Pomidory. Lunch. Dressing. Sałatka z pomidorów, z mozarellą i sosem koperkowym.

Latem pomidory są pełne smaku, wyjątkowo soczyste i słodkie. Tylko teraz smakują tak dobrze bo dojrzewają w promieniach słońca. Często jadamy sałatkę z pomidorów jako dodatek do głównego dania obiadowego albo na kolację. Najczęściej klasycznie czyli z cebulką, solą i pieprzem, ale dzisiaj przedstawiam Wam inną wersję - kolorową, doprawioną zielonym sosem i z serem. Półmisek wystarczy na posiłek dla 2-4 osób.


Cudne, słodziutkie pomidory możecie wykorzystywać także do innych potraw, np. do omletu albo zapiec po prowansalsku. Jeśli nie macie mozarelli możecie wykorzystać do sałatki fetę albo zrobić ją z serem kozim - też będzie pysznie !


Sałatka z kolorowych pomidorów, z mozarellą i dressingiem koperkowym

czas przygotowania : 15 minut
składniki : 
  • kilka pomidorów różnych odmian 
  • 1 op. mozarelli w małych kulkach 
  • kilka liści sałaty strzępiastej 
  • 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
  • garść listków koperku 

  • DRESSING - 1/4 szkl. oleju rzepakowego 
  • 1/2 pęczka świeżego koperku 
  • ocet jabłkowy 
  • do smaku - sól, pieprz kolorowy mielony, szczypta cukru 


sposób przygotowania : DRESSING - do pojemnika blendera wlałam olej, ok. 2 łyżek octu jabłkowego i wrzuciłam grubo pokrojony koperek. Dodałam nieco mielonego pieprzu, szczyptę cukru i ze dwie soli. Zmiksowałam wszystko na emulsję. Trzeba koniecznie spróbować i doprawić do smaku w razie potrzeby. Sos musi być mocno doprawiony, intensywny w smaku, ponieważ to on doprawia całą sałatkę.

SAŁATKA - pomidory umyłam dokładnie. Ja mam uraz po dawnym zatruciu więc swoje sparzyłam i obrałam ze skórki, ale nie musicie tego robić. Pokroiłam je w plasterki. Sałatę opłukałam i dokładnie osączyłam. Mozarellę osączyłam z zalewy.

Na dużym półmisku poukładałam plastry pomidorów przekładając je sałatą. Posypałam kuleczkami sera, posiekanym szczypiorkiem a całość polałam ponownie zmiksowanym sosem. Na koniec rozrzuciłam jeszcze na wierzchu listki koperku.

Sałatkę z pomidorów podałam na kolację. To idealny lekki posiłek na upalny wieczór. 


3 komentarze:

  1. ale apetycznie wygląda, już mi ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Soczysta, kolorowa, apetyczna... Uwielbiam sałatki, a te najprostsze smakują najlepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super lekka sałatka, ale żeby było jeszcze zdrowiej to proponuję niewielką ilość świeżo robionego oleju lnianego !!!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger