinę przed kolacją moczyło w przegotowanej wodzie z makiem i miodem, ale zdaje mi się, że jest to litewski przepis...
OdpowiedzUsuńpodejrzewam, że na łamańce jest wiele różnych przepisów - ważne żeby były dobrze przypieczone i kruche
UsuńU nas w rodzinie łamańce to są "od zawsze" placki z kruchego ciasta, połamane przed samą Wigilią na kawałki i powtykane do maku. :)
OdpowiedzUsuńZanim się je zacznie jeść (dopiero na koniec kolacji wigilijnej!), kruche ciasto jest już wilgotne, a łamańce nabiera się łyżką na talerzyk i zajada widelczykiem do ciast :)
Te też namiękają, ale wygodniej mi upiec już takie pokrojone
UsuńTe też namiękają, ale wygodniej mi upiec już takie pokrojone
Usuń