Udka duszone z pieczarkami i żubrówką
Udka uduszone w pieczarkach, podlane aromatyczną żubrówką to bardzo smaczna propozycja na obiad. Mięso jest mięciutkie a alkohol wyparował podczas flambirowania więc dzieci też mogą takie danie zjeść. Potrawa nadaje się na rodzinny obiad, można ją przygotować wcześniej a potem tylko podgrzać i nie tracić czasu na stanie przy kuchni.
Wolisz danie bez grzybów ? Zobacz przepis na pysznego kurczaka pieczonego z suszonymi pomidorami i czosnkiem oraz sosem ze świeżych pomidorów - polecam !
czas przygotowania : 45 minut + 3 godziny marynowania mięsa
składniki :
sposób przygotowania : kawałki kurczaka dobrze umyłam i osuszyłam. Posypałam ze wszystkich stron solą, pieprzem ziołowym i papryką. Ułożyłam w misce, przykryłam szczelnie i odstawiłam do lodówki na 3 godziny.
Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w pół plasterki, obraną cebulą w kostkę. W rondlu rozgrzałam mocno masło. Układałam kurczaka najpierw zawiniętymi pod spód brzegami i smażyłam na ostrym ogniu kilka minut żeby się przyrumienił, kawałki były ułożona dość ściśle. Szczypcami odwróciłam i przyrumieniłam mocno z drugiej strony. Kiedy skórka też była ładnie zrumieniona odwróciłam ponownie. Łyżką wybrałam większość tłuszczu bo wytopiło się go ze skóry kurczaka sporo a aż tyle nie jest potrzebne w daniu. Do rondla wsypałam cebulę i pieczarki starając się żeby znalazły się między i pod kurczakiem, smażyłam kilka chwil.
Całość polałam żubrówką i od razu podpaliłam - flambirowałam aż ogień sam się wypalił. Wtedy dolałam ok. 150 ml gorącej wody i dusiłam jakieś 30 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już miękki a jeśli nie będzie to trzeba go dusić nieco dłużej.
Sos można zagęścić mąką, np. kukurydzianą, rozmieszaną w 2-3 łyżkach zimnej wody - po dodaniu zawiesiny i wymieszaniu dokładnym trzeba jeszcze kilka minut gotować. Duszonego kurczaka podałam z ryżem i sałatką z buraczków.
Wolisz danie bez grzybów ? Zobacz przepis na pysznego kurczaka pieczonego z suszonymi pomidorami i czosnkiem oraz sosem ze świeżych pomidorów - polecam !
czas przygotowania : 45 minut + 3 godziny marynowania mięsa
składniki :
- 8 udek z kurczaka - tylko górne części, bez pałek
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 500 g świeżych pieczarek
- 1 duża cebula
- 50 g wódki żubrówki
- 1 łyżka masła klarowanego
- ew. 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
sposób przygotowania : kawałki kurczaka dobrze umyłam i osuszyłam. Posypałam ze wszystkich stron solą, pieprzem ziołowym i papryką. Ułożyłam w misce, przykryłam szczelnie i odstawiłam do lodówki na 3 godziny.
Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w pół plasterki, obraną cebulą w kostkę. W rondlu rozgrzałam mocno masło. Układałam kurczaka najpierw zawiniętymi pod spód brzegami i smażyłam na ostrym ogniu kilka minut żeby się przyrumienił, kawałki były ułożona dość ściśle. Szczypcami odwróciłam i przyrumieniłam mocno z drugiej strony. Kiedy skórka też była ładnie zrumieniona odwróciłam ponownie. Łyżką wybrałam większość tłuszczu bo wytopiło się go ze skóry kurczaka sporo a aż tyle nie jest potrzebne w daniu. Do rondla wsypałam cebulę i pieczarki starając się żeby znalazły się między i pod kurczakiem, smażyłam kilka chwil.
Całość polałam żubrówką i od razu podpaliłam - flambirowałam aż ogień sam się wypalił. Wtedy dolałam ok. 150 ml gorącej wody i dusiłam jakieś 30 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już miękki a jeśli nie będzie to trzeba go dusić nieco dłużej.
Sos można zagęścić mąką, np. kukurydzianą, rozmieszaną w 2-3 łyżkach zimnej wody - po dodaniu zawiesiny i wymieszaniu dokładnym trzeba jeszcze kilka minut gotować. Duszonego kurczaka podałam z ryżem i sałatką z buraczków.
rewelacyjnie wyglądają, mniam:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :) Szczególnie ta żubróweczka brzmi kusząco ;)
OdpowiedzUsuńdodaje fajnego aromatu, polecam wypróbować :)
Usuńwygląda smacznie
OdpowiedzUsuńszkoda, że moi nie mogą kurczaka :(
można podobnie przygotować inne mięso, choćby plastry schabu albo karkówki
UsuńO matko, grzyby i żubrówka, rewelacja! Ja mam jeszcze trochę domowego schabu, tzn. z domowego wieprzka, mogłabym tą potrawą zaszpanować :-)
OdpowiedzUsuńMmmmm!! dziś robię na obiadek :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDanie wypróbowane- wszystkim smakowało. Nie dodałam żubrówki .
OdpowiedzUsuńnajważniejsze, że smakowało :)
Usuń