Domowe pieczywo - Bułki pszenno-orkiszowe z serem i ziołami - Wypiekanie na śniadanie
Upiekłam pyszne bułeczki. Znowu :) Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego !
Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa blogerów lubiących piec, do której zaprosiła mnie Małgosia . Mój przepis na bułeczki powstał na bazie tego przepisu.
Bułeczki pszenno orkiszowe z serem i ziołami
czas przygotowania : ok. 2,5-3 godziny
składniki :
Jak zrobić bułeczki z serem i ziołami?
Drożdże rozkruszyłam i wymieszałam w kubku z cukrem, dwiema łyżeczkami mąki pszennej oraz połową letniej wody. Odstawiłam na 15 minut żeby zaczęły pracować. Do miski wsypałam obie mąki. Dodałam sól, starty parmezan, zioła. Dolałam olej, resztę wody oraz spieniony zaczyn drożdżowy. Zagniotłam dość zwarte, ale elastyczne ciasto i wyrabiałam je ok. 5-8 minut. Uformowane w kulę odłożyłam do miski. Miskę przykryłam szczelnie i odstawiłam na ok. 1 godzinę żeby ciasto wyrosło - powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam i podzieliłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej uformowałam owalną bułeczkę podwijając brzegi pod spód. Gotowe obtoczyłam w drobno startym parmezanie i ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kładłam je złączeniami ciasta do spodu. Przykryłam bułki lekko wilgotną ściereczką i zostawiłam na ok. 30-40 minut do napuszenia. Gdy wyrosły każdą nacięłam wzdłuż ostrym nożem.
Piekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Bułeczki piekli także :
Łucja - Fabryka kulinarnych inspiracji , Monika - Matka wariatka, Patrycja - Patison w kuchni, Paweł - Chleby.info, Dobrawa - Bona Apetita, Daria - Breakfast , Justyna - Gotowani i pieczenie, Gabriel - Męski wypas , Dorota - Moje małe czarowanie, Lidia - zdjęcie na FB , Olimpia - Pomysłowe pieczenie, Ewelina - Przy kubku kawy, Agata - Kulinarne przygody Gatity , Joanna - Różowa kuchnia , Monika - Pin up Cooking , Małgorzata - Smaki Alzacji, Edyta - Przy stole, Anna - Everyday flavours, Karolina - Kresowa panienka, Lorentyna - Pistachio, Małgorzata - Po prostu Marghe
Dziękuję Wam za wspólną zabawę ! Do następnego razu !
Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa blogerów lubiących piec, do której zaprosiła mnie Małgosia . Mój przepis na bułeczki powstał na bazie tego przepisu.
Bułeczki pszenno orkiszowe z serem i ziołami
czas przygotowania : ok. 2,5-3 godziny
składniki :
- 230 g mąki pszennej typ 750
- 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 25 g świeżych drożdży (albo 7 g suszonych)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju z czosnkiem, bazylią i pomidorami
- 250 ml wody
- 4 łyżki drobno startego parmezanu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- dodatkowo - 1 czubata łyżka parmezanu do obtoczenia bułek
Jak zrobić bułeczki z serem i ziołami?
Drożdże rozkruszyłam i wymieszałam w kubku z cukrem, dwiema łyżeczkami mąki pszennej oraz połową letniej wody. Odstawiłam na 15 minut żeby zaczęły pracować. Do miski wsypałam obie mąki. Dodałam sól, starty parmezan, zioła. Dolałam olej, resztę wody oraz spieniony zaczyn drożdżowy. Zagniotłam dość zwarte, ale elastyczne ciasto i wyrabiałam je ok. 5-8 minut. Uformowane w kulę odłożyłam do miski. Miskę przykryłam szczelnie i odstawiłam na ok. 1 godzinę żeby ciasto wyrosło - powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniotłam i podzieliłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej uformowałam owalną bułeczkę podwijając brzegi pod spód. Gotowe obtoczyłam w drobno startym parmezanie i ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kładłam je złączeniami ciasta do spodu. Przykryłam bułki lekko wilgotną ściereczką i zostawiłam na ok. 30-40 minut do napuszenia. Gdy wyrosły każdą nacięłam wzdłuż ostrym nożem.
Piekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Łucja - Fabryka kulinarnych inspiracji , Monika - Matka wariatka, Patrycja - Patison w kuchni, Paweł - Chleby.info, Dobrawa - Bona Apetita, Daria - Breakfast , Justyna - Gotowani i pieczenie, Gabriel - Męski wypas , Dorota - Moje małe czarowanie, Lidia - zdjęcie na FB , Olimpia - Pomysłowe pieczenie, Ewelina - Przy kubku kawy, Agata - Kulinarne przygody Gatity , Joanna - Różowa kuchnia , Monika - Pin up Cooking , Małgorzata - Smaki Alzacji, Edyta - Przy stole, Anna - Everyday flavours, Karolina - Kresowa panienka, Lorentyna - Pistachio, Małgorzata - Po prostu Marghe
Dziękuję Wam za wspólną zabawę ! Do następnego razu !
Ależ apetycznie wyglądają te bułeczki :) Chyba skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńbardzo proszę, są pyszne więc warto sobie takie upiec :)
Usuńno wyglądają bardzo apetycznie i muszę ten przepis też dać córce ..
OdpowiedzUsuńOj, cudne są. Idę sobie upiec i ja.
OdpowiedzUsuńWspaniałe jak malowane , dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńIzo jak juz pisałam wcześniej Twoje buły sa idealne, skubnę jena bo moich już nie ma.
OdpowiedzUsuńDziekuje że znowu piekliśmy razem :-)
Jak pisałam na FB Twoje wyglądają idealnie:-), dzięki za wspólny czas:-)
OdpowiedzUsuńIdealne jak z piekarni :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne buły, w jeszcze piękniejszej oprawie ;)
OdpowiedzUsuńPiękne i równiutkie jak z najlepszej piekarni :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńśliczne:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIzo, pomidory dajesz suszone, suszone z oleju, czy najzwyklejsze krojone?
OdpowiedzUsuńPaola, ale do czego ? bo do bułek nie dodawałam żadnych :)
UsuńPaolo, chodzi o olej smakowy;-)
Usuńto był po prostu olej aromatyzowany suszonymi pomidorami czosnkiem i bazylią - można dodać taką oliwę jaką zalane były suszone pomidory albo zwykły jakiś roślinny
Usuń