Udka duszone z pieczarkami i żubrówką

Udka uduszone w pieczarkach, podlane aromatyczną żubrówką to bardzo smaczna propozycja na obiad. Mięso jest mięciutkie a alkohol wyparował podczas flambirowania więc dzieci też mogą takie danie zjeść. Potrawa nadaje się na rodzinny obiad, można ją przygotować wcześniej a potem tylko podgrzać i nie tracić czasu na stanie przy kuchni.

Wolisz danie bez grzybów ? Zobacz przepis na pysznego kurczaka pieczonego z suszonymi pomidorami i czosnkiem oraz sosem ze świeżych pomidorów - polecam !



czas przygotowania : 45 minut + 3 godziny marynowania mięsa

składniki : 
  • 8 udek z kurczaka - tylko górne części, bez pałek
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
  • 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 2 płaskie łyżeczki  soli
  • 500 g świeżych pieczarek 
  • 1 duża cebula 
  • 50 g wódki żubrówki 
  • 1 łyżka masła klarowanego  
  •  
  • ew. 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

sposób przygotowania : kawałki kurczaka dobrze umyłam i osuszyłam. Posypałam ze wszystkich stron solą, pieprzem ziołowym i papryką. Ułożyłam w misce, przykryłam szczelnie i odstawiłam do lodówki na 3 godziny.



Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w pół plasterki, obraną cebulą w kostkę. W rondlu rozgrzałam mocno masło. Układałam kurczaka najpierw zawiniętymi pod spód brzegami i smażyłam na ostrym ogniu kilka minut żeby się przyrumienił, kawałki były ułożona dość ściśle. Szczypcami odwróciłam i przyrumieniłam mocno z drugiej strony. Kiedy skórka też była ładnie zrumieniona odwróciłam ponownie.  Łyżką wybrałam większość tłuszczu bo wytopiło się go ze skóry kurczaka sporo a aż tyle nie jest potrzebne w daniu. Do rondla wsypałam cebulę i pieczarki starając się żeby znalazły się między i pod kurczakiem, smażyłam kilka chwil.

Całość polałam żubrówką i od razu podpaliłam - flambirowałam aż ogień sam się wypalił. Wtedy dolałam ok. 150 ml gorącej wody i dusiłam jakieś 30 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już miękki a jeśli nie będzie to trzeba go dusić nieco dłużej.

Sos można zagęścić mąką, np. kukurydzianą, rozmieszaną w 2-3 łyżkach zimnej wody - po dodaniu zawiesiny i wymieszaniu dokładnym trzeba jeszcze kilka minut gotować. Duszonego kurczaka podałam z ryżem i sałatką z buraczków.


10 komentarzy:

  1. rewelacyjnie wyglądają, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :) Szczególnie ta żubróweczka brzmi kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smacznie
    szkoda, że moi nie mogą kurczaka :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można podobnie przygotować inne mięso, choćby plastry schabu albo karkówki

      Usuń
  4. O matko, grzyby i żubrówka, rewelacja! Ja mam jeszcze trochę domowego schabu, tzn. z domowego wieprzka, mogłabym tą potrawą zaszpanować :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm!! dziś robię na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie wypróbowane- wszystkim smakowało. Nie dodałam żubrówki .

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger