Na imprezę. Sałatka z paluszkami krabowymi.
Paluszki krabowe omijałam zawsze szerokim łukiem bo skład wcale nie zachęca do ich jedzenia. Krabowe są tylko z nazwy a tak naprawdę to sprasowane resztki rybiego mięsa z aromatem więc koło krabów nawet nie leżały. Kiedyś jadłam u znajomych jakieś dania z nimi i wcale mi nie smakowały. Ale jak widać tylko krowa nie zmienia poglądów...
Kiedy kilka dni temu zaniosłam mojej ulubionej sąsiadce, Babci Hani, świeżą drożdżówkę i kawałek jagodowego jogurtowca zostałam zaproszona na degustację Jej sałatki, właśnie z paluszkami krabowymi. I przyznam, że fajnie to smakowało więc wypytałam o składniki i zrobiłam taką sama. Jak zjemy raz to chyba nas nie poskręca, prawda ?
Sałatka z paluszkami krabowymi
czas przygotowania : 15 minut + czas chłodzenia
składniki :
sposób przygotowania : jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam, pokroiłam w kostkę. Tak samo pokroiłam dobrze osączonego z zalewy ananasa i paluszki krabowe. Paluszki surowe, takie tylko wyjęte z opakowania i odwinięte z folii. Oczyszczone i umyte rzodkiewki pokroiłam z ćwierć plasterki a czosnek roztarłam z odrobiną soli.
Wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam majonez, jogurt i doprawiłam do smaku. Odstawiłam sałatkę do lodówki na przynajmniej godzinę żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem posypałam szczypiorkiem. Prościzna a do tego szybciutko się robi. No i smakuje całkiem, całkiem :)
Z podanych ilości składników wyszła mi nieduża miska sałatki bo robiłam dla nas dwojga. Ale na jakąś imprezę zawsze można przemnożyć wszystko i zrobić więcej.
Kiedy kilka dni temu zaniosłam mojej ulubionej sąsiadce, Babci Hani, świeżą drożdżówkę i kawałek jagodowego jogurtowca zostałam zaproszona na degustację Jej sałatki, właśnie z paluszkami krabowymi. I przyznam, że fajnie to smakowało więc wypytałam o składniki i zrobiłam taką sama. Jak zjemy raz to chyba nas nie poskręca, prawda ?
Sałatka z paluszkami krabowymi
czas przygotowania : 15 minut + czas chłodzenia
składniki :
- 125 g paluszków krabowych surimi
- 2-3 krążki ananasa konserwowego
- 5 dużych rzodkiewki
- 3 jajka
- 1 nieduży ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
- do smaku - sól, pieprz kolorowy mielony
sposób przygotowania : jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam, pokroiłam w kostkę. Tak samo pokroiłam dobrze osączonego z zalewy ananasa i paluszki krabowe. Paluszki surowe, takie tylko wyjęte z opakowania i odwinięte z folii. Oczyszczone i umyte rzodkiewki pokroiłam z ćwierć plasterki a czosnek roztarłam z odrobiną soli.
Wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam majonez, jogurt i doprawiłam do smaku. Odstawiłam sałatkę do lodówki na przynajmniej godzinę żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem posypałam szczypiorkiem. Prościzna a do tego szybciutko się robi. No i smakuje całkiem, całkiem :)
Z podanych ilości składników wyszła mi nieduża miska sałatki bo robiłam dla nas dwojga. Ale na jakąś imprezę zawsze można przemnożyć wszystko i zrobić więcej.
A ja lubię paluszki krabowe, mimo że z krabami niewiele mają wspólnego i najbardziej lubię je właśnie w tego typu sałatkach.
OdpowiedzUsuńHaniu, kwestia gustu i skoro zasmakowały mi w tej sałatce to pewnie czasami coś z nich zrobię :)
UsuńA to ta sałatka, o której tak pisałyśmy wczoraj... Wygląda tak świeżo, kolorowo, lekko, może pora bym i ja spróbowała. A gdzie kupujesz paluszki, Pyza? Ja kiedyś widziałam w gazetce z Biedronki, ale w sklepie ich nie znalazłam, więc może miały wzięcie. W sklepie rybnym u nas nie ma.
OdpowiedzUsuńJustyna Bodzioch
paluszki krabowe spotkałam w dwóch postaciach - świeże, zapakowane próżniowo, w lodówce koło słoików ze śledziami i innych przetworów rybnych oraz mrożone, też paczkowane albo na wagę, w zamrażarkach, razem z innymi mrożonymi rybami. Spotykam je we wszystkich sklepach, są dość popularne.
UsuńW Lidlu są zawsze! Biedronka ma rzadziej i chyba mniej smaczne. Ogólnie i tak tam jakiś sorbinian się czai, z tego co pamiętam.
Usuńdawno takiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńtrzeba zrobić :)
Usuńchętnie wykorzystam ten przepis!
OdpowiedzUsuńpamiętam, że kiedyś paluszki krabowe były hitem. na każdej imprezie wtykane a każdą możliwą sałatkę, skutecznie mnie do siebie zniechęciły. ale muszę przyznać, że w takiej wersji jeszcze ich nie próbowałam, więc może odważę się dać im jeszcze jedną szansę :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńIzuniu a ja uwielbiam PALUSZKI I ZIELONY OGÓREK zalane jogurtowym sosem curry. Zrobię w sobotę to wrzucę fotkę!
OdpowiedzUsuńtakiego zestawienia nie znam, dzięki za pomysł
UsuńA ja wczoraj z wieczora na kolację zrobiłam i smakowało! :) super pomysł!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :)
UsuńMy lubimy paluszki krabowe więc z całą pewności skorzystam z przepisu:) sałatka wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńi taka była - słodkawa, smaczna, może ja popróbuję tych paluszków w innych zestawieniach
Usuńa ja proponuję w takiej wersji: na sklarowanym maśle przesmażyć czosnek ( ze 2-3 ząbki), paluszki przyprawić papryką (jak lubimy ostro - to ostrą, jak nie, to słodką), wrzucić paluszki na masło i smażyć po 2-3 min. z każdej strony; podawać jako ciepłą przekąskę - baaardzo smaczne :)
UsuńPomyśleć, że nigdy ich nie jadłam - muszę wreszcie spróbować! Pamiętam za to smak prażynek z "krewetek". Ciekawe czy można teraz gdzieś je kupić?
OdpowiedzUsuńSuper sałatka. Fajne polaczenie ostrego czosnku ze slodkoscia ananasa. Nastepnym razem sprobuje dodac natke pietruszki i moze ryz albo makaron ryzowy zeby byla bardziej sysaca ;)
OdpowiedzUsuń