Przekąski w wafelku
Małe przekąski z chrupiącego wafelka wypełnionego czymś pysznym to doskonała alternatywa dla kanapek. Foremki są gotowe i oczywiście jadalne a można w nich podać wszystko co chcecie jeśli tylko się zmieści. Ja miałam robić zwyczajną pastę do pieczywa, z jajek i groszku, i gdy gotowałam składniki przyszedł mi do głowy pomysł na właśnie takie przekąski.
Foremki dostałam jeszcze przed świętami od firmy Vafini - producenta waflowych skorupek jajek. Niestety, takich miseczek jakie mi przysłano nie ma ich jeszcze w sprzedaży, to partia testowa, ale skorupki waflowe znajdziecie w sieci sklepów Rossmann.
czas przygotowania : 30 minut
składniki :
sposób przygotowania : szalotki obrałam, posiekałam i przesmażyłam na oleju - ma się tylko zeszklić. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek. Pokrojone grubo wrzuciłam do naczynia. Dodałam po łyżce majonezu i jogurtu, połowę smażonej szalotki, kurkumę, paprykę i zmiksowałam na pastę. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Do reszty szalotki, którą zostawiłam w rondelku dosypałam mrożony groszek, wlałam kilka łyżeczek wody i wsypałam szczyptę cukru. Dusiłam ok. 10 minut aż groszek zmiękł. Pozwoliłam mu przestygnąć a następnie przełożyłam do naczynia blendera. Dodałam umyty i osączony szczypior, 1-2 łyżki jogurtu, 1 łyżkę majonezu i zmiksowałam na pastę tak jak jajka.
Gdyby masa była zbyt gęsta można dolać 1-2 łyżeczki przegotowanej wody albo dodać więcej jogurtu. Zieloną pastę też doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Napełniłam foremki obiema pastami - do jednej połowy groszkowa a do drugiej jajeczna. Przybrałam ziarenkami ugotowanego groszku i świeżą zieleniną.
Pasty można przygotować nawet kilka godzin wcześniej, nawet poprzedniego dnia i trzymać w lodówce. Napełniać wafle radzę na krótko przed podaniem bo chociaż dobrze trzymają kształt i nie rozmiękają szybko to jednak tracą na chrupkości.
Foremki dostałam jeszcze przed świętami od firmy Vafini - producenta waflowych skorupek jajek. Niestety, takich miseczek jakie mi przysłano nie ma ich jeszcze w sprzedaży, to partia testowa, ale skorupki waflowe znajdziecie w sieci sklepów Rossmann.
czas przygotowania : 30 minut
składniki :
- 2 opakowania waflowych foremek - razem 32 sztuki
- 3 nieduże szalotki
- 3 duże jajka
- ok. 1 szkl. groszku zielonego mrożonego
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oleju
- garść szczypiorku
- 3 szczypty kurkumy mielonej
- 1-2 szczypty wędzonej papryki czerwonej, mielonej
- do smaku - sól, pieprz biały mielony, cukier
- do dekoracji - zielenina
sposób przygotowania : szalotki obrałam, posiekałam i przesmażyłam na oleju - ma się tylko zeszklić. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek. Pokrojone grubo wrzuciłam do naczynia. Dodałam po łyżce majonezu i jogurtu, połowę smażonej szalotki, kurkumę, paprykę i zmiksowałam na pastę. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Do reszty szalotki, którą zostawiłam w rondelku dosypałam mrożony groszek, wlałam kilka łyżeczek wody i wsypałam szczyptę cukru. Dusiłam ok. 10 minut aż groszek zmiękł. Pozwoliłam mu przestygnąć a następnie przełożyłam do naczynia blendera. Dodałam umyty i osączony szczypior, 1-2 łyżki jogurtu, 1 łyżkę majonezu i zmiksowałam na pastę tak jak jajka.
Gdyby masa była zbyt gęsta można dolać 1-2 łyżeczki przegotowanej wody albo dodać więcej jogurtu. Zieloną pastę też doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Napełniłam foremki obiema pastami - do jednej połowy groszkowa a do drugiej jajeczna. Przybrałam ziarenkami ugotowanego groszku i świeżą zieleniną.
Pasty można przygotować nawet kilka godzin wcześniej, nawet poprzedniego dnia i trzymać w lodówce. Napełniać wafle radzę na krótko przed podaniem bo chociaż dobrze trzymają kształt i nie rozmiękają szybko to jednak tracą na chrupkości.
Wyglądają niesamowicie:) No i ta zieleń - moja ulubiona:)
OdpowiedzUsuńtrochę tak wiosennie już wyszło :)
UsuńWygląda niesamowicie! Nie lubię groszku, dlatego bardzo ciekawa jestem smaku tego zielonego. Może to jest sposób, aby do swojej diety trochę tego warzywa przemyciła.
OdpowiedzUsuńnie lubisz w ogóle czy np. konserwowego nie jadasz ? bo świeży i mrożony mają zupełnie inny smak niż ten z puszki. A zresztą można groszek zastąpić np. brokułem albo jakimś innym warzywem w innym kolorze :)
UsuńMrożony zjem z wielkim bólem... Konserwowego nie tknę, bo jest ohydny :)).
UsuńPasta z avokado zamiast groszku ))
UsuńGenielne!
OdpowiedzUsuńpiękne ! naprawdę bardzoooo bardzo jestem za :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńFenomenalnie wyglądają, patrzę na zdjęcia już od dłuższej chwili w zachwycie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za tak miłe słowa :)
UsuńPrzekąska wygląda super! Ale o skorupkach waflowych nie słyszałam. Chyba, że to takie zwykłe wafelki... Rany, nie wiem...
OdpowiedzUsuńKatarzyna, w innych sklepach nie widziałam, ale w Rossmannie, przynajmniej u mnie, mają w ciągłej sprzedaży te skorupki - pudełko wygląda tak jak w tle na zdjęciu
UsuńPodejdę dzisiaj do Rossmanna i zobaczę. Zainspirowałaś mnie :) W niedzielę przyjeżdżają do mnie Rodzice, to coś wymyślę :) Dziękuję!
UsuńFantastyczny pomysł i świetne foto;-))Pozdawiam. Joanna Szczepańska (Neblina)
OdpowiedzUsuńa dziękuję bardzo :)
UsuńAbsolutnie najładniej przygotowana przekąska w naszych nowych foremkach, robi niesamowite wrażenie :) Co do Vafini to Rossmann już niekoniecznie, najlepiej zajrzeć tutaj: http://vafini.pl/gdzie-kupic.html, a te nowe foremki już za kilka dni będzie można zamówić u nas przez internet. Odezwiemy się jeszcze! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) ja Waszych skorupek nigdzie poza Rossmannem nie spotkałam , ale czytałam właśnie, że są ponoć w różnych marketach i bardzo mnie to cieszy. Czekam też na nowe kształty !
UsuńIza, ależ pięknie napakowałaś te wafelki! Skoczę do Ross, może będą, bo coś mi się nazwa formy wydaje znajoma ;)
OdpowiedzUsuńpod tym linkiem masz wykaz sieci sklepów gdzie podobno są dostępne - http://www.vafini.pl/index.php/gdzie-kupic/znajd-najbliszy-sklep.html . Ja skorupki kupuję tylko w Rossmannie bo w innych miejscach nie trafiłam
UsuńJest Pani GENIALNA!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bernadetta
bez przesady, ale dziękuję :)
UsuńTeż się bawiłam ich wafelkami - widzę że poszaleli z kształtami :-) A przekąska wygląda świetnie :-)
OdpowiedzUsuńna razie tylko skorupki i wkrótce właśnie dwudzielne miseczki, więcej kształtów nie widziałam
Usuńyin yang :) groszkowe.
OdpowiedzUsuńjajka z majonezem i groszkiem wszyscy u nas lubią :D w takiej postaci też pożarli natychmiast :)
UsuńPrześliczne, nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńPiękne...zapachniało wiosną;-)
OdpowiedzUsuńPiękne, naprawdę piękne te cudeńka:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! :)
OdpowiedzUsuńile kosztują takie wafelki? i co to są szalotki ...? :)
OdpowiedzUsuńNie wiem jaką jest teraz cena tych wafelków - pewnie jakieś kilka złotych za opakowanie a szalotki to takie nieduże podłużne cebulki o fioletowawym kolorze w środku i lekkim zapachu czosnku - można dostać w większych marketach
UsuńMam pytanie za sto punktów - GDZIE MOŻNA KUPIĆ TE NIESZCZĘSNE FOREMKI? Bo szukam ich już jakiś czas i nigdzie nie mogę znaleźć :(
OdpowiedzUsuńw jednym z komentarzy wyżej podałam link do strony producenta a tam znajdziesz wykaz sklepów gdzie można takie foremki kupić
Usuń