Pomidory. Lunch. Dressing. Sałatka z pomidorów, z mozarellą i sosem koperkowym.
Latem pomidory są pełne smaku, wyjątkowo soczyste i słodkie. Tylko teraz smakują tak dobrze bo dojrzewają w promieniach słońca. Często jadamy sałatkę z pomidorów jako dodatek do głównego dania obiadowego albo na kolację. Najczęściej klasycznie czyli z cebulką, solą i pieprzem, ale dzisiaj przedstawiam Wam inną wersję - kolorową, doprawioną zielonym sosem i z serem. Półmisek wystarczy na posiłek dla 2-4 osób.
Cudne, słodziutkie pomidory możecie wykorzystywać także do innych potraw, np. do omletu albo zapiec po prowansalsku. Jeśli nie macie mozarelli możecie wykorzystać do sałatki fetę albo zrobić ją z serem kozim - też będzie pysznie !
Sałatka z kolorowych pomidorów, z mozarellą i dressingiem koperkowym
czas przygotowania : 15 minut
składniki :
sposób przygotowania : DRESSING - do pojemnika blendera wlałam olej, ok. 2 łyżek octu jabłkowego i wrzuciłam grubo pokrojony koperek. Dodałam nieco mielonego pieprzu, szczyptę cukru i ze dwie soli. Zmiksowałam wszystko na emulsję. Trzeba koniecznie spróbować i doprawić do smaku w razie potrzeby. Sos musi być mocno doprawiony, intensywny w smaku, ponieważ to on doprawia całą sałatkę.
SAŁATKA - pomidory umyłam dokładnie. Ja mam uraz po dawnym zatruciu więc swoje sparzyłam i obrałam ze skórki, ale nie musicie tego robić. Pokroiłam je w plasterki. Sałatę opłukałam i dokładnie osączyłam. Mozarellę osączyłam z zalewy.
Na dużym półmisku poukładałam plastry pomidorów przekładając je sałatą. Posypałam kuleczkami sera, posiekanym szczypiorkiem a całość polałam ponownie zmiksowanym sosem. Na koniec rozrzuciłam jeszcze na wierzchu listki koperku.
Sałatkę z pomidorów podałam na kolację. To idealny lekki posiłek na upalny wieczór.
Cudne, słodziutkie pomidory możecie wykorzystywać także do innych potraw, np. do omletu albo zapiec po prowansalsku. Jeśli nie macie mozarelli możecie wykorzystać do sałatki fetę albo zrobić ją z serem kozim - też będzie pysznie !
Sałatka z kolorowych pomidorów, z mozarellą i dressingiem koperkowym
czas przygotowania : 15 minut
składniki :
- kilka pomidorów różnych odmian
- 1 op. mozarelli w małych kulkach
- kilka liści sałaty strzępiastej
- 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
- garść listków koperku
- DRESSING - 1/4 szkl. oleju rzepakowego
- 1/2 pęczka świeżego koperku
- ocet jabłkowy
- do smaku - sól, pieprz kolorowy mielony, szczypta cukru
sposób przygotowania : DRESSING - do pojemnika blendera wlałam olej, ok. 2 łyżek octu jabłkowego i wrzuciłam grubo pokrojony koperek. Dodałam nieco mielonego pieprzu, szczyptę cukru i ze dwie soli. Zmiksowałam wszystko na emulsję. Trzeba koniecznie spróbować i doprawić do smaku w razie potrzeby. Sos musi być mocno doprawiony, intensywny w smaku, ponieważ to on doprawia całą sałatkę.
SAŁATKA - pomidory umyłam dokładnie. Ja mam uraz po dawnym zatruciu więc swoje sparzyłam i obrałam ze skórki, ale nie musicie tego robić. Pokroiłam je w plasterki. Sałatę opłukałam i dokładnie osączyłam. Mozarellę osączyłam z zalewy.
Na dużym półmisku poukładałam plastry pomidorów przekładając je sałatą. Posypałam kuleczkami sera, posiekanym szczypiorkiem a całość polałam ponownie zmiksowanym sosem. Na koniec rozrzuciłam jeszcze na wierzchu listki koperku.
Sałatkę z pomidorów podałam na kolację. To idealny lekki posiłek na upalny wieczór.
ale apetycznie wygląda, już mi ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńSoczysta, kolorowa, apetyczna... Uwielbiam sałatki, a te najprostsze smakują najlepiej! :)
OdpowiedzUsuńSuper lekka sałatka, ale żeby było jeszcze zdrowiej to proponuję niewielką ilość świeżo robionego oleju lnianego !!!!
OdpowiedzUsuń