wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

sobota, 7 grudnia 2013

Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną - śnieżynki

Kruche świąteczne ciasteczka można popiec wcześniej i schować je do szczelnych pojemników. Oczywiście tylko wtedy gdy nie mamy w domu Żarłoczków, które wyniuchają nawet te głęboko schowane słodkości. Niestety, moje ciasteczka zniknęły w tajemniczy sposób - widocznie były zbyt dobre :D Ale nic nie szkodzi, zdążę jeszcze upiec inne a ten przepis powtórzę bo śnieżynki wyszły bardzo smaczne.

Jeśli jednak uda nam się zachomikować puszki z łakociami to w świąteczne dni wystarczy je tylko wyjąć i częstować gości oraz domowników. 






czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
  • 300 g mąki pszennej typ 550  i  2-3 łyżki do wałkowania
  • duża szczypta soli
  • 60 g cukru pudru
  • 2 szczypty proszku do pieczenia 
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej 
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 75 g białej czekolady
  • 1 jajko
  • 1 żółtko 
  •  
  • ew. cukier puder do posypania 

sposób przygotowania : żurawinę i czekoladę drobno posiekałam. Do miski przesiałam mąkę razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodałam zimne masło i roztarłam rękami na mokry piasek - można posiekać nożem na blacie albo stolnicy, ale ja wolę rozcierać w misce bo nie nakruszę wtedy po całej kuchni.

Do mąki z cukrem i masłem dodałam czekoladę, żurawinę i pastę waniliową. Wbiłam jedno całe jajko i jedno żółtko, szybko zagniotłam ciasto. Gdyby było zbyt suche i kruszyło się można a nawet trzeba dodać nieco gęstej śmietany - 1 albo 2 łyżki.

Ciasto uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjęłam, podzieliłam na 3 części. Każdą rozwałkowałam na placek grubości ok. 3 mm podsypując niewielką ilością mąki. Foremką wykrawałam ciasteczka i układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.




23 komentarze:

  1. świetne, jadłam je kiedyś:d dobrze, że przypomniałaś mi ten przepis:D zapisuję i zrobię sobie też takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepiękne,a zdjęcia cudowne, jak zresztą zawsze u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie kruche ciasteczka- takie niby nic, a jak się zacznie jeść to nie można przestać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, najlepiej od razu zrobić więcej

      Usuń
  4. kusi mnie zeby zrobić te gwiadki -ostatnio przerabiam biała czekolade ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Śnieżynki musiały być pyszne, że tak szybko zniknęły. U mnie też wszystko szybko ginie.
    Pozdrawiam
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. były pyszne i już upiekłam następne, ale ciiiicho bo się wyda ! :D

      Usuń
  6. Pasta waniliowa - poproszę o przepis :)

    ewadra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam takowego - kupuję w sklepie :D http://www.aledobre.pl/7587,Pasta_z_wanilii_Madagascar_Bourbon_118_g_Nielsen_Massey.html - 1 łyżeczka takiej pasty (a właściwie żelu) to tak jakby ziarenka z jednej laski wanilii

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za podpowiedź!

      Usuń
  7. Prześliczne :)
    Uwielbiam połączenie żurawiny z białą czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pasta waniliowa?Prosze bardzo:im wiecej lasek wanili tym latwiej sie zrobi, ja dalam z 8,pokroic na kawalkiok 2cm to po to zeby blender sobie lepiej z nimi poradzil.Ja dodaja syrop z agawy bo jest "zdrowszy" niz cukier ale mozna po prostu zrobic syrop z cukru i dolac do lasek.Blendowac dolewajac tyle syropu az powstanie pasta.Przechowuje w sloiczku w lodowce.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Smaczna Pyzo! Chcę upiec Śnieżynki ale te szczypty? To może jakieś przybliżenie na łyżeczki? Każdy ma inne paluchy !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale kiedy to właśnie były szczypty - jak napiszę 1/8 łyżeczki to będzie lepiej ? łyżeczki też są różne a tutaj tego proszku dodałam naprawdę niewiele... staram się ważyć składniki, ale tutaj się nie dało - nie mam tak czułej wagi

      Usuń
  10. Wlasnie kolejna blacha w piekarniku i choć u mnie okrągłe to i tak pyszne oby tylko do świat cos zostało ;) pozdrawiam Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie.... jakoś dziwnie szybko znikają !

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. zwykłą wanilią - 1 łyżeczka pasty waniliowej to ziarenka zeskrobane ze środka 1 laski wanilii

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...