Kurczak , szpinak i diabelskie roladki w papryce

Były sobie w lodówce dwa cycki z kurczęcia. Było też trochę szpinaku, trochę różnych serów i wędzona, węgierska papryka. Był także pomysł na roladki podpatrzony od Iwony podczas ostatnich warsztatów.

I wszystko razem połączyło się naprawdę świetnie, ale po obiedzie zialiśmy ogniem niczym smoki wawelskie :D Papryka okazała się diabelnie ostra. Miłośnikom mniej ognistych klimatów radzę obtoczyć mięso w słodkiej, mielonej papryce, albo wymieszać ją z węgierską chociaż pół na pół.

Zobacz też przepis na delikatne Roladki schabowe z serkiem i Roladki z sercem


Roladki z piersi kurczaka po diabelsku 

czas przygotowania : ok. 60 minut 

składniki na 2-3 porcje : 
  • 2 pojedyncze, duże piersi z kurczaka, bez skóry
  • 1 średnia czerwona cebula 
  • 50 g sera kaszkawał - owczego, z kozieradką 
  • 2 duże garści liści świeżego szpinaku 
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • 3 łyżki sera peccorino, drobno startego
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1/2 niedużej marchewki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  •  
  • 2-3 łyżeczki papryki mielonej - u mnie węgierska wędzona, ale może być słodka mielona albo po połowie
  •  
  • do smaku : sól, pieprz ziołowy

sposób przygotowania : Szpinak opłukałam i osączyłam. Czosnek posiekałam a marchew oskrobałam i starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W szerokim rondlu rozgrzałam olej. Wrzuciłam czosnek i po chwili szpinak. Mieszałam chwilę aż liście się skurczyły. Dodałam marchewkę i mascarpone. Smażyłam kilka chwil aż odparował cały płyn a następnie zdjęłam z ognia, dosypałam peccorino i wymieszałam. Odstawiłam do ostudzenia.


Piersi z kurczaka umyłam i osuszyłam. Oddzieliłam polędwiczki bo nie będą potrzebne. Każdą pierś przecięłam ostrym nożem poziomo, zaczynając od dłuższego boku i nie docinając do końca, rozłożyłam jak książkę. Przykryłam kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozbiłam tłuczkiem na cienki płat. Trzeba uważać żeby nie porozrywać mięsa. Tak przygotowane płaty oprószyłam lekko solą i pieprzem.

Obraną cebulę i ser kaszkawał pokroiłam w cienkie plasterki. Na przygotowane płaty mięsa nałożyłam kawałki sera, cebuli i porcje szpinaku. Delikatnie i starannie zwinęłam roladki.

Naszykowałam 2 arkusze folii spożywczej. Posypałam je równomiernie papryką w proszku. Ułożyłam na środku każdej roladkę i zawinęłam ciasno tak żeby papryka pokryła mięso ze wszystkich stron. Boki folii skręciłam jak cukierek. Ostrym końcem wykałaczki nakłułam folię w kilku mięsach - dzięki temu nie popęka. Zafoliowane roladki zawinęłam jeszcze w kawałki folii aluminiowej żeby ta spożywcza się nie stopiła. Ułożyłam zapakowane mięso w naczyniu i wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 30 minut w temp. 220 st. C. Po upieczeniu zostawiłam bez odwijania na ok. 15 minut żeby mięso odpoczęło. Dopiero wtedy zdjęłam folię - sos jaki będzie w środku można wykorzystać do polania dania.

Podałam roladki krojąc je na grube plastry, z dodatkiem makaronu szpinakowego, świeżej marchewki i liści selera.


8 komentarzy:

  1. Pyszności, a gdzie te sery moge dostać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba szukać w sklepach, dopytywać - najtrudniej może być z kaszkawałem, ale można go zastąpić innym owczym, tylko raczej nie wędzonym

      Usuń
  2. Roladki wyglądają bardzo apetycznie. Pewnie smakują jeszcze lepiej niż wyglądają :) Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda, uwielbiam Twoje pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Iza, można też kupić wędzoną słodką. Ta jest najlepsza do tego celu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem, ale wolę ostrą :) tylko, że ostra podczas obróbki cieplnej robi się ostrzejsza :D ale daliśmy radę i pysznie było :)

      Usuń
  5. Smakowicie wyglądają..Ale tak z innej beczki: robi Pani cosik z fijołków, bo już się pokazały?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie bo nigdy nie znalazłam ich tyle żeby warto było zbierać

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger