Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną - śnieżynki
Kruche świąteczne ciasteczka można popiec wcześniej i schować je do szczelnych pojemników. Oczywiście tylko wtedy gdy nie mamy w domu Żarłoczków, które wyniuchają nawet te głęboko schowane słodkości. Niestety, moje ciasteczka zniknęły w tajemniczy sposób - widocznie były zbyt dobre :D Ale nic nie szkodzi, zdążę jeszcze upiec inne a ten przepis powtórzę bo śnieżynki wyszły bardzo smaczne.
Jeśli jednak uda nam się zachomikować puszki z łakociami to w świąteczne dni wystarczy je tylko wyjąć i częstować gości oraz domowników.
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
sposób przygotowania : żurawinę i czekoladę drobno posiekałam. Do miski przesiałam mąkę razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodałam zimne masło i roztarłam rękami na mokry piasek - można posiekać nożem na blacie albo stolnicy, ale ja wolę rozcierać w misce bo nie nakruszę wtedy po całej kuchni.
Do mąki z cukrem i masłem dodałam czekoladę, żurawinę i pastę waniliową. Wbiłam jedno całe jajko i jedno żółtko, szybko zagniotłam ciasto. Gdyby było zbyt suche i kruszyło się można a nawet trzeba dodać nieco gęstej śmietany - 1 albo 2 łyżki.
Ciasto uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjęłam, podzieliłam na 3 części. Każdą rozwałkowałam na placek grubości ok. 3 mm podsypując niewielką ilością mąki. Foremką wykrawałam ciasteczka i układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Jeśli jednak uda nam się zachomikować puszki z łakociami to w świąteczne dni wystarczy je tylko wyjąć i częstować gości oraz domowników.
czas przygotowania : ok. 1 godziny
składniki :
- 300 g mąki pszennej typ 550 i 2-3 łyżki do wałkowania
- duża szczypta soli
- 60 g cukru pudru
- 2 szczypty proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 75 g suszonej żurawiny
- 75 g białej czekolady
- 1 jajko
- 1 żółtko
- ew. cukier puder do posypania
sposób przygotowania : żurawinę i czekoladę drobno posiekałam. Do miski przesiałam mąkę razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodałam zimne masło i roztarłam rękami na mokry piasek - można posiekać nożem na blacie albo stolnicy, ale ja wolę rozcierać w misce bo nie nakruszę wtedy po całej kuchni.
Do mąki z cukrem i masłem dodałam czekoladę, żurawinę i pastę waniliową. Wbiłam jedno całe jajko i jedno żółtko, szybko zagniotłam ciasto. Gdyby było zbyt suche i kruszyło się można a nawet trzeba dodać nieco gęstej śmietany - 1 albo 2 łyżki.
Ciasto uformowane w dysk zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjęłam, podzieliłam na 3 części. Każdą rozwałkowałam na placek grubości ok. 3 mm podsypując niewielką ilością mąki. Foremką wykrawałam ciasteczka i układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
świetne, jadłam je kiedyś:d dobrze, że przypomniałaś mi ten przepis:D zapisuję i zrobię sobie też takie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Justynko :)
UsuńWyglądają przepiękne,a zdjęcia cudowne, jak zresztą zawsze u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńojej, dziękuję :)
UsuńLubię takie kruche ciasteczka- takie niby nic, a jak się zacznie jeść to nie można przestać:)
OdpowiedzUsuńo tak, najlepiej od razu zrobić więcej
Usuńkusi mnie zeby zrobić te gwiadki -ostatnio przerabiam biała czekolade ...
OdpowiedzUsuńrób, rób, są pyszne !
UsuńŚnieżynki musiały być pyszne, że tak szybko zniknęły. U mnie też wszystko szybko ginie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kaśka
były pyszne i już upiekłam następne, ale ciiiicho bo się wyda ! :D
UsuńPasta waniliowa - poproszę o przepis :)
OdpowiedzUsuńewadra
nie mam takowego - kupuję w sklepie :D http://www.aledobre.pl/7587,Pasta_z_wanilii_Madagascar_Bourbon_118_g_Nielsen_Massey.html - 1 łyżeczka takiej pasty (a właściwie żelu) to tak jakby ziarenka z jednej laski wanilii
UsuńBardzo dziękuję za podpowiedź!
UsuńPrześliczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie żurawiny z białą czekoladą :)
bo dobre jest :)
Usuńpasta waniliowa?Prosze bardzo:im wiecej lasek wanili tym latwiej sie zrobi, ja dalam z 8,pokroic na kawalkiok 2cm to po to zeby blender sobie lepiej z nimi poradzil.Ja dodaja syrop z agawy bo jest "zdrowszy" niz cukier ale mozna po prostu zrobic syrop z cukru i dolac do lasek.Blendowac dolewajac tyle syropu az powstanie pasta.Przechowuje w sloiczku w lodowce.
OdpowiedzUsuńdzięki, Magda :)
UsuńPani Smaczna Pyzo! Chcę upiec Śnieżynki ale te szczypty? To może jakieś przybliżenie na łyżeczki? Każdy ma inne paluchy !
OdpowiedzUsuńale kiedy to właśnie były szczypty - jak napiszę 1/8 łyżeczki to będzie lepiej ? łyżeczki też są różne a tutaj tego proszku dodałam naprawdę niewiele... staram się ważyć składniki, ale tutaj się nie dało - nie mam tak czułej wagi
UsuńWlasnie kolejna blacha w piekarniku i choć u mnie okrągłe to i tak pyszne oby tylko do świat cos zostało ;) pozdrawiam Karolina
OdpowiedzUsuńno właśnie.... jakoś dziwnie szybko znikają !
UsuńCzym zastąpić pastę waniliowa?
OdpowiedzUsuńzwykłą wanilią - 1 łyżeczka pasty waniliowej to ziarenka zeskrobane ze środka 1 laski wanilii
UsuńIle wcześniej można upiec przed swietami?
OdpowiedzUsuńJuż można je upiec jeżeli masz jakieś szczelne pudełka do przechowywania i silną wolę żeby ich nie zjeść
UsuńCzy można dodać posiekane orzechy zamiast czekolady? lubimy mało słodkie ciastka, ale czy wtedy nie będą zbyt wytrawne? Dana
OdpowiedzUsuńA może lepiej zamienić białą czekoladę na gorzką?
Usuń