wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 8 stycznia 2014

Przekąski w wafelku

Małe przekąski z chrupiącego wafelka wypełnionego czymś pysznym to doskonała alternatywa dla kanapek. Foremki są gotowe i oczywiście jadalne a można w nich podać wszystko co chcecie jeśli tylko się zmieści. Ja miałam robić zwyczajną pastę do pieczywa, z jajek i groszku, i gdy gotowałam składniki przyszedł mi do głowy pomysł na właśnie takie przekąski.

Foremki dostałam jeszcze przed świętami od firmy Vafini - producenta waflowych skorupek jajek. Niestety, takich miseczek jakie mi przysłano nie ma ich jeszcze w sprzedaży, to partia testowa, ale skorupki waflowe znajdziecie w sieci sklepów Rossmann.





czas przygotowania : 30 minut
składniki :

  • 2 opakowania waflowych foremek - razem 32 sztuki
  • 3 nieduże szalotki 
  • 3 duże jajka
  • ok. 1 szkl. groszku zielonego mrożonego 
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżeczka oleju 
  • garść szczypiorku
  • 3 szczypty kurkumy mielonej 
  • 1-2 szczypty wędzonej papryki czerwonej, mielonej
  •  
  • do smaku - sól, pieprz biały mielony, cukier
  •  
  • do dekoracji - zielenina 

sposób przygotowania : szalotki obrałam, posiekałam i przesmażyłam na oleju - ma się tylko zeszklić.  Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek. Pokrojone grubo wrzuciłam do naczynia. Dodałam po łyżce majonezu i jogurtu, połowę smażonej szalotki, kurkumę, paprykę i  zmiksowałam na pastę. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Do reszty szalotki, którą zostawiłam w rondelku dosypałam mrożony groszek,  wlałam kilka łyżeczek wody i wsypałam szczyptę cukru. Dusiłam ok. 10 minut aż groszek zmiękł. Pozwoliłam mu przestygnąć a następnie przełożyłam do naczynia blendera. Dodałam  umyty i osączony szczypior, 1-2 łyżki jogurtu, 1 łyżkę majonezu i zmiksowałam na pastę tak jak jajka.

Gdyby masa była zbyt gęsta można dolać 1-2 łyżeczki przegotowanej wody albo dodać więcej jogurtu. Zieloną pastę też doprawiłam do smaku solą i pieprzem. 

Napełniłam foremki obiema pastami - do jednej połowy groszkowa a do drugiej jajeczna. Przybrałam ziarenkami ugotowanego groszku i świeżą zieleniną.

Pasty można przygotować nawet kilka godzin wcześniej, nawet poprzedniego dnia i trzymać w lodówce. Napełniać wafle radzę na krótko przed podaniem bo chociaż dobrze trzymają kształt i nie rozmiękają szybko to jednak tracą na chrupkości.




34 komentarze:

  1. Wyglądają niesamowicie:) No i ta zieleń - moja ulubiona:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niesamowicie! Nie lubię groszku, dlatego bardzo ciekawa jestem smaku tego zielonego. Może to jest sposób, aby do swojej diety trochę tego warzywa przemyciła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie lubisz w ogóle czy np. konserwowego nie jadasz ? bo świeży i mrożony mają zupełnie inny smak niż ten z puszki. A zresztą można groszek zastąpić np. brokułem albo jakimś innym warzywem w innym kolorze :)

      Usuń
    2. Mrożony zjem z wielkim bólem... Konserwowego nie tknę, bo jest ohydny :)).

      Usuń
    3. Pasta z avokado zamiast groszku ))

      Usuń
  3. piękne ! naprawdę bardzoooo bardzo jestem za :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fenomenalnie wyglądają, patrzę na zdjęcia już od dłuższej chwili w zachwycie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przekąska wygląda super! Ale o skorupkach waflowych nie słyszałam. Chyba, że to takie zwykłe wafelki... Rany, nie wiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katarzyna, w innych sklepach nie widziałam, ale w Rossmannie, przynajmniej u mnie, mają w ciągłej sprzedaży te skorupki - pudełko wygląda tak jak w tle na zdjęciu

      Usuń
    2. Podejdę dzisiaj do Rossmanna i zobaczę. Zainspirowałaś mnie :) W niedzielę przyjeżdżają do mnie Rodzice, to coś wymyślę :) Dziękuję!

      Usuń
  6. Fantastyczny pomysł i świetne foto;-))Pozdawiam. Joanna Szczepańska (Neblina)

    OdpowiedzUsuń
  7. Absolutnie najładniej przygotowana przekąska w naszych nowych foremkach, robi niesamowite wrażenie :) Co do Vafini to Rossmann już niekoniecznie, najlepiej zajrzeć tutaj: http://vafini.pl/gdzie-kupic.html, a te nowe foremki już za kilka dni będzie można zamówić u nas przez internet. Odezwiemy się jeszcze! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) ja Waszych skorupek nigdzie poza Rossmannem nie spotkałam , ale czytałam właśnie, że są ponoć w różnych marketach i bardzo mnie to cieszy. Czekam też na nowe kształty !

      Usuń
  8. Iza, ależ pięknie napakowałaś te wafelki! Skoczę do Ross, może będą, bo coś mi się nazwa formy wydaje znajoma ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod tym linkiem masz wykaz sieci sklepów gdzie podobno są dostępne - http://www.vafini.pl/index.php/gdzie-kupic/znajd-najbliszy-sklep.html . Ja skorupki kupuję tylko w Rossmannie bo w innych miejscach nie trafiłam

      Usuń
  9. Jest Pani GENIALNA!!


    pozdrawiam
    Bernadetta

    OdpowiedzUsuń
  10. Też się bawiłam ich wafelkami - widzę że poszaleli z kształtami :-) A przekąska wygląda świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na razie tylko skorupki i wkrótce właśnie dwudzielne miseczki, więcej kształtów nie widziałam

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. jajka z majonezem i groszkiem wszyscy u nas lubią :D w takiej postaci też pożarli natychmiast :)

      Usuń
  12. Prześliczne, nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne...zapachniało wiosną;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne, naprawdę piękne te cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ile kosztują takie wafelki? i co to są szalotki ...? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jaką jest teraz cena tych wafelków - pewnie jakieś kilka złotych za opakowanie a szalotki to takie nieduże podłużne cebulki o fioletowawym kolorze w środku i lekkim zapachu czosnku - można dostać w większych marketach

      Usuń
  16. Mam pytanie za sto punktów - GDZIE MOŻNA KUPIĆ TE NIESZCZĘSNE FOREMKI? Bo szukam ich już jakiś czas i nigdzie nie mogę znaleźć :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w jednym z komentarzy wyżej podałam link do strony producenta a tam znajdziesz wykaz sklepów gdzie można takie foremki kupić

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...