Schab pieczony z oregano
Na świątecznym stole nie może u nas zabraknąć pieczonych mięs. Wolimy takie domowe wyroby niż kupne wędliny. Upieczony, pyszny soczysty schab jest żelazną pozycją menu w okresie świąt, ale nie tylko ! Doskonale smakuje z dodatkiem dobrze doprawionej ćwikły czy sałatkami. Można go używać do kanapek albo pokroić i zalać galaretą.
Schab pieczony z oregano
czas przygotowania : 10 minut + kilka godzin marynowania + 1 godzina pieczenia
składniki :
sposób przygotowania : mięso umyłam i osuszyłam. Nie wycinałam żadnych błonek bo nie ma takiej potrzeby. Uformowałam tylko związując kawałek mięsa w kilku miejscach sznurkiem kuchennym żeby był równiejszy. Czosnek obrałam i posiekałam a potem roztarłam na pastę razem z solą. Natarłam nią schab. Posypałam też cały kawałek pieprzem i oregano. Zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na kilka godzin.
Przyprawiony, schłodzony schab osuszyłam ręcznikiem papierowym i obsmażyłam ze wszystkich stron na patelni posmarowanej olejem a następnie przełożyłam do żaroodpornego naczynia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. W tej temperaturze piekłam mięso ok. 60 minut - bez przykrycia, grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyjęłam, przykryłam folią i zostawiłam żeby mięso odpoczęło i wystygło. Kroiłam dopiero na zimno, wcześniej oczywiście zdejmując sznurek.
Schab pieczony z oregano
czas przygotowania : 10 minut + kilka godzin marynowania + 1 godzina pieczenia
składniki :
- ok. 1200 g schabu wieprzowego środkowego, bez kości
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
sposób przygotowania : mięso umyłam i osuszyłam. Nie wycinałam żadnych błonek bo nie ma takiej potrzeby. Uformowałam tylko związując kawałek mięsa w kilku miejscach sznurkiem kuchennym żeby był równiejszy. Czosnek obrałam i posiekałam a potem roztarłam na pastę razem z solą. Natarłam nią schab. Posypałam też cały kawałek pieprzem i oregano. Zawinęłam w folię i odłożyłam do lodówki na kilka godzin.
Przyprawiony, schłodzony schab osuszyłam ręcznikiem papierowym i obsmażyłam ze wszystkich stron na patelni posmarowanej olejem a następnie przełożyłam do żaroodpornego naczynia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. W tej temperaturze piekłam mięso ok. 60 minut - bez przykrycia, grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyjęłam, przykryłam folią i zostawiłam żeby mięso odpoczęło i wystygło. Kroiłam dopiero na zimno, wcześniej oczywiście zdejmując sznurek.
Witam pani Izo!
OdpowiedzUsuńSporo już wypróbowałam pani przepisów i wszystkie smakują tak jak wyglądają na pani obrazku. Ostatnio piekłam placek ze śliwkami i kruszonką, wyszedł wyśmienity i wszystkim smakował. Mam pytanie odnośnie schabu pieczonego z oregano, czy schab po upieczeniu jest kruchy i soczysty, bo próbowałam wiele przepisów i jak na razie żaden nie wyszedł mi tak jak bym chciała. Jestem w trakcie przyrządzania tego schabu i pomyślałam że zasięgnę rady bardzo dobrej kucharki, mającej poczucie smaku i umiejącej w tak pyszny sposób gotować.
Pozdrawiam Małgosia z Bydgoszczy
dużo zależy od samego schabu - od tego czym i w jaki sposób było karmione zwierzę. Ważne jest też dostosowanie czasu pieczenia do konkretnego kawałka mięsa - czy jest gruby czy długi a cienki. Do tego potrzeba trochę wprawy bo nie da się tak wszystkiego opisać. Mnie ten schab wychodzi kruchy i soczysty - ważne żeby nie przepiec, ale przy tej temperaturze raczej nie powinno tak się stać.
UsuńChciałabym w tym roku zrobić takie pyszne domowe mięska. Boję się jednak czy wyjdą takie smaczne jak te, które Pani przygotowuje, a w szczególności soczyste. Zawsze mam obawy, że mięso będzie suche. Zastanawiam się czy wcześniej nie moczyć w solance? Nina
OdpowiedzUsuńja nie moczę, nacieram tylko przyprawami. Przy pieczeniu schabu ważny jest czas żeby go nie wysuszyć, nie przepiec. Warto też piec mięsa w niższej temperaturze czyli 150-160 st. - wtedy właśnie jest dużo mniejsze prawdopodobieństwo wysuszenia
Usuńdobry wieczór robię meni na moje urodziny wg pani przepisów (kilka wypróbowałam wcześniej pychotka) mam pytanie odnośnie schabu z oregano, mój piekarnik grzeje tylko od dołu, może lepiej upiec w rękawie
OdpowiedzUsuńjak najbardziej możesz upiec schab w rękawie
UsuńWitam serdecznie
OdpowiedzUsuńTrafiłam tu kilka dni temu i nie żałuję bo mnóstwo fajnych przepisów.Piekę schab z tego przepisu ale zapomniałam przyrumienić wcześniej...co zrobić aby uzyskał taki piekny złoty kolorek??
pozdrawiam EWA
i piekłaś go od początku w 150 stopniach? Pod koniec pieczenia zwiększyłabym temperaturę do jakichś 190 st. C i powinien się przyrumienić
Usuń