Żeberka pieczone w ketchupie
Żeberka - u nas wszyscy je lubią. Zapieczone w pysznej marynacie, podane z kaszą ugotowaną na sypko i warzywną surówką to smakowity obiad. Ja użyłam ketchupu śliwkowego, ale jeśli takiego nie macie to namoczcie 4-5 śliwek suszonych i zmiksujcie je razem z wodą, w której się moczyły a potem wymieszajcie ze swoim ulubionym ketchupem - polecam pikantny żeby danie miało charakter :)
Żeberka pieczone w ketchupem i cebulą
czas przygotowania : ok. 2 godzin + czas leżakowania przyprawionego mięsa
składniki :
sposób przygotowania : żeberka opłukałam i osuszyłam, pokroiłam na porcje. Oprószyłam solą i pieprzem ze wszystkich stron, odłożyłam na 2 godziny w chłodne miejsce. Ketchup śliwkowy wymieszałam z sosem worcester, sosem sojowym i papryką. Cebule obrałam, pokroiłam w półplastry.
Na patelni rozgrzałam olej i obsmażyłam kawałki żeberek na rumiano. W naczyniu do pieczenia ułożyłam warstwę mniej więcej 2/3 cebuli a na niej obsmażone mięso. Obficie posmarowałam każdy kawałek marynatą z ketchupową i posypałam resztą cebuli. Naczynie przykryłam arkuszami folii aluminiowej i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piekłam godzinę. Następnie zdjęłam folię, mięso posmarowałam resztą marynaty i piekłam jeszcze ok. 30-45 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć jeśli wieprzowina będzie pochodziła ze starszej sztuki.
Podałam na gorąco z kaszą gryczaną i surówką.
Żeberka pieczone w ketchupem i cebulą
czas przygotowania : ok. 2 godzin + czas leżakowania przyprawionego mięsa
składniki :
- ok. 1 kg żeberek chudych wieprzowych, u mnie tzw. trójkąty
- 5-6 cebul
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ok. 200 ml ketchupu śliwkowego
- 3 łyżeczki sosu worcester
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej węgierskiej, ostrej, mielonej
- do smaku - sól, pieprz ziołowy
sposób przygotowania : żeberka opłukałam i osuszyłam, pokroiłam na porcje. Oprószyłam solą i pieprzem ze wszystkich stron, odłożyłam na 2 godziny w chłodne miejsce. Ketchup śliwkowy wymieszałam z sosem worcester, sosem sojowym i papryką. Cebule obrałam, pokroiłam w półplastry.
Na patelni rozgrzałam olej i obsmażyłam kawałki żeberek na rumiano. W naczyniu do pieczenia ułożyłam warstwę mniej więcej 2/3 cebuli a na niej obsmażone mięso. Obficie posmarowałam każdy kawałek marynatą z ketchupową i posypałam resztą cebuli. Naczynie przykryłam arkuszami folii aluminiowej i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piekłam godzinę. Następnie zdjęłam folię, mięso posmarowałam resztą marynaty i piekłam jeszcze ok. 30-45 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć jeśli wieprzowina będzie pochodziła ze starszej sztuki.
Podałam na gorąco z kaszą gryczaną i surówką.
świetne, lubię żeberka:d
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym!
OdpowiedzUsuńPycha, nawet same, bez kaszy:) Dziś mięso tak za mną chodzi... mam skrzydełka, nie żeberka, ale zawsze coś :) Piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam je na obiad. Wyszły pyszniutnie. Miękkie i takie lekko słodkawe. Rodzince bardzo smakowało(2 kg żeberek zjedzone-jak nigdy!)A ja dumna z siebie że odkryłam Pyzę ;))))) POZDRAWIAM CIEPLUTKO! Zostaję tu z Panią! Ela.
OdpowiedzUsuńDziś robię takie zeberka.Nie mam tego sosu ale mam nadz.ze tez sie udadzą.Zawsze robiłam tylko z kminkiem i cebulą i myślę ze czas spróbować innego smaku.Nie mogąc spać w nocy,czytałam Twojego bloga szukając natchnienia jak je przyrządzić i to jest to!Mięsko zamarynowałam nocą,śliwki namoczyłam i juz sie pieką-ale zapach...Z ciekawości przeglądam czasem inne blogi ale jeśli mam coś przyrzadzić to tylko z Twoich przepisów.Super jest ten blog!Taki cieplutki,swojski,wizualnie idealny-nic dodać nic ujać!Bardzo lubię tu zaglądać i poczytać i zdjęcia pooglądac nawet jak nie szukam przepisu.
OdpowiedzUsuńI zapomniałam dodać ze dzięki Tobie zaczęłam uzywać"nowych"przypraw.Nowych-dla mnie:-) Wszystkie dania od razu zyskały nowy charakter i smak!
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa i cieszę się bardzo, że jestem pomocna :)pozdrawiam serdecznie!
Usuń